bigstock-Almond-milk-

΄Eχεις δυσανεξία στη λακτόζη; Δες τι γάλα σου ταιριάζει

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Υγεία & διατροφή.

Η λακτόζη, η βασική ζάχαρη του γάλακτος, διασπάται στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια της λακτάσης. Όταν υπάρχει έλλειψη του ενζύμου λακτάση, όταν δηλαδή ο οργανισμός δεν παράγει αρκετό για να διασπαστεί η λακτόζη, τότε η λακτόζη που δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο, προκαλεί ενοχλήσεις (φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά, αέρια και διάρροια) όταν περνά στο παχύ έντερο. Γι’ αυτό, όσοι είναι αλλεργικοί στο γάλα καταφεύγουν σε είδη γάλακτος μη ζωικής προέλευσης. Τέτοια είδη είναι το γάλα της σόγιας, του ρυζιού, του αμυγδάλου, της καρύδας και της βρώμης. Τώρα, μπορεί εύκολα να τα βρει κανείς σε όλα τα καταστήματα βιολογικών και υγιεινών τροφών.

Γάλα Σόγιας

Είναι ευρύτατα διαδεδομένο και σχεδόν παρόμοιο με το αγελαδινό. Ο καρπός της σόγιας –απ’ όπου προέρχεται− περιέχει 40% περίπου πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, 15% διαλυτούς υδατάνθρακες και 15% αδιάλυτους, 20% λάδι και είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Γάλα Ρυζιού

Περιέχει μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης και είναι πιο γλυκό από το γάλα της σόγιας και του αμυγδάλου. Eπίσης, η υφή του είναι πιο «νερουλή».

Γάλα αμυγδάλου

Παράγεται από τη συμπίεση αμυγδάλων ή άλλων καρπών με προσθήκη νερού. Είναι περισσότερο κρεμώδες από τα υπόλοιπα και η γεύση του θυμίζει έντονα ξηρό καρπό. Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ενώ είναι και καλή πηγή αντιοξειδωτικών (βιταμίνες Α, Ε). Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και D (βοηθάει στην οικοδόμηση γερών οστών και  μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης). Πλούσιο σε φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο ρυθμίζει την πίεση του αίματος και είναι απαραίτητο για τη μυϊκή σύσπαση.

Γάλα Καρύδας

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις ασιατικές χώρες και χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και μαγγάνιο. Περιέχει, επίσης, αρκετή ποσότητα ασβεστίου, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες C και Ε του προσδίδει ήπια αντιοξειδωτική δράση.

Γάλα βρώμης

Είναι μια πολύ νόστιμη εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Προέρχεται από βρώμη ολικής άλεσης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Α, σε φυλικό οξύ, σε φυτικές ίνες , ενώ δεν έχει πρωτεΐνες γάλακτος άρα και λακτόζη, ούτε και χοληστερόλη.