Διατροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Το Μήνυμα της Ημέρας, Υγεία.

H υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Βασικός κανόνας είναι να καταναλώνετε τρόφιμα που προέρχονται από φυτικές πηγές ενώ παράλληλα να μειώσετε όσο είναι δυνατόν την πρόσληψη λίπους από προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Λαχανικά:

Αυτά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες κλπ. Στην πρώτη γραμμή της διατροφής σας να είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά: όπως, το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι το σκόρδο, το κρεμμύδι. Τα προϊόντα σόγιας, ντομάτες και τα καρότα είναι επίσης αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Φρούτα:

Είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει πέντε μερίδες φρούτων η καθημερινή διατροφή σας για την πρόληψη του καρκίνου. Καταναλώστε ολόκληρα φρούτα για να επωφεληθεί από αυτό. Τα φρούτα που είναι ικανά να αποτρέψουν τον καρκίνο είναι: μήλα, τα βατόμουρα, μούρα, σταφύλια κλπ.

Πράσινο Τσάι:

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει  τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%.

Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια:

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Β. Το φυλικό οξύ που υπάρχει σε αυτά τα τρόφιμα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ψάρια:

Η πρόσληψή τους έχει προστατευτική δράση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό οφείλεται στην παρουσία των ωμέγα-3-λιπαρών οξέων. Τέτοια ψάρια είναι ο σολομός, η ρέγκα, το σκουμπρί, ο μπακαλιάρος κλπ.

Ελαιόλαδο:

Τα μονοακόρεστα λίπη που βρίσκονται στο ελαιόλαδο είναι προστατευτικά όταν καταναλώνονται σε σωστές ποσότητες. Οι Φαινόλες που υπάρχουν στο παρθένο ελαιόλαδο αναστέλλουν το σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων στο έντερο.

Φιστίκια: 

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα φιστίκια έχουν αντικαρκινική δράση.

Κουρκουμά:

έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μειώνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων των μεταλλαγμένων κυττάρων στους όγκους.

Πιπερόριζα:

περιέχει ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται ζιγγίβερη, η οποία θα αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Γιαούρτι:

Έχει βρεθεί ότι το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα ευεργετικά βακτήρια που υπάρχουν στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση προστατεύουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου από την επίδραση των καρκινογόνων ουσιών.

Ακόμη για την πρόληψη είναι σημαντικό το άτομο να καταναλώνει μια μέτρια ποσότητα των τροφίμων που θα παρέχει τη σωστή ποσότητα των θερμίδων. Είναι απαραίτητο ακόμη  να εντάξει την άσκηση  ως τρόπο ζωής για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ή οποιουδήποτε άλλο είδος καρκίνου.

 

πηγή: www.naturanrg.gr

Leave a Reply