Μπορς χωρίς κρέας

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Συνταγές.

 

Με καταγωγή ρωσική, μια σούπα πορφυρή, μοναδική σε χρώμα και άρωμα, πλούσια σε παραλλαγές. Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό με ισχυρές ιδιότητες καθαρισμού. Αποτελεί το κύριο συστατικό του μπορς, ή σούπα παντζαριών, την  οποία μπορείς να απολαύσεις είτε ζεστή ή κρύα, ανάλογα με την εποχή. Για την προετοιμασία του μπορς, χωρίς κρέας θα σου χρειαστούν τα παρακάτω υλικά.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ. παντζάρια βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μέτριες πατάτες βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, ψιλοτριμμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κεσεδάκι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε νιφάδες ή σε σκόνη

Εκτέλεση:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνεις 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρεις τα παντζάρια με τις πατάτες, για 3 – 4 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Προσθέτεις το ζωμό λαχανικών, το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και αφήνεις τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύεις για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάς όλο το περιεχόμενο από το μπλέντερ, μέχρι να φτιάξεις μια λεία βελούδινη σούπα. Την ξαναρίχνεις στην (καθαρισμένη) κατσαρόλα, τη μαγειρεύεις για 1 λεπτό ακόμη και αποσύρεις από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ ανακατεύεις το γιαούρτι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μοιράζεις τη σούπα σε ατομικά μπολάκια. Προσθέτεις από 1 – 2 κουτ. σούπας γιαούρτι. Πασπαλίζεις με τη γλυκιά πάπρικα και σερβίρεις αμέσως.

πηγή: www.naturanrg.gr

Leave a Reply