Η καλύτερη δασκάλα του κόσμου είναι Ελληνίδα

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Αγωγή, Κοινωνία, Νέα, Πρόσωπα.

 

Η Ελληνοκύπρια εκπαιδευτικός Άντρια Ζαφειράκου ανακηρύχθηκε η καλύτερη Δασκάλα του κόσμου κερδίζοντας, μαζί με το βραβείο, και χρηματικό έπαθλο που αγγίζει φτάνει το 1 εκατομμύριο  δολάρια.

H Άντρια Ζαφειράκου εργάζεται στο κοινοτικό σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια φτωχή γειτονιά με μετανάστες. Μόλις κέρδισε το βραβείο Global Teacher του Varkey Foundation, που θεσπίστηκε το 2015 για να αναδείξει το επάγγελμα του δασκάλου και να ενθαρρύνει τους καλύτερους, χαρακτηρίστηκε ως «φαινόμενο δασκάλας και αρχηγού, που καθοδηγείται από ηθική και μια παθιασμένη επιθυμία να δίνει σε κάθε μαθητή στο σχολείο της τον κόσμο». Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 30.000 υποψηφιότητες από 170 χώρες.

Η επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τις προσπάθειές της να προσεγγίσει τους πιο απομονωμένους μαθητές βοηθώντας τους να μορφωθούν. Το σχολείο βρίσκεται σε ένα από τα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας. Οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από φτωχές οικογένειες, καθώς και από οικογένειες μεταναστών, με αρκετούς από τους γονείς να μην γνωρίζουν αγγλικά. Επίσης, πολλοί μαθητές έχουν εκτεθεί και σε βία προερχόμενη από συμμορίες, αφού ο δήμος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών σε ολόκληρη τη χώρα. 

130 διαφορετικές εθνικότητες ζουν στο Μπρεντ και η Ζαφειράκου αποφάσισε να μάθει ορισμένες βασικές εκφράσεις στις 35 γλώσσες που ομιλούνται στο σχολείο της, για να μπορεί να επικοινωνεί με τους μαθητές της και τους γονείς τους. Ανάμεσα στις γλώσσες στις οποίες μπορεί να συνεννοηθεί είναι η Χίντι, η Γκουτζαράτι και η Ταμίλ.

«Πολλοί μαθητές μου ζουν σε σπίτια με τόσους πολλούς συγκατοίκους που συχνά αναγκάζονται να μελετούν στο μπάνιο. Άλλα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν την κοινόχρηστη κουζίνα να μαγειρεύουν συγκεκριμένες ώρες και αυτό τα αποδιοργανώνει» λέει η ίδια στον Guardian. Αυτό με ώθησε στο να οργανώσω επιπλέον μαθήματα κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας αλλά και μέσα στα Σαββατοκύριακα ώστε να τους βοηθήσω να προχωρήσουν. Είναι προτιμότερο να βρίσκονται και το απόγευμα στο σχολείο, σ΄ένα ασφαλές περιβάλλον, παρά στο δρόμο».

Κατά τη διάρκεια της βράβευσης η Άντρια Ζαφειράκου ήταν πολύ συγκινημένη

«Ήμουν συγκλονισμένη, στην αρχή δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κέρδισα», δήλωσε η νικήτρια του βραβείου. Σημείωσε στην ομιλία της ότι οι καθηγητές στο Ηνωμένο Βασίλειο δουλεύουν πολύ σκληρά. «Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλους μας», ανέφερε.

Μεταξύ των πρώτων που την συνεχάρησαν ήταν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Λούις Χάμιλτον της απένειμε το βραβείο μαζί με τον εμίρη του Ντουμπάι. Στην τελετή ήταν παρούσα και η αμερικανίδα ηθοποιός Τζένιφερ Χάντσον, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα της καταβληθεί σε μια περίοδο δέκα ετών. Hπροϋπόθεση είναι ότι θα συνεχίζει να διδάσκει για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Όταν τη ρώτησαν τι θα κάνει τα χρήματα, απάντησε. «Θα ήταν σπουδαίο, εάν μπορούσα να βοηθήσω ώστε η τέχνη να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην κοινότητά μας.»

Πηγή: naturanrg #91

 

Leave a Reply