GreenΒιολογική ευωδιαστή ντομάτα στη γλάστρα

Βιολογική ευωδιαστή ντομάτα στη γλάστρα

Είμαστε στην καρδιά της άνοιξης- και ήρθε επιτέλους η ώρα να φυτέψουμε την αγαπημένη μας τομάτα!

⇒ Πέτρος Πανούτσος, www.olyplant.gr

Εγώ θα φυτέψω μια παλαιά ποικιλία που είναι υπό “εξαφάνιση”, αφού την ανακαλύψαμε στην Κρήτη μετά από πολύ κόπο και τώρα κάνουμε παραγωγή βιολογικού σπορόφυτου από αυτή την ποικιλία. Η ονομαζόμενη “Ροζέ Κρήτης” είναι ένα φυτό που δε μεγαλώνει πολύ,  αλλά σίγουρα θέλει καλό στήριγμα για να μπορεί να κρατηθεί όρθιο και να έχει καλή καρποφορία. Ως ποικιλία έχει μεγάλη παραγωγικότητα και μέτριο μέγεθος καρπού, με ομοιόμορφους ροζ καρπούς, καθώς και απίστευτη γεύση!

Γλάστρα

Μια καλή επιλογή, ώστε να μην κάνετε συνέχεια μεταφυτεύσεις κατά τη διάρκεια ζωής της τομάτας σας είναι μια γλάστρα με διάμετρο 35cm και ύψος γύρω στα 30cm.

tomato_soilΧώμα

Όπως και στα άλλα βοηθήματα, το χώμα είναι κυρίως κομπόστ με τύρφη. Όμως λόγω του ότι η τομάτα είναι φυτό που μεγαλώνει αρκετά και έχει “περίεργες” απαιτήσεις σε νερό, θα χρησιμοποιήσω περισσότερο κοκκινόχωμα με αναλογία 1 προς 1. Επομένως, το χώμα θα κρατάει περισσότερη υγρασία.

Η φύτευση

Ετοιμάζουμε το χώμα μας και γεμίζουμε τη γλάστρα μας. Αφήνουμε 10 cm. περιθώριο από το τέλος της γλάστρας. Στο κέντρο ανοίγουμε ένα λάκκο λίγο μεγαλύτερο από το γλαστράκι του σπορόφυτου. Εδώ υπάρχει μια θεωρία που λέει το εξής: τα ριζίδια στο πάνω μέρος του χώματος είναι αυτά που απορροφούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία. Επομένως, μόλις η τομάτα μεγαλώσει, τη θάβουμε πιο βαθιά στη γλάστρα ή την παραχώνουμε λοξά στο χώμα, αν είναι στο χωράφι. Έτσι θα αποκτήσει πολλά περισσότερα ριζίδια στον κορμό. Άλλοι ακολουθούν αυτή τη συμβουλή κι άλλοι πάλι όχι! Στη γλάστρα είναι πιο εύκολο να την παραχώσετε, αφού έχετε αφήσει 10 cm. κενό, για να προσθέσετε χώμα μόλις το σπορόφυτό σας μεγαλώσει.
Όσον αφορά τώρα τη στήριξη της τομάτας, οι περισσότεροι επιλέγουν καλάμια μπαμπού, φτιάχνοντας ένα είδος πλέγματος που θα δέσουν το φυτό καθώς αναπτύσσεται. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν σύρμα περίφραξης και τις δένουν επάνω. Να θυμάστε μόνο ότι το σύρμα στις υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να κάψει το φυτό σας όπου έρχεται σε επαφή.

Θέση στο μπαλκόνι

Η τομάτα θεωρητικά θέλει άπλετο ήλιο. Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα φύλλα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η παραγωγή και η υγεία του φυτού. Έτσι, αυτό που προτείνω είναι μια ευήλια θέση κατά τους ανοιξιάτικους μήνες που η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 30 C. Aν πάλι επιλέξετε μια ποικιλία που καρπίζει τον Αύγουστο, καλό θα ήταν να της αλλάξετε θέση σε σκιερό σημείο στις καυτές ώρες της ημέρας. Όσον αφορά τώρα τον αέρα, η τομάτα δεν τον αγαπά! Καλό είναι να την προφυλάξετε από ταλαιπωρίες τέτοιου είδους.

Πότισμα

Η τομάτα είναι ένα φυτό με περίεργες απαιτήσεις σε νερό. Μόλις φυτευτεί για 3 εβδομάδες, πρέπει να ποτίζεται μόλις το χώμα της στεγνώνει, αλλά όχι μόνο επιφανειακά. Επειδή η γλάστρα της είναι μεγάλη, για την αρχή καλό θα ήταν να μην το παρακάνετε, γιατί κινδυνεύει να σαπίσει. Με το πέρας των 3 εβδομάδων ελαττώνουμε το πότισμα κάθε 2 – 3 ημέρες. Πρέπει όμως να κρατάτε μια σταθερότητα στο πότισμα, γιατί η τομάτα επηρεάζεται εύκολα. Για τις ζεστές μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 C θα προσαρμόσετε το πότισμα σε καθημερινή βάση.

tomato_plant_01Λίπανση

Σίγουρα με το κομπόστ  έχετε καλύψει ένα μεγάλο μέρος της λίπανσης, ώστε να έχετε μια καλή παραγωγή. Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό! Η τομάτα είναι φυτό που γενικά θέλει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, κι αν υπάρχει έλλειψη, οι καρποί αποκτούν μαύρο στίγμα στο κάτω μέρος τους. Όσον αφορά τώρα τη θρέψη τους μια καλή πρόταση είναι ένα οργανικό λίπασμα που να έχει περισσότερο κάλιο, ώστε να βοηθήσει την καρποδεσία τους. Προσοχή, πρέπει να υπάρχει ένα όριο και να μην περνάτε στην υπερβολική λίπανση, γιατί μπορεί να καταλήξετε με ένα καμένο φυτό! (σχετικά με το λίπασμα συμβουλευτείτε το φυτώριο που εμπιστεύεστε)

Φυτοπροστασία

Η τομάτα πλήττεται από αρκετά έντομα και ασθένειες, ανάλογα βέβαια και την ποικιλία. Βρομούσα, μελίγκρα, τετράνυχο, περονόσπορο είναι μερικά από τα πιο γνωστά. Επομένως, είναι δύσκολο να τα πούμε όλα εδώ. Ο καλύτερος τρόπος είναι να είστε προσεκτικοί για σημάδια που φαίνονται “επικίνδυνα» και να συμβουλεύεστε τους ειδικούς..

Εποχές φύτευσης

Άνοιξη, Καλοκαίρι

Συγκομιδή

Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο εύκολο και ωραίο σημείο! Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να μαζέψει κανείς τη σοδειά του. Με μια ψαλίδα κήπου κόβουμε πάνω από κάθε καρπό προσεκτικά, ώστε να μην τραυματίζουμε το φυτό. Αν οι τομάτες μας είναι λίγο πράσινες, δεν πειράζει. Μην ξεχνάτε ότι αν αφήσετε τους καρπούς εκτός ψυγείου θα κοκκινίσουν μόνοι τους.

Πηγή: NaturaNrg #27

Sas-endiaferei_arrow

Μέντα στο μπαλκόνι σας

Μαϊντανός κατσαρός …στη γλάστρα

8 λάθη που κάνουν οι νέοι καλλιεργητές!

Φράουλες… στη γλάστρα

6 συμβουλές για καλύτερο & οικονομικότερο πότισμα!

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code