15 λεπτά… για να ανακουφίσετε την καούρα του στομάχου

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Όλα για την υγεία, Υγεία.

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Η καούρα του στομάχου αποτελεί μία κοινή αλλά και πολύ ενοχλητική διαταραχή μετά το φαγητό. Κάποιες φορές, κάνει την εμφάνισή της μετά από ένα βαρύ γεύμα, άλλες φορές όμως αιτία μπορεί να αποτελεί το στρες ή ένας έντονος ρυθμός ζωής, παράγοντες που δρουν αρνητικά πάνω στη διαδικασία της πέψης. Όποια κι αν είναι η αιτία που την προκαλεί, η καούρα γίνεται αισθητή ως ένας ερεθισμός σε γαστροοισοφαγικό επίπεδο που συνοδεύεται από μία όξινη ή πικρή γεύση στον λαιμό. Η αίσθηση αυτή εντείνεται στην ξαπλωτή στάση και μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι ήπια και εμφανίζονται σποραδικά, τότε μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμες ορισμένες φυσικές θεραπείες…

5 λεπτά για μία άσκηση διαλογισμού

Καθότι το στρες επιδεινώνει τη μυϊκή ένταση, για να χαλαρώσετε το διάφραγμα και να αποσυμφορήσετε την περιοχή του στομάχου, θα σας φανεί χρήσιμη μία απλή τεχνική διαλογισμού. Καθίστε σε μία καρέκλα, κρατήστε ίσια την πλάτη σας και στη συνέχεια εισπνεύστε και εκπνεύστε κρατώντας σταθερό το εύρος και τον ρυθμό της αναπνοής σας. Με κλειστά τα μάτια φανταστείτε ότι κοιτάζετε την αναπνοή σας και αισθάνεστε αυτό το κύμα εισόδου-εξόδου του αέρα. Μετά από μερικά λεπτά, θα προσέξετε ότι η αναπνοή σας θα γίνει πιο βαθιά, παρέχοντάς σας ένα αίσθημα ηρεμίας και μυϊκής χαλάρωσης.

Η διαδρομή της τροφής

Μετά την κατάποσή της, η τροφή διανύει τον οισοφάγο, ένα κανάλι μήκους 25 εκατοστών περίπου, και για να φτάσει στο στομάχι, περνάει μέσα από μία είδους πόρτα, τον λεγόμενο καρδιακό σφιγκτήρα. Μετά το πέρασμα της τροφής, η «πόρτα» αυτή κανονικά κλείνει εμποδίζοντας την επιστροφή της προς τον οισοφάγο. Όταν όμως δεν κλείνει, τα οξέα του στομάχου διαπερνούν τον σφιγκτήρα και ανεβαίνουν και πάλι στον οισοφάγο. Το φαινόμενο αυτό, που επιστημονικά αποκαλείται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι υπεύθυνο για το ενοχλητικό αίσθημα της καούρας.

5 λεπτά για ένα αντισπασμωδικό αφέψημα

Μία καλή συνήθεια για εσάς που υποφέρετε από καούρες του στομάχου είναι να πίνετε ένα αφέψημα από βότανα που δρουν ευεργετικά σε γαστροοισοφαγικό επίπεδο και την ίδια στιγμή έχουν ευχάριστη γεύση: για παράδειγμα, ο βασιλικός και το χαρούπι διακρίνονται για τις αντισπασμωδικές τους ιδιότητες, ενώ η μαντζουράνα ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση στους βλεννογόνους. Για να προετοιμάσετε το αφέψημα, ρίξτε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 3 γραμμάρια από φύλλα βασιλικού, 3 γραμμάρια από άνθη και φύλλα μαντζουράνας και 4 γραμμάρια από άνθη χαρουπιάς. Αφήστε τα βότανα να απελευθερώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους για μερικά λεπτά και πιείτε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε κύριο γεύμα. Αν δεν υποφέρετε από υπέρταση, μπορείτε να δοκιμάσετε εναλλακτικά και ένα αφέψημα από γλυκόριζα, που φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

3 λεπτά για ένα αυτομασάζ στα χέρια

Πολύ δραστική επίσης μπορεί να αποδειχτεί μία τεχνική αυτομασάζ, που προέρχεται από τη ρεφλεξολογία. Μετά τα κύρια γεύματα, πραγματοποιήστε τοπικό μασάζ και στα δύο χέρια σας, στο σημείο που βρίσκεται στη βάση του δείκτη, στα πλαϊνά της παλάμης. Όπως εξηγούν οι ρεφλεξολόγοι, στα χέρια και στα πόδια υπάρχουν σημεία που αντανακλούν διάφορα όργανα και η δραστηριότητά αυτών μπορεί να επηρεαστεί από ένα σύντομο τοπικό μασάζ. Στην προκειμένη περίπτωση, το παραπάνω μασάζ μπορεί να επιταχύνει το πέρασμα της τροφής στον οισοφάγο και το στομάχι, αφού μία αργοπορημένη μετάβαση του φαγητού μπορεί να επιδεινώσει τον ερεθισμό και να προκαλέσει ένα δυσάρεστο αίσθημα βάρους μετά τα γεύματα.

2 λεπτά για ένα αλκαλικό σνακ

Ιδιαίτερη ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν και τα αλκαλικά τρόφιμα, τα οποία περιορίζουν την επιθετικότητα από τα οξέα που εισάγονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής. Πράσινο φως λοιπόν για το καλαμπόκι, τη σόγια, τα λαχανικά, τις μαύρες ελιές, τα όσπρια και τις ώριμες μπανάνες. Δοκιμάστε ακόμα να μασήσετε μερικά αμύγδαλα ή να πιείτε μισό ποτήρι από χυμό λάχανου ή πατάτας, που έχουν την ιδιότητα να αποκαθιστούν το pH του στομάχου σε περίπτωση υπεροξύτητας.

Λάθη προς αποφυγή

Θα πρέπει να γνωρίζετε ακόμα ότι ορισμένα τρόφιμα αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς για το στομάχι. Για παράδειγμα, τα λιπαρά επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης, με αποτέλεσμα τα γαστρικά υγρά να «λιμνάζουν» στο στομάχι, ενώ τα κρεμμύδια, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, ο καφές και η νικοτίνη ευνοούν την παλινδρόμηση. Από την άλλη μεριά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα διεγείρουν την έκκριση υδροχλωρικού οξέως, ενώ ένοχα είναι και ορισμένα φάρμακα, όπως η ασπιρίνη, καθότι εντείνουν τα συμπτώματα της καούρας. Αντιθέτως, μερικές τροφές ευνοούν την πίεση του οισοφαγικού σφιγκτήρα και θα πρέπει να προτιμώνται, όπως το άπαχο βοδινό, μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας, τα πουλερικά χωρίς την πέτσα τους, τα άπαχα ψάρια και οι σαρδέλες. Επιπλέον, μετά τα γεύματα συστήνεται ένας περίπατος τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτών για την επιτάχυνση της πέψης. Τελευταία συμβουλή: αποφεύγετε τις ζώνες και τα πολύ στενά ρούχα.

Πηγή: NaturaNrg #24

Sas-endiaferei_arrow

Πάσχετε από στομαχικό έλκος; Καλλιεργήστε φιλιπέντουλα!

Έχω ευαίσθητο στομάχι. Μπορώ να πίνω στιγμιαίο καφέ;

15 λεπτά… για να κατεβάσετε την πίεση