detox-woman

Διατροφικό detox: Μπες σε πρόγραμμα… μετά την υπερφαγία των γιορτών

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Δίαιτα, Διατροφή, Συνταγές, Υγεία.

 της Μαρίας Γκέκα

Το τραπέζι των Χριστουγέννων τα είχε όλα. Πληθώρα θερμίδων, λιπαρά και «απαγορευμένα» φαγητά έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στο τραπέζι της γιορτής και εμείς τα τιμήσαμε δεόντως… Και τώρα, με κάποια κιλάκια παραπάνω και με αρκετά συμπτώματα τοξικότητας, τι μπορούμε να κάνουμε;

Σήμερα πάντως, ανεξαρτήτως της εορταστικής υπερφαγίας, με τις τοξίνες να μας περιτριγυρίζουν περισσότερο από ποτέ, ένα πρόγραμμα διατροφικού detox είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία και την ευεξία μας αποτελώντας τη λύση απέναντι στην ανεξήγητη κούραση, την υποτονικότητα, το ερεθισμένο δέρμα, τις αλλεργίες ή τις χαμηλής σοβαρότητας λοιμώξεις.

Γιατί Detox

Μήπως ξυπνάς κουρασμένος, χωρίς ενέργεια; Με σακούλες κάτω από τα μάτια, διεσταλμένο στομάχι; Έχεις συμπτώματα τοξικότητας, όπως κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις ή τους μυς, έλλειψη πνευματικής διαύγειας, πονοκεφάλους, αλλεργίες ή φουσκώματα ή και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως αυτοάνοσες ασθένειες, ημικρανίες, άσθμα, ακμή, ευερέθιστο έντερο, παλινδρόμηση, αρθρίτιδα κ.τ.λ. Όλα αυτά είναι ένας σημαντικός λόγος για να αποτοξινωθείς. Με την αποτοξίνωση θα ενδυναμώσεις τον οργανισμό σου και θα γεμίσεις με ενέργεια και ζωντάνια.

Επιπλέον, ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο το σώμα αρνείται να αποχωριστεί τα περιττά κιλά του είναι οι τοξίνες. Όταν συσσωρεύονται στον οργανισμό, το σώμα αποφασίζει να τις αποθηκεύσει στους λιπώδεις ιστούς. Καθώς αυτοί είναι λιγότερο ενεργοί μεταβολικά από άλλους ιστούς, οι τοξίνες μπορούν να μείνουν ανενόχλητες εκεί και να «κοιμηθούν» για χρόνια. Το πιο εμφανές αποτέλεσμα, για να καταλάβουμε την παρουσία τους, είναι η κυτταρίτιδα. Ο μόνος τρόπος να απαλλάξουμε τον οργανισμό από αυτές τις τοξίνες είναι να τον υποστηρίξουμε με ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης και να τον παρακινήσουμε να μπει σε διαδικασία αυτοκάθαρσης.

Τι είναι η αποτοξίνωση

Είναι η διαδικασία αποβολής τοξικών ουσιών από έναν ζωντανό οργανισμό. Φυσιολογικά γίνεται μέσω των οργάνων του σώματος: ήπαρ, πνεύμονες, νεφρά, δέρμα.
Η αποτοξίνωση αποτελεί πρακτική πολλών πολιτισμών, εδώ και αιώνες, ανά τον κόσμο – μεταξύ αυτών και των ινδικών και κινεζικών ιατρικών σχολών. Αποτελεί ουσιαστικά μια διαδικασία καθαρισμού του σώματος και του νου που ξεκινάει από μέσα προς τα έξω. Αποβάλλοντας και περιορίζοντας τις τοξίνες και τροφοδοτώντας το σώμα με θρεπτικά συστατικά, προστατεύει κανείς την υγεία του από διάφορες παθήσεις και ταυτόχρονα διασφαλίζει γενικότερα ευεξία και υγεία σε ανώτερο επίπεδο.
Το σώμα μας φυσικά έχει τους φυσικούς μηχανισμούς αντιρρόπησης των αρνητικών στοιχείων, απλώς η αποτοξίνωση τους ενισχύει και τους υποβοηθά…

Ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης βοηθά τη φυσική διαδικασία:

  • Ξεκουράζει τα όργανα μέσω μιας σχετικής νηστείας.
  • Τονώνει το συκώτι ώστε να οδηγήσει τις τοξίνες εκτός σώματος, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού, των νεφρών και του δέρματος.
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ανατροφοδοτώντας το σώμα με υγιεινά θρεπτικά συστατικά.

detoxifying-foodsΠώς λειτουργεί;

Αν κάποιος θέλει να το θέσει εντελώς απλά, η αποτοξίνωση είναι μια μορφή καθαρισμού του αίματος. Ο οργανισμός μας έχει έναν έμφυτο μηχανισμό να μεταβολίζει τις τοξίνες και να τις αποβάλλει. Το ήπαρ αναλαμβάνει την επεξεργασία τους και στη συνέχεια τις διοχετεύει στο λεμφικό σύστημα για να απομακρυνθούν μέσω των νεφρών αλλά και μέσω των ιδρωτοποιών αδένων. Ωστόσο, ο φυσικός μηχανισμός της αποτοξίνωσης δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί όταν τροφοδοτείται με περισσότερες τοξίνες απ” όσες μπορεί να μεταβολίσει. Κατά συνέπεια, οι ανεπιθύμητες ουσίες δεν παίρνουν το δρόμο της απομάκρυνσης αλλά συσσωρεύονται στα κύτταρα. Ό,τι αγγίζουμε, τρώμε, αναπνέουμε, εξαναγκάζει το ήπαρ σε »υπερωρίες», Όταν όμως το ήπαρ »κουράζεται», τότε ολόκληρος ο οργανισμός υπολειτουργεί. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ένα χείμαρρο καταστροφικών για την υγεία επιπτώσεων. Ο ρόλος του ήπατος είναι να καθαρίζει το αίμα ώστε να τροφοδοτούνται τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Συγχρόνως, εξουδετερώνει τα τοξικά απόβλητα και τα προωθεί στο επόμενο όργανο αποτοξίνωσης, τα νεφρά. Το αλκοόλ, το κάπνισμα, τα φάρμακα, οι λιπαρές τροφές και μια πληθώρα από περιβαλλοντικές τοξίνες δυσχεραίνουν τη λειτουργία του ήπατος και εμποδίζουν αυτή τη σημαντική εργασία. Έτσι, αντί να μεταβολίζει τις τοξίνες, τις κατευθύνει πίσω στην κυκλοφορία του αίματος και τις αφήνει να αποθηκευτούν στο σώμα.

Από πού να ξεκινήσεις;

Πες αντίο στις «εθιστικές ουσίες»!

Αν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων τα φρούτα και τα λαχανικά παρέμειναν ανέγγιχτα σε μια γωνιά, ήρθε η ώρα να μπουν στο τραπέζι. Όπως συμβουλεύει η Dr Sara Farnetti, ιατρός με ειδικότητα στα μεταβολικά νοσήματα: Εκείνο που χρειάζεται είναι «Απεξάρτηση αλλά και επιλογή των σωστών τροφίμων», ώστε να φέρουμε ξανά σε ισορροπία τις ορμόνες μας και να ανακτήσουμε ένα καλό μεταβολισμό.

Για να έχεις αποτέλεσμα, πρέπει κυρίως να μείνεις μακριά από οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και αλεύρι. Σακχαρούχα ροφήματα, γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα, όλα αυτά μας ωθούν να τρώμε περισσότερο, προκαλώντας έντονη επιθυμία για γλυκό, ενώ «ρίχνουν» το μεταβολισμό, δημιουργώντας λίπος στην κοιλιά.
Διάβασε τις ετικέτες τροφίμων, γιατί πάντα κρύβονται κάποια κακά συστατικά, όπως τα trans, τα υδρογονωμένα λίπη και το MSG (μονογλουταμινικό μονονάτριο). Απόφυγε για 10-15 ημέρες τουλάχιστον τις συσκευασμένες τροφές, το αλκοόλ και τα γλυκά και προτίμησε τα φρέσκα τρόφιμα με έμφαση σε φρούτα και λαχανικά και αποτοξινωτικά ροφήματα.

