tangerines

Ευωδιαστή οικοτεχνία… με μανταρίνια

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Συνταγές.

του chef Alex Sykakis

Τίποτα δεν είναι περισσότερο Natura από αυτό που φτιάχνουμε μόνοι μας για να το χαρούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας. Όταν μάλιστα περιέχει τη δική μας θετική ενέργεια (nrg), είναι σίγουρο ότι θα είναι και πετυχημένο.

Μερικές μυρωδιές είναι απόλυτα δεμένες με παιδικές μνήμες που δεν σβήνουν ποτέ! Όπως την ώρα που το δάχτυλο μπήγεται στη μαλακή σάρκα του μανταρινιού, ξεχύνεται ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά αιθέρια έλαια που κάνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου μας να διεγείρονται μοναδικά…

tangerine, jar, syrupΗ ιστορία του φρούτου ξεκίνησε πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια στην Κίνα. Πήρε το όνομά του από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους, αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.
Μπορεί το μανταρίνι να παραμένει στη σκιά του πορτοκαλιού, είναι όμως ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα του χειμώνα. Και όχι μόνο! Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε καροτενοειδή και κάλιο που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μας χαρίζει μια ήπια ηρεμιστική δράση χάρη στα άλατα βρωμίου που περιέχει. Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά.
Οι περισσότερες ποικιλίες μανταρινιών προέρχονται από διασταυρώσεις με άλλα εσπεριδοειδή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα αρωματικά μανταρίνια tangor, που προκύπτουν από τη διασταύρωση με πορτοκάλι, και τα rangpur με λεμόνι. Η ποικιλία πάντως που μονοπωλεί την προτίμηση των περισσότερων είναι οι κλημεντίνες, ενώ αρκετά δημοφιλής είναι και η ποικιλία satsuma. Μία μερίδα 100 γραμμαρίων έχει περίπου 53 θερμίδες.

Μανταρίνια σε σιρόπι καραμέλας

Υλικά

  • 10 μανταρίνια
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 500ml νερό
  • 6 κομμάτια κάρδαμο

tangerine, caramel syrupΜέθοδος

1. Καθαρίστε τα μανταρίνια από τη φλούδα και από το λευκό περίβλημα (την ψίχα).  Σε μια βαριά κατσαρόλα, βάζετε τη ζάχαρη, το κάρδαμο και 200  ml νερό να βράσουν. Ανακατεύετε συνεχώς  μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά, για να γίνει η καραμέλα.
2. Μετά από περίπου 25 λεπτά, αφού εξατμιστεί το νερό, το σιρόπι σας θα αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Όταν φτάσει σ’ αυτό το στάδιο η καραμέλα, τότε με πολλή ΠΡΟΣΟΧΗ προσθέστε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο νερό (300 ml ) φροντίζοντας να είναι ζεστό. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά ακόμη.
3. Σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο ρίχνετε τα μανταρίνια με πολλή προσοχή για να μην ανοίξουν.
4. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο και ακόμη καυτό, το ρίχνετε μέσα στο βάζο περιχύνοντας τα μανταρίνια. Προσοχή να μην καείτε! Χτυπάτε ελαφρά το βάζο, έτσι ώστε να φύγουν οι φυσαλίδες και  σφραγίζετε.
Είναι έτοιμο!  Συνοδεύεται υπέροχα με φρέσκια κρέμα γάλακτος. Πολύ καλό επίσης με παγωτό σοκολάτας ή σκέτο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τα φρούτα του χειμώνα και να τα έχετε όποτε θέλετε, κάθε εποχή.

Πηγή: NaturaNrg #24

Sas-endiaferei_arrow

Πώς θα φτιάξετε Λιαστές Ντομάτες

Ψωμί Χωριάτικο Γρήγορο και Εύκολο!

Τρέφομαι σωστά & εποχιακά

Ταξίδι στον κήπο των εσπερίδων