GreenΒιολογικάΜαϊντανός κατσαρός στη γλάστρα

Μαϊντανός κατσαρός στη γλάστρα

Ο μαϊντανός είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αρωματικά φυτά στην ελληνική κουζίνα!  Αν και όλοι ξέρουμε τον κλασικό μαϊντανό, υπάρχει και μια άλλη ποικιλία που ονομάζεται κατσαρός και αυτή θα φυτέψω. Όσο και να ακούγεται περίεργο, ο µαϊντανός έχει περισσότερη βιταµίνη C από το λεµόνι και σε συνδυασµό µε τα φλαβονοειδή που περιέχει  συγκαταλέγεται στα βότανα µε τη µεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση. Μαϊντανός κατσαρός στη γλάστρα

Ο κατσαρός μαϊντανός δεν διαφέρει από τον κλασικό στο πώς συντηρείται. Σ’ αυτό που διαφέρει όμως είναι η όψη, αλλά και η γεύση, η οποία θα δώσει στα φαγητά σας το κάτι παραπάνω.  Τα πλούσια φύλλα του ίσως σας παιδέψουν λίγο, αν θέλετε να τον ψιλοκόψετε, αλλά, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο! Επίσης, οι μικρές φουντίτσες του αποτελούν φανταστικό ντεκόρ σε πολλά πιάτα. Μαϊντανός κατσαρός στη γλάστρα

Γλάστρα

Για πρώτη φορά και με τη βοήθεια του alegre.gr θα φυτέψω σε πάνινες γλάστρες χωρητικότητας 7 λίτρων. Οι πάνινες γλάστρες προσφέρουν επιπλέον αερισμό στη ρίζα κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξη του βιολογικού μας φυτού.

maintanosΧώμα

Καλό θα ήταν να επιλέξετε τύρφη μαζί με κάποιο φυσικό κομπόστ και να το αναμείξετε με χώμα γης. Προτιμήστε χώματα χωρίς λιπάσματα. Εγώ έκανα την πρόσμειξη 1 κοκκινόχωμα προς 3 τύρφη με κομπόστ. (Για τις αναλογίες κομπόστ με τύρφη, καλό θα είναι να συμβουλευθείτε το φυτώριο  απ’ όπου το αγοράσατε.)

Η φύτευση

Για άλλη μια φορά τα πράγματα είναι πολύ απλά, όπως και με τις πλαστικές γλάστρες! Γεμίστε τη γλάστρα σας με το χώμα σχεδόν μέχρι επάνω, μετά ανοίξτε στο κέντρο μια μικρή τρύπα ικανή να χωρέσει την μπάλα του φυτού. Τοποθετήστε το φυτό και πιέστε το χώμα περιμετρικά, έτσι ώστε να αγκαλιάζεται καλά η ρίζα του. Αν χρειαστεί, προσθέτετε και άλλο χώμα, αλλά φροντίστε να αφήσετε περίπου 1 – 2 δάχτυλα κενό από το χείλος της γλάστρας σας.

Θέση στο μπαλκόνι

Ως ποικιλία προτιμάει τις ηλιόλουστες θέσεις, ενώ λόγω του πυκνού και σγουρού φυλλώματος είναι αρκετά ανθεκτική στον αέρα.

maintanos_potismaΠότισμα

Φροντίστε να ποτίζετε με μέτρια συχνότητα και αφού έχει στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα.

Λίπανση

Είναι στη βούλησή σας αν θα χρησιμοποιήσετε κάποιο βιολογικό λίπασμα, αλλά πιστεύω ότι με τη χρήση κομπόστ στο χώμα δεν υπάρχει λόγος.  Αν πάλι θέλετε να ρίξετε κάτι, προτιμήστε βιολογικό λίπασμα με περισσότερο άζωτο.

Φυτοπροστασία

Δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα ως φυτό. Το μόνο που μπορείτε να συναντήσετε είναι μερικά έντομα στις αρχές του φθινοπώρου αλλά και στα τέλη της άνοιξης.

Εποχές φύτευσης

Όλες τις εποχές.

Συγκομιδή

Δεν διαφέρει σε τίποτα από τον απλό μαϊντανό! Κόψτε μερικά φύλλα και χρησιμοποιήστε τα στο φαγητό σας, όπως κάνατε μέχρι τώρα. Τέλος, φροντίστε όταν κόβετε φύλλα να προτιμάτε τα γύρω-γύρω, αφήνοντας έτσι τα κεντρικά φύλλα απείραχτα, για να βοηθήσετε το φυτό στην καλύτερη ανάπτυξή του για μελλοντική συγκομιδή.

Πάει (σαν μαϊντανός) παντού…

Ταιριάζει σχεδόν µε όλα τα φαγητά και η φύση µάς τον παρέχει όλο σχεδόν το χρόνο. Για να διατηρήσετε τις θρεπτικές του ιδιότητες αλλά και το χαρακτηριστικό του άρωμα, προσθέστε τον λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος.

  • Tip: Η φρεσκάδα του εξαλείφει τη μυρωδιά του σκόρδου και του κρεμμυδιού στην αναπνοή.

Πηγή: NaturaNrg #34

Sas-endiaferei_arrow

Βιολογική ευωδιαστή τομάτα… στη γλάστρα

Μέντα στο μπαλκόνι σας

Φράουλες… στη γλάστρα

Πάσχετε από στομαχικό έλκος; Καλλιεργήστε φιλιπέντουλα!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code