10 μέθοδοι για να αποτοξινώσεις το σώμα σου

1. Το ήπαρ

Για να υποστηρίξεις τη λειτουργία και τον καθαρισμό του ήπατος θα πρέπει να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με πικρά χόρτα και άγρια όπως το ταραξάκο. Άλλες τροφές που ενδείκνυται είναι τα καρότα, το σέλινο, τα παντζάρια. Μεταξύ των μπαχαρικών συνιστώνται ο κουρκουμάς, το κύμινο και το κάρυ. Όσο για τα ποτά, δεν συνιστάται η κατανάλωση γάλακτος, καφέ και αναψυκτικών, Προτείνεται άφθονο νερό φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών (ιδιαίτερα χυμό μήλου χωρίς προσθήκη ζάχαρης και συντηρητικών).

2. Το πεπτικό

Μεταξύ των ουσιών που μπορούν να βοηθήσουν το πεπτικό στην αποβολή των τοξινών, καθώς και τυχόν επιβλαβών βακτηρίων είναι το μηλόξιδο, ο χυμός αλόης και τα προβιοτικά. Ακόμη, το γαρίφαλο (μπαχαρικό) και κάποια βότανα όπως η αψιθιά πιστεύεται ότι είναι σε θέση να βοηθήσουν το έντερο κατά των επιβλαβών βακτηρίων. Επιπλέον, σε επιβαρυμένες περιπτώσεις συστήνεται από τους ειδικούς ο καθαρισμός του παχέος εντέρου μέσω της υδροθεραπείας.

3. Δίαιτα υγρών

Πολλές φορές συστήνεται κάτω από ιατρική παρακολούθηση μια ολιγοήμερη δίαιτα υγρών με σκοπό να καθαρίσει το σώμα. Συνήθως πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει χυμούς φρούτων και φρέσκων λαχανικών, σούπες λαχανικών και smoothies με υγιεινά καρυκεύματα, όπως: λινέλαιο, σουσάμι, κολοκυθόσποροι, κλπ.

4. Βαρέα Μέταλλα

Στην περίπτωση που υπάρχει η ανάγκη αποτοξίνωσης από υπερβολική συσσώρευση βαρέων μετάλλων στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των αργιλίου, υδραργύρου, καδμίου και μολύβδου, ένα σημαντικό βοήθημα μπορείς να έχεις με την κατανάλωση τροφών (φρούτα, λαχανικά και δημητριακά) βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας. Ακόμη, συνιστάται η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τα βαρέα μέταλλα. Θα τα αναζητήσεις σε φαρμακεία και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Raw Food Diet5. Ωμοφαγία

Μεταξύ των θεραπειών που συστήνονται για τον καθαρισμό του σώματος σημαντική θέση κατέχει η ωμοφαγία, τουλάχιστον για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Το πιάτο του ωμοφάγου περιλαμβάνει 100% ακατέργαστες τροφές, όπως φρέσκα και ξηρά φρούτα, λαχανικά εποχής, μπαχαρικά, άψητοι ξηροί καρποί, όσπρια, σουσάμι, ταχίνι, φύτρα και βότανα. Αποκλείονται τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, και φυσικά το κρέας ή τα ψάρια.

6. Μονοήμερη νηστεία

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην αποκλειστική πρόσληψη των χυμών από φρούτα και λαχανικά. Η διάρκεια του προγράμματος μπορεί να κυμαίνεται από μία έως τρεις ημέρες, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Μεταξύ των τροφών που ενδείκνυται για την παρασκευή των χυμών είναι κυρίως: μήλα, καρότα, σπανάκι, αχλάδια, λάχανο, τζίντζερ και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

7. Ayurvedic Detox

Η Αγιουρβέδα, η παραδοσιακή ινδική ιατρική, προτείνει τη υιοθέτηση (ανά περιόδους) μιας μονοφαγικής διατροφής με βάση το Kitcheree. Πρόκειται για ένα πιάτο που αποτελείται από mung φασόλια, ρύζι μπασμάτι, κρεμμύδια, σκόρδο, τζίντζερ και κουρκουμά. Οι γιατροί της Αγιουρβέρδα ορκίζονται ότι αυτό το χορταστικό αλλά ευκολοχώνευτο πιάτο είναι το ιδανικό για τον καθαρισμό ενός καταπονημένου πεπτικού συστήματος, φραγμένου από λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα φορτωμένα με χημικά.

8. Κατά του μύκητα Candida

Ο Candida albicans είναι ένας μύκητας που φυσιολογικά ζει στο σώμα χωρίς να προκαλεί βλάβη και ελέγχεται από τα καλά βακτήρια του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν τα καλά βακτήρια καταστρέφονται από τη λήψη αντιβιοτικών ή αν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι εξασθενημένο, ο μύκητας Candida αυξάνεται ανεξέλεγκτα προκαλώντας δυσάρεστα συμπτώματα, όπως στοματικές μυκητιάσεις, δερματικές μολύνσεις και μολύνσεις του κόλπου στις γυναίκες. Η υπερανάπτυξη του Candida στο έντερο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβάλλει, ώστε μύκητες και άλλοι ανεπιθύμητα μόρια να διαπερνούν το εντερικό τοίχωμα και να απορροφώνται στο σώμα. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν είναι σκόπιμο να υιοθετηθεί μια δίαιτα που αποκλείει όσο το δυνατόν τρόφιμα που περιέχουν μαγιά και άλλα τρόφιμα που είναι σε θέση να προωθήσουν τον πολλαπλασιασμό του μύκητα, όπως: ραφιναρισμένο αλεύρι, ζάχαρη, χυμοί φρούτων, αλκοόλ, ξηροί καρποί, μανιτάρια, τυρί, γιαούρτι, ξίδι και σάλτσα σόγιας.

9. Βότανα & Μπαχαρικά

Υπάρχουν μερικά μπαχαρικά και βότανα τα οποία προωθούν σημαντικά τη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού. Μπορούν να λαμβάνονται καθημερινά σε μικρές ποσότητες, εκτός αν υπάρχουν ειδικές αντενδείξεις. Μεταξύ αυτών σημαντική θέση έχουν η ρίγανη, η κανέλα, το κύμινο, το τζίντζερ, ο μάραθος, το μαύρο πιπέρι, ο μαϊντανός, το δεντρολίβανο και ο κουρκουμάς.

10. Master Cleanse

Είναι ένα λεπτομερές πρόγραμμα νηστείας, ιδιαίτερα δημοφιλές στις ΗΠΑ, με βάση την πρόσληψη των χυμών φρούτων και λαχανικών. Εμπεριέχει κυρίως χυμούς εσπεριδοειδών με την προσθήκη σιρόπι σφενδάμου και πιπέρι καγιέν. Οι ημέρες νηστείας ποικίλουν ανάλογα με την ανάγκη. Στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος υλοποιούνται συνήθως φάσεις μετάβασης. Μόλις ολοκληρωθεί η νηστεία, εισέρχονται σιγά σιγά και τα στερεά τρόφιμα μέσα από ελαφριά γεύματα.

Συνταγές αποτοξίνωσης

whole-grain-musli1. Μούσλι ολικής αλέσεως

Για να ξεκινήσεις δυνατά τη μέρα σου, φτιάξε ένα σπιτικό μούσλι που θα  συνοδέψει το γιαούρτι και τα φρέσκα φρούτα σου.  Ετοίμασε το μούσλι συνδυάζοντας δημητριακά από βρώμη, σταφίδες, αμύγδαλα, φουντούκια και ηλιόσπορους. Μπορείς να το γαρνίρεις με μια χούφτα σπόρους ροδιού, κολοκυθόσπορους ή αποξηραμένα μούρα.

brocolli-spinach-soup2. Σούπα με μπρόκολο και σπανάκι

Για 2 άτομα θα χρειαστείς:

  • 500 γραμμάρια μπρόκολο,
  • 150 γραμμάρια σπανάκι,
  • 1 πατάτα,
  • 750 ml ζωμό λαχανικών,
  • ½ κρεμμύδι,
  • ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά της αρεσκείας σου.

Καθαρίζεις και κόβεις σε μικρά κομμάτια το μπρόκολο και το σπανάκι και τα βάζεις να βράσουν στο  ζωμό λαχανικών μαζί με το κρεμμύδι, την πατάτα (σε κύβους) και μια χούφτα βότανα, όπως μαϊντανό, θυμάρι και ρίγανη. Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν, πολτοποίησε τα υλικά στο μπλέντερ (χοντροκομμένα, όχι να γίνουν πουρές).

smoothie3. Χειμωνιάτικο smoothie  

Ετοίμασε ένα smoothie εποχής συνδυάζοντας 2 ώριμα αχλάδια, 100 ml φυτικό γάλα, 70 γραμμάρια φυτικό γιαούρτι, 2 κουταλάκια του γλυκού λιναρόσπορο και 2 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα. Τρίψε πρώτα το λιναρόσπορο στο μύλο του καφέ ή στο μπλέντερ και στη συνέχεια πρόσθεσε και τα υπόλοιπα υλικά. Χτύπησέ τα μέχρι να έχεις ένα κρεμώδες ομογενοποιημένο ρόφημα. ιδανικό για πρωινό ή σνακ.

Red cabbage-salad4. Σαλάτα με κόκκινο λάχανο  

Το κόκκινο λάχανο είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδανική για αποτοξίνωση. Με ένα κόκκινο λάχανο μεσαίου μεγέθους μπορείς να ετοιμάσεις μια σαλάτα για 4 άτομα. Κόψε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες και πρόσθεσε στη σαλάτα σου σπόρους ροδιού, καρότα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Καρύκευσε με λίγο ελαιόλαδο και χυμό πορτοκαλιού.

carrot-ginger-soup5. Σούπα με καρότο και τζίντζερ

Για 4 άτομα θα χρειαστείς:

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών,
  • 600 γραμμάρια καρότα,
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα,
  • 1 σκελίδα σκόρδο και
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ ή ½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη.

Βάζεις όλα τα υλικά να βράσουν κι όταν τα λαχανικά μαλακώσουν καλά, αφαιρείς 1 ή 2 κουτάλες από το ζωμό και το κρατάς στην άκρη. Χτυπάς την υπόλοιπη σούπα στο μπλέντερ. Αν είναι πάρα πολύ παχύρρευστη, προσθέτεις από το ζωμό που έχεις κρατήσεις στην άκρη. Καρυκεύεις με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη, ανεπεξέργαστο αλάτι και πιπέρι.

bors-soup6. Μπορς

Με καταγωγή ρωσική, μια σούπα πορφυρή, μοναδική σε χρώμα και άρωμα, πλούσια σε παραλλαγές. Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό με ισχυρές ιδιότητες καθαρισμού. Αποτελεί το κύριο συστατικό του μπορς, ή σούπα παντζαριών, την  οποία μπορείς να απολαύσεις είτε ζεστή ή κρύα, ανάλογα με την εποχή. Για την προετοιμασία του μπορς, χωρίς κρέας θα σου χρειαστούν τα παρακάτω υλικά.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 400 γρ. παντζάρια βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 2 μέτριες πατάτες βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1/2 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, ψιλοτριμμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κεσεδάκι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε νιφάδες ή σε σκόνη

Εκτέλεση:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνεις 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρεις τα παντζάρια με τις πατάτες, για 3 – 4 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Προσθέτεις το ζωμό λαχανικών, το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι και αφήνεις τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύεις για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάς όλο το περιεχόμενο από το μπλέντερ, μέχρι να φτιάξεις μια λεία βελούδινη σούπα. Την ξαναρίχνεις στην (καθαρισμένη) κατσαρόλα, τη μαγειρεύεις για 1 λεπτό ακόμη και αποσύρεις από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ ανακατεύεις το γιαούρτι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μοιράζεις τη σούπα σε ατομικά μπολάκια. Προσθέτεις από 1 – 2 κουτ. σούπας γιαούρτι. Πασπαλίζεις με τη γλυκιά πάπρικα και σερβίρεις αμέσως.

Πηγή: NaturaNrg #67