olive-oil bottle

Ελαιόλαδο : Το χρυσάφι της διατροφής

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή.

Της Έφης Παφίλη

 

Ο Όμηρος το χαρακτήριζε «υγρό χρυσάφι»  και ο  Ιπποκράτης  το χρησιμοποιούσε ως φάρμακο. Δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους μας, ελαιόλαδο που, όπως έχει αποδειχθεί,  αποτελεί  πραγματικό «χρυσάφι» για την υγεία μας.

Το ελαιόλαδο λόγω των μοναδικών σε σύνθεση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που έχει στη δομή του, όπως για παράδειγμα το ελαϊκό οξύ, αλλά και λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι βιταμίνες Ε και Α και τα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, έχει μοναδική θρεπτική αξία και προστατεύει τον οργανισμό από την υπέρταση, τη στεφανιαία νόσο, τις θρομβώσεις, το διαβήτη και τις δερματικές παθήσεις. Το πιο εντυπωσιακό –που ίσως πολλοί δεν θα περίμεναν− είναι ότι το ελαιόλαδο…  αδυνατίζει. Πράγματι, αυτό συμβαίνει αφενός λόγω της μοναδικής του γεύσης που επιτρέπει μικρότερη κατανάλωση για την επιτυχία του επιθυμητού γευστικού αποτελέσματος σε σχέση με τα άλλα φυτικά λάδια, αφετέρου λόγω της ιδιότητάς του να βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των συστατικών που περιέχουν άλλες τροφές. Βέβαια, μην περιμένετε να αδυνατίσετε καταναλώνοντας χωρίς μέτρο ελαιόλαδο. Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή έτσι και με το ελαιόλαδο η απληστία τιμωρείται.

ladi

Η θρεπτική ανάλυση του ελαιόλαδου

Θρεπτικά Συστατικά Σε 100g Σε

1 κουταλιά της σούπας ή 13.5g

Ενέργεια kcal 884 119
Λίπη
Συνολικά g 100 13.5
Κορεσμένα g 13.808 1.864
Μονοακόρεστα  g 72.961 9.850
Πολυακόρεστα  g 10.523 1.421
Φυτικές στερόλες mg 221 30
Βιταμίνες
Βιταμίνη E (α-τοκοφερόλη) mg 14.35 1.94
Τοκοφερόλη, β mg 0.11 0.01
Τοκοφερόλη, γ mg 0.83 0.11
Βιταμίνη K mcg 60.2 8.1