Ginger-oil

Αρωματικό λάδι με τζίντζερ

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Μαθήματα διατροφής.

της Μαρίας Γκέκα

Το τζίντζερ ή πιπερόριζα είναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Eκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία. Φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.

✓ Mειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει επουλωτική δράση.

✓ Bοηθά στην καλή χώνεψη, καταπολεμά τη ναυτία, τονώνει τον οργανισμό και απαλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση.

Για να φτιάξετε το αρωματικό έλαιο αγοράστε μια ρίζα τζίντζερ, κι αφού αφαιρέσετε το εξωτερικό θα το κόψετε σε λεπτές φέτες, ή, αν θέλετε η γεύση είναι πιο έντονη, θα το τρίψετε. Η ποσότητα που θα βάλετε στο βάζο με το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο (500 ml) εξαρτάται από το αν προτιμάτε έντονη τη γεύση του τζίντζερ ή λιγότερο δυνατή. Γενικά, χρησιμοποιούν 30-40 γραμμάρια, αλλά μπορείτε να βάλετε και λιγότερο αν φοβάστε ότι η γεύση θα είναι πολύ πικάντική. Τοποθετήστε το γυάλινο βάζο με το λάδι στο σκοτάδι για μια εβδομάδα, ανακινώντας κάθε μέρα αρκετές φορές. Στη συνέχεια μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα σας, έχοντας δύο επιλογές: η μία να φιλτράρετε το λάδι και η άλλη να αφήσετε τα κομμάτια του τζίντζερ (ειδικά αν είναι τριμμένο) να καρυκεύει έντονα τα πιάτα σας!

Πηγή: NaturaNrg #67