Vitamin_E

Βιταμίνη Ε: ελιξίριο νεότητας

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Ευεξία, Νέα, Ομορφιά.

Η βιταμίνη Ε είναι διάσημη για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συνεπειών της έκθεσης στον ήλιο, καθώς μειώνει τις ρυτίδες και γενικότερα τα σημάδια του χρόνου. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, στην ικανότητά της δηλαδή να θωρακίζει τα κύτταρά μας ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται από τις ελεύθερες ρίζες.

Ο όρος βιταµίνη E αναφέρεται σε µια οικογένεια οκτώ αντιοξειδωτικών ουσιών, 4 τοκοφερολών και 4 τοκοτριενολών. Η άλφα-τοκοφερόλη είναι η µόνη µορφή της βιταμίνης Ε που διατηρείται στον οργανισμό και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους ιστούς και στο αίµα.

H άλφα-τοκοφερόλη δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών µεταβολικών διεργασιών και από επίδραση του περιβάλλοντος, όπως το κάπνισμα, η ηλιακή ακτινοβολία και η μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Πολυάριθμα καλλυντικά περιέχουν βιταμίνη E σε συγκεντρώσεις 0,2-20 %. Η βιταµίνη Ε µπορεί να συνδυασθεί µε άλλα αντιοξειδωτικά µόρια, όπως η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C το συνένζυμο Q. Η  βιταμίνη E είναι εξαιρετικά ευεργετική για το δέρμα γιατί:

  • Έχει αντιφλεγµονώδη δράση
  • Αναστέλλει την υπεροξείδωση των λιπιδίων
  • Έχει µαλακτική δράση στη φωτογηρασµένη επιδερμίδα
  • ∆ρα προληπτικά κατά του ηλιακού ερυθήματος και της φωτοβλάβης.

Υπάρχουν 8 διαφορετικά είδη µορίων που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της βιταμίνης Ε. Όλα περιλαμβάνουν τα ίδια  στοιχεία, αλλά οι µοριακές µορφές τους ποικίλουν, έτσι ώστε να εφοδιάζουν µε διαφορετικούς υποδοχείς τα κύτταρα.

Η βιταµίνη Ε είναι μοναδική για πολλούς λόγους:

Αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και επίσης µια υπέροχη µαλακτική ουσία που εμποδίζει τη διαεπιδερµική απώλεια νερού και έτσι συχνά περιλαμβάνεται σε ενυδατικά προϊόντα καταπολεμώντας την ξηρότητα.

Είναι επίσης µια καταπραϋντική αντιφλεγµονώδης ουσία. Η βιταµίνη Ε σταθεροποιείται στο νερό κι έτσι µπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα μέσα στα προϊόντα,  µάλιστα είναι τόσο σταθερή που συχνά χρησιμοποιείται σε καλλυντικά για να διασφαλίσει την ακεραιότητα άλλων συστατικών.
Αμέτρητες µελέτες έχουν δημοσιευτεί αναλύοντας το θετικό αποτέλεσμα της τοπικής εφαρμογής της βιταμίνης Ε στη µείωση της καταστροφής που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Σε µια από αυτές η δημιουργία των ελεύθερων ριζών παρατηρήθηκε µετά από έκθεση σε καπνό τσιγάρου. Ο αριθμός των 85 ελεύθερων ριζών αυξήθηκε βαθμιαία και κορυφώθηκε 24 ώρες µετά από την αρχική έκθεση του δέρματος στον καπνό. Όταν το τεστ επαναλήφθηκε  µετά από εφαρμογή βιταμίνης Ε, η ποσότητα των ελεύθερων ριζών είχε µειωθεί σχεδόν στο µισό.

Σήμερα ολοένα και περισσότερες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η βιταμίνη Ε είναι η πιο σημαντική βιταμίνη για την πρόληψη των νόσων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Πηγή: NaturaNrg #36