Prasino-Pasha-naturanrg#81-Γιορτάστε «πράσινο» Πάσχα!

Γιορτάστε «πράσινο» Πάσχα!

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Vegan, Συνταγές.

Το Πάσχα, στην κορύφωση της άνοιξης, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής, από τους αρχαίους μύθους του Άδωνη και της Περσεφόνης, που ανατρέπουν και αρνούνται το θάνατο, μέχρι τον αναστάντα Χριστό. Για την Ορθοδοξία η περίοδος του Πάσχα αρχίζει με τη Σαρακοστή, μακρά περίοδο σωματικής και ψυχικής – πνευματικής προετοιμασίας για το καινούργιο που συμβαίνει κάθε χρόνο. «Πάσχα το καινόν» και «πανήγυρις πανηγύρεων», σύμφωνα με τους πασχαλινούς ύμνους, αποτελεί για τον ελληνικό λαό η πιο λαμπρή ημέρα, καθώς και η φύση «βρίσκεται στην πιο καλή της ώρα». – Γιορτάστε «πράσινο» Πάσχα! –

Της Μαρίας Γκέκα

Οι προετοιμασίες για τα πασχαλινά έθιμα συνήθως συνεπάγονται πρόσθετα έξοδα και ενέργεια. Επιπλέον, Φέτος το Πάσχα, σε εποχή οικονομικής κρίσης κάνε τη διαφορά απόφυγε τις υπερβολές βάψε τα αυγά σου με φυτικές βαφές, και φτιάξε μόνος σου τις λαμπάδες και τα στολίδια, με φυσικές πρώτες ύλες. Ακόμη, ακόμη κι αν δεν είσαι χορτοφάγος προσπάθησε να βγάλεις το κρέας από το εορταστικό τραπέζι ή τουλάχιστον να το μειώσεις. Η natura nrg σου προτείνει τρόπους για να βάψεις τα αυγά με φυτικές βαφές, μια υπέροχη πεντανόστιμη συνταγή για χορτοφαγική μαγειρίτσα και ένα παραδοσιακό κυκλαδίδιτο τσουρέκι χωρίς ζωικά λίπη.

Βάψε τα αυγά σου χωρίς χημικά

Αν τηρείτε τις παραδόσεις και βάφετε αυγά, προτιμήστε οπωσδήποτε αυγά βιολογικής εκτροφής. Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε πολύ εύκολα. Ο κωδικός των αυγών βιολογικής εκτροφής ξεκινά από «0». Ο κωδικός αυτός υπάρχει είτε πάνω στη συσκευασία είτε πάνω στο ίδιο το αυγό. Αν μάλιστα μετά τον αριθμό αναγράφονται τα αρχικά «EL», τότε ακόμα καλύτερα, γιατί τα αυγά σας είναι ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα αυγά που αναγράφουν κωδικό που ξεκινά από «3». Αυτό σημαίνει ότι οι κότες εκτρέφονται σε κλουβιά και γενικότερα απαράδεκτες συνθήκες.

Αντί να χρησιμοποιήσεις χημικές βαφές, μπορείς να κάνεις δικές σου οικολογικές χρησιμοποιώντας λαχανικά, άνθη και μπαχαρικά. Άλλωστε, τα βιολογικά αυγά που βάφονται με μη οικολογική βαφή χάνουν ουσιαστικά αυτή τους την ιδιότητα. Το όφελος είναι διπλό: και θα έχεις εξοικονομήσει χρήματα και δεν θα περιέχουν καμία τοξική ουσία! Αν μάλιστα η όρεξή σου για δημιουργία δεν σταματάει εδώ, μπορείς να εμπνευστείς περαιτέρω παίρνοντας ιδέες και από το διαδίκτυο.

Πώς να προετοιμάσεις τα αυγά

Διάλεξε μικρά λευκά ή καφέ αυγά, χωρίς στίγματα, τα μικρά αυγά έχουν πιο γερό τσόφλι! Καθάρισέ τα με τρεχούμενο νερό για να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες και άφησέ τα εκτός ψυγείου για να έχουν θερμοκρασία δωματίου.

Βαφή από Λαχανικά
  • Τα λαχανικά που σίγουρα θα δώσουν χρώμα στα αυγά είναι τα παντζάρια, το κόκκινο λάχανο και οι φλούδες των κρεμμυδιών!
  • Για κόκκινα αυγά θα χρησιμοποιήσεις βολβούς από παντζάρια. Για μπλε-μωβ αυγά θα χρησιμοποιήσεις 1 μικρό κόκκινο λάχανο. Για πορτοκαλί και κίτρινα αυγά θα χρησιμοποιήσεις κουρκουμά και φλούδες από ξερά κρεμμύδια.
Διαδικασία
  1. Σε μια κατσαρόλα θα βράσεις μαζί με 1 μικρό φλιτζάνι ξίδι και 1 λίτρο νερό για 15 λεπτά, το λαχανικό που επιθυμείς να χρωματίσεις τα αυγά και θα το έχεις κόψει σε μικρότερα κομμάτια.
  2. Θα τοποθετήσεις κατόπιν τα αβγά και νερό, αν χρειαστεί μέχρι να τα καλύψει. Τα αφήνεις να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά, αποσύρεις το σκεύος από τη φωτιά και αφήνεις μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.

*Για τον κουρκουμά απλά ανάμειξε 2-3 κουταλιές της σούπας στο νερό που θα βράσεις τα αυγά.

*Τα υπόλοιπα λαχανικά ή μπαχαρικά που προτείνονται όπως το σαφράν, η πάπρικα ή το σπανάκι δεν θα σου αποδώσουν όμορφα χρώματα ή δεν θα χρωματίσουν καθόλου τα αυγά!

*Αφού βάψεις τα αυγά τα αφήνεις να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, και να τα γυαλίζεις με ένα κομμάτι ύφασμα, μακό, που έχεις βουτήξει σε ελαιόλαδο.

Παραδοσιακά Νηστίσιμα Τσουρέκια από τη Σίφνο!

Της Εύας Μονοχάρη

Τα πουλιά, αυτά τα αλλιώτικα νηστίσιμα τσουρέκια είναι μέρος της πασχαλινής παράδοσης των Σιφνιών νοικοκυρών, όπου τα πλάθουν στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, προφανώς για να πορεύονται τις μέρες της νηστείας.

Εκεί που θέλω να σταθώ είναι τα σχέδια, πόσο περίτεχνα «κεντούν» την ζύμη… Δοκίμασέ το, τα υλικά είναι απλά, νόστιμα, αφράτα… φτιάξε και ένα πουλί παραπάνω, άφησέ το μέρες να «πετρώσει» και διακόσμησε το μπαλκόνι σου, έτσι κάνουν και στην Σίφνο! Αν δεν πιάνουν τα χέρια σου, δεν πειράζει πλάσε τα τσουρέκια σε κουλούρες κι κράτησε τη συνταγή, γιατί τρώγονται όλο το χρόