space-clearing-art-Διώξτε τα άχρηστα, δώστε χώρο στα χρήσιμα-naturanrg

Διώξτε τα άχρηστα, δώστε χώρο στα χρήσιμα

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Άγχος, Προσωπική Ανάπτυξη, Ψυχολογία

Ξεκαθάρισμα σπιτιού. Αν κοιτάξετε γύρω σας, αμέτρητα άχρηστα αντικείμενα κάνουν το σπίτι σας να ασφυκτιά. Όπως εξηγούν όμως οι ειδικοί, ασφυκτιάτε κι εσείς μαζί του!
της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Εισιτήρια από όλες τις συναυλίες που έχετε παρακολουθήσει, αποκόμματα από εφημερίδες δημοσιευμένες προ εικοσαετίας, κάθε λογής σουβενίρ πάνω στα ράφια και τα τραπεζάκια και ρούχα στην ντουλάπα που δεν έχουν φορεθεί πολλά χρόνια.

Η συγκέντρωση περιττών πραγμάτων βαραίνει την ψυχή σας,  γι’ αυτό και τον τελευταίο καιρό βρίσκει πολλούς οπαδούς η τάση “space clearing”, δηλαδή η «τέχνη» της απομάκρυνσης άχρηστων αντικειμένων από το σπίτι. Στόχος η λύτρωση της ψυχής και η ανάκτηση της εσωτερικής γαλήνης και αρμονίας. Μία ακόμη περίπτωση όπου επιβεβαιώνεται το μότο “less is more”!

Είναι γεγονός ότι πολλοί έχουν την τάση να συγκεντρώνουν άχρηστα πράγματα στα ράφια και τα συρτάρια του σπιτιού τους. Φθάνουν μάλιστα κάποια στιγμή στο σημείο να μην έχουν διαθέσιμο χώρο για τα χρήσιμα. Γιατί όμως αποδεικνύεται τόσο δύσκολο να αποχωριστεί κανείς αντικείμενα τα οποία προφανέστατα δεν έχουν πια καμία χρησιμότητα ή αξία;

Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι οι αιτίες είναι πολλές και βαθύτερες από όσο φαντάζουν.

⇒ Ανασφάλεια

Πίσω από τον κλασικό μηχανισμό σκέψης που μάς ωθεί να φυλάσσουμε πράγματα, γιατί «ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κάποια στιγμή να τα χρειαστούμε», κρύβεται συχνά η ανικανότητα να πάρουμε αποφάσεις και να αναλάβουμε ρίσκα.

⇒ Κενό ταυτότητας

Τα αντικείμενα του παρελθόντος αποτελούν σε αυτήν την περίπτωση μία απόδειξη της ύπαρξής μας και άρα μία επιβεβαίωση της ταυτότητάς μας, λες και αυτό που μας ορίζει, είναι τα υπάρχοντά μας και όχι οι πράξεις ή οι επιλογές μας.

⇒ Τεμπελιά

Ένα σπίτι ασφυκτικά γεμάτο από άχρηστα πράγματα και αξεσουάρ μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς όσων έχουν πάντα κάτι πιο σημαντικό να κάνουν και αναβάλλουν επ’ αόριστον την τακτοποίηση του οικιακού χώρου τους.

⇒ Ανικανότητα επιλογής

Η απελευθέρωση από άχρηστα αντικείμενα συνεπάγεται τον ορισμό μιας σειράς προτεραιοτήτων ανάμεσα σε αυτά που είναι σημαντικά, και άρα αξίζουν τον κόπο να αποθηκευθούν, και όσων αντιθέτως είναι άνευ σημασίας και πρέπει να απομακρυνθούν. Μία επιχείρηση που αποδεικνύεται σχεδόν αδύνατη για όποιον δεν μπορεί να ορίσει ξεκάθαρα τις προτεραιότητες και τους στόχους του.

⇒ Φόβος για το μέλλον

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι νοσταλγικοί, όσοι δηλαδή προτιμούν να παραμένουν σταθερά αγκιστρωμένοι από το παρελθόν εξαιτίας ενός ενδόμυχου φόβου μπροστά στο απρόβλεπτο και το μέλλον.

⇒ Μπορεί να είναι και ασθένεια

Ορισμένες φορές, η συγκέντρωση άχρηστων αντικειμένων δεν αποτελεί μονάχα ένα λιγότερο ή περισσότερο ελεγχόμενο στοιχείο της προσωπικότητας, αλλά μία πραγματική ψυχιατρική πάθηση που ανήκει στην κατηγορία των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών. Όσοι υποφέρουν από αυτήν, φοβούνται να αποχωριστούν άχρηστα αντικείμενα με αποτέλεσμα να καταλήγουν να ζουν σε ένα μη-βιώσιμο χώρο. Πίσω από αυτήν τη μορφή εμμονής, υπάρχει ένα υπέρμετρο άγχος το οποίο προσπαθούν τα εν λόγω άτομα να ελέγξουν μέσα από τη συσσώρευση πραγμάτων.

Πρόκειται ωστόσο για μία σπάνια διαταραχή (αποτελεί το 8% των ιδεοψυχαναγκαστικών περιπτώσεων), αλλά αρκετά βασανιστική, αφού όσοι υποφέρουν (και είναι κυρίως γυναίκες) ζουν σε ένα σπίτι τόσο γεμάτο, που δεν μπορεί να καθαριστεί και συχνά δεν είναι ασφαλές.

Για να μπει τάξη, χρειάζεται μεθοδικότητα

Η τακτοποίηση του χώρου απαιτεί συγκέντρωση και μεθοδικότητα, γιατί, αν η απομάκρυνση των περιττών αντικειμένων γίνει χωρίς ξεκάθαρους στόχους και προτεραιότητες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι βραχυπρόθεσμο. Πώς να προχωρήσετε λοιπόν;

√ Φτιάξτε μία λίστα

Πάρτε μολύβι και χαρτί και πραγματοποιήστε μία αναγνωριστική περιήγηση μέσα στο σπίτι, καταγράφοντας τους χώρους όπου συσσωρεύονται τα άχρηστα αντικείμενα.

√ Ξεκινήστε από τα μικρά

Αρχίστε το ξεκαθάρισμα από τους μικρούς χώρους και περάστε σταδιακά στους μεγαλύτερους. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα ράφι, ένα ντουλάπι ή ένα δωμάτιο, σβήνετέ το από τη λίστα σας.

√ Αφιερώστε τον απαραίτητο χρόνο

Η αρχειοθέτηση του παρελθόντος απαιτεί χρόνο. Ορίστε λοιπόν ανάλογα με τους ρυθμούς της καθημερινότητάς σας λίγο χρόνο μέσα στη μέρα ή τη βδομάδα σας για να την αφιερώσετε στο “space clearing”.

√ Μη διστάζετε

Αν αποφασίσετε να πετάξετε κάτι, θα πρέπει να το κάνετε χωρίς δεύτερες σκέψεις. Θα βοηθηθείτε αν το πάρετε στα χέρια σας και αναρωτηθείτε «θα το ξαναχρησιμοποιήσω;». Αν η απάντηση είναι «ίσως», τότε απομακρύνετέ το αμέσως.

√ Ανακυκλώστε ή χαρίστε

Αν ορισμένα πράγματα δεν τα χρειάζεστε, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι σε καλή κατάσταση, τότε μη διστάσετε να τα δωρίσετε. Σε αντίθετη περίπτωση, εξετάστε μήπως ανήκουν στην κατηγορία όσων μπορούν να ανακυκλωθούν και ρίξτε τα στους ειδικούς κάδους.

√ Διατηρήστε την τάξη

Μάθετε να διατηρείτε καθαρό το χώρο που έχετε τακτοποιήσει ακολουθώντας τον βασικότερο κανόνα του “space clearing”. Απομακρύνετε ένα παλιό αντικείμενο κάθε φορά που βάζετε στο σπίτι σας ένα καινούργιο!

Πηγή: NaturaNrg #14

Δείτε επίσης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *