sea_sun

Βουτιές Ευεξίας

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Body and mind, Ευεξία.

της Μαρίας Γκέκα

Η απεραντοσύνη της θάλασσας έκρυβε πάντοτε μυστικές θεραπευτικές δυνάμεις, καθώς το θαλασσινό νερό είναι απίστευτη δύναμη ζωής  −άλλωστε μέσα στη θάλασσα γεννήθηκε η ζωή!

Το νερό της θάλασσας περιέχει και τα 92 μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται στη φύση και στον οργανισμό μας. Eιδικότερα:

  • Μαγνήσιο: απαραίτητο για κάθε κύρια βιοχηµική διαδικασία του οργανισμού μας, όπως η πέψη, η σύνθεση των πρωτεϊνών, η παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και ο µεταβολισµός της γλυκόζης. Αποτελεί ζωτικής σημασίας μέταλλο για την υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ μαζί με το ασβέστιο ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των μυών.
  • Ασβέστιο: απόλυτα αναγκαίο για την πήξη του αίματος και για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.
  • Νάτριο: βοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων, αφού κατακρατά νερό στο εσωτερικό των ιστών.
  • Ιώδιο: σταθεροποιεί το μεταβολισμό και επεμβαίνει επιβοηθητικά στην ανάπτυξη.

Ενέργεια από τη θάλασσα

Μια βουτιά στα δροσερά νερά της θάλασσας και αμέσως αισθανόμαστε την ανανεωτική της δύναμη. Μια δύναμη που προσδίδει ευεξία σε όλο τον οργανισμό. Αναζωογονεί και χαρίζει ενέργεια. Το κολύμπι εκτός του ότι θα βελτιώσει εξαιρετικά τη φυσική σας κατάσταση, θα ανεβάσει πολύ και την ψυχολογία σας.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως τα μπάνια στη θάλασσα μπορούν να βοηθήσουν σε προβλήματα αϋπνίας, χρόνιας κόπωσης και έντονου στρες. Εκτός αυτού, αποδεικνύεται το καλύτερο φάρμακο για πολλά προβλήματα υγείας. Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις  κάνει καλό:

  • Αν κάνετε καθιστική ζωή: Καταρχάς, το μπάνιο στη θάλασσα ευνοεί την κυκλοφορία και την αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών από τον οργανισμό. Κατ’ αυτό τον τρόπο βελτιώνεται ο φλεβικός τόνος και φυσικά η κυτταρίτιδα. Και μάλιστα χωρίς κόπο: γιατί λόγω της άνωσης, οι μύες ασκούνται χωρίς το βάρος του σώματος, οπότε είναι το ιδανικό περιβάλλον για να γυμναστείτε ευχάριστα.
  • Aν υποφέρετε από κιρσούς: Το νερό, και όχι μόνο το θαλασσινό, χάρη στη σχετικά χαμηλή του θερμοκρασία, βοηθά σημαντικά στη βελτίωση των φλεβικών παθήσεων. Το δροσερό νερό προκαλεί μείωση της θερμοκρασίας των ποδιών, και κατ’ επέκταση βελτίωση του τόνου των φλεβών. Έτσι, το αίμα κυκλοφορεί γρήγορα και καλύτερα χωρίς να λιμνάζει στις επιβαρυμένες φλέβες των κάτω άκρων.
  • Aν έχετε αιμορροΐδες: Tο θαλασσινό νερό, καθώς είναι πλούσιο σε αλάτι, αποτελεί μία φυσική λύση για την ανακούφιση από το ενοχλητικό πρόβλημα των αιμορροΐδων. Άλλωστε, μία από τις πρακτικές θεραπείες που συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπισή τους είναι τα εδρόλουτρα με νερό και αλάτι, που βοηθούν στο να βελτιωθεί η τοπική φλεγμονή.
  • Aν υπάρχει πρόβλημα άσθματος: Όταν ένας ασθματικός άνθρωπος ασκείται σε ένα περιβάλλον όπου η ατμόσφαιρα είναι ξηρή και παγωμένη, του προκαλείται βρογχόσπασμος. Αντίθετα, η υγρή και θερμή ατμόσφαιρα της θάλασσας τού επιτρέπει να αναπνέει άνετα όσο ασκείται. Το κολύμπι λοιπόν είναι η πρώτη και η καλύτερη επιλογή άσκησης για έναν ασθματικό. Επίσης, η υγρή ατμόσφαιρα βοηθά στη ρευστοποίηση εκκρίσεων, που είναι πολλές στους ασθματικούς.
  • Aν υποφέρετε από ιγμορίτιδα: Tα μπάνια και οι βουτιές στη θάλασσα βοηθούν στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, αφού οι πλύσεις στη μύτη με το θαλασσινό νερό ανοίγουν την αναπνευστική οδό. Όταν το αλατόνερο περνάει από τη μύτη, αυτή καθαρίζεται −όπως και ολόκληρο το ανώτερο αναπνευστικό− και έτσι διευκολύνεται η διέλευση του αέρα. Kατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται προβλήματα υγείας, όπως είναι τα κρεατάκια και η ιγμορίτιδα.

Πηγή: NaturaNrg

Leave a Reply