turkey

Γεμιστό μπούτι γαλοπούλας με φουντούκια και αχλάδια

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Συνταγές.

του Τόνυ Καβαλιέρου

Η γεμιστή γαλοπούλα ή «κούρκος» όπως αλλιώς ονομάζεται η αρσενική γαλοπούλα, πρωταγωνιστεί παραδοσιακά στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.  Το έθιμο έφθασε σε μας αφού ταξίδεψε από το μακρινό Μεξικό το 1824 μ.Χ. Παλαιότερα το κυρίως πιάτο των Ελλήνων μόλις γυρνούσαν από την εκκλησία ήταν η κοτόσουπα. Αν θεωρείτε το κρέας της σκληρό,  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο αντί για γαλοπούλα. Ο,τι και να επιλέξετε να ξέρετε ότι τα πουλερικά περιέχουν τρεις σημαντικές βιταμίνες Β, νιασίνη, Β6 και Β12.

Υλικά

  • 50 γρ. μαλακό βούτυρο
  • 1 κτ.γ φρ. φασκόμηλο ψιλοκομμένο
  • 2 μπούτια γαλοπούλας
  • 190 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 1 κτ.σ worcestershire sauce

Για τη γέμιση

  • 80 γρ. βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 40 γρ. φουντούκια σπασμένα
  • 50 γρ. τρίμμα μπαγιάτικου ψωμιού
  • 125 γρ. τριμμένα αχλάδια
  • 1 κτ.σ. φασκόμηλο ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα

  • τα υγρά του ταψιού
  • corn flour
  • λευκό κρασί
  • ζωμό κοτόπουλου

Εκτέλεση     

Για τη γέμιση, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε το μπέικον και τα φουντούκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.  Ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με το φασκόμηλο και αλατοπιπερώνουμε. Αφαιρούμε το μεγάλο κόκαλο από τα μπούτια,  προσεχτικά, ανασηκώνουμε την πέτσα και αλείφουμε το μείγμα επάνω στο κρέας και ξανασκεπάζουμε με την πέτσα. Γεμίζουμε με τη γέμιση και  δένουμε τα μπούτια με σπάγκο.  Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε φούρνο στους 180οC. Υπολογίστε περίπου 1 ώρα ψησίματος ανά κιλό κρέατος. Αφού ψηθεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά.  Στο ταψί που ψήσαμε τη γαλοπούλα προσθέτουμε στα υγρά το ζωμό του κοτόπουλου, το κρασί και την worcestershire sauce και τοποθετούμε το ταψί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, ώστε να δέσει η σάλτσα. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο corn flour διαλυμένο σε κρύο νερό. Καρυκεύουμε,  κόβουμε το μπούτι σε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα.

Πηγή: NaturaNrg #12