To frozen yogurt στο μικροσκόπιο

To frozen yogurt στο μικροσκόπιο

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Δίαιτα & Αδυνάτισμα, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

 Το frozen yogurt στο μικροσκόπιο! Είναι γεγονός πως κάθε πράγμα που εμπίπτει σε μια «μόδα», κουβαλά μαζί και τα θέματά του… Ξαφνικά όλοι θέλουν να δοκιμάσουν, να ενταχθούν, να σχολιάσουν αυτή τη μόδα, κάτι που δεν το βλέπω καθόλου παράξενο, αν αναλογιστούμε και τη φύση του ανθρώπου ως κοινωνικό όν…
του Κωνσταντίνου Ξένου, διαιτολόγου διατροφολόγου
Εκείνο που είναι όμως αρκετές φορές μεμπτό, είναι ο τρόπος εκμετάλλευσης που συχνά ακολουθεί αυτή τη μόδα… Και αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος που θέλω να εκφράσω τη τοποθέτηση μου πάνω στη διατροφική μόδα του καλοκαιριού, που ακούει στο όνομα frozen yogurt ή «παγωμένο γιαούρτι»…

Mια καλή εναλλακτική επιδορπίου

Πριν από καιρό υποστήριξα σε μια τηλεοπτική εκπομπή αυτό που και κατ’ ιδίαν λέω σε όσους με ρωτούν, πως δηλαδή το frozen yogurt αποτελεί μια καλή εναλλακτική επιδορπίου, με θερμιδική απόδοση σχεδόν ανάλογη της γρανίτας ή του σορμπέ (δηλαδή 100 – 120 θερμίδες ανά 100 γρ.), αλλά πρέπει πάντα να εκλαμβάνεται ως επιδόρπιο και όχι ως γιαουρτάκι. Και βέβαια αναφέρομαι στο απλό και σκέτο frozen yogurt και όχι σε αυτό που απλά αποτελεί «βάση» για 5-6 toppings με τρούφα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, γλυκό του κουταλιού και πραλίνα φουντουκιού, όπως επιλέγουν σχεδόν 8 στους 10 που θα επισκεφθούν μια αλυσίδα με frozen yogurt… Και να μην ξεχνάμε βέβαια και τη τακτική του βάλε όσο θέλεις, ζύγισε, πλήρωσε…

Άραγε πόσοι επιλέγουν πραγματικά μια ίση ή και πιο ελεγχόμενη μερίδα από αυτή που θα μπορούσαν να λάβουν αν το προϊόν ήταν συσκευασμένο;… Πάντως στο frozen yogurt που επισκέφθηκα προσφάτως στα Νότια Προάστια στην ½ ώρα που ήμουν εκεί, μερίδα στο πλαίσιο των 2 scoops (140 ml) δεν είδα….Όπως επίσης δεν είδα πουθενά, να αναγράφονται τα συστατικά του απλού «παγωμένου γιαουρτιού» που πουλάνε οι συγκεκριμένες αλυσίδες. Η απάντηση στην ερώτησή μου «ποια είναι τα συστατικά αυτού του επιδορπίου” στους ιθύνοντες 2 ανάλογων αλυσίδων, ήρθε όπως υποπτευόμουν ημιτελής : «άπαχο γιαούρτι και φρουκτόζη» μου απάντησαν.

Δηλαδή αν εγώ βάλω στη παγωτομηχανή γιαουρτάκι άπαχο και φρουκτόζη μπορεί να έχω αυτό το ομολογουμένως ιδιαίτερα γευστικό αποτέλεσμα; Μάλλον όχι…

Και αυτό διότι αφενός δεν πήρε κανείς μόνο άπαχο γιαούρτι για να φτιάξει το προϊόν, αλλά και άπαχο γάλα και σκόνη γιαουρτιού και βέβαια αν δεν χρησιμοποιήσεις πυκνωτικά μέσα (thickeners) όπως για παράδειγμα το guar gum, τέτοιο οργανοληπτικό αποτέλεσμα δεν θα έχεις. Αυτό δεν σημαίνει πως χρησιμοποιούν πρόσθετα επικίνδυνα για την υγεία (το guar gum είναι ασφαλές), αλλά σαφέστατα το frozen yogurt δεν είναι άπαχο παγωμένο γιαουρτάκι…

Μια πιο κλειστή ματιά στα σάκχαρα που συνήθως εμπεριέχει ένα τέτοιο προϊόν, επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο την τοποθέτηση μου: φρουκτόζη, μαλτοδεξτρίνη και δεξτρόζη (d-γλυκόζη) συναντάμε στη πλειονότητα των απλών και χωρίς γεύσεις frozen yogurts (εκτός και αν ρωτήσετε και σας πουν ότι το προϊόν είναι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, κάτι όχι και τόσο συχνό). Ουσιαστικά δηλαδή η βασική γλυκαντική ύλη που χρησιμοποιείται είναι η ζάχαρη, απλά όχι ως αυτούσια δομή, αλλά ως οι 2 μονοσακχαρίτες που τη συνθέτουν, δηλαδή φρουκτόζη και γλυκόζη…

To frozen yogurt στο μικροσκόπιοΘα κλείσω τονίζοντας πως αναφορές που διάβασα πρόσφατα σε site που διαφημίζει frozen yogurts, ότι δηλαδή το «παγωμένο γιαούρτι»: μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και παχέος εντέρου, μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, μειώνει τις φλεγμονές και άλλα ευτράπελα, δυσφημούν ένα επιδόρπιο, που όπως ανέφερα δεν είναι άπαχο παγωμένο γιαουρτάκι, αλλά σαφέστατα αποτελεί καλύτερη εναλλακτική έναντι πολλών επιδορπίων που μπορεί κάποιος να απολαύσει εκτός σπιτιού, με τη βασική προυπόθεση πάντα του μέτρου στη κατανάλωση του.

Πηγή: https://www.mednutrition.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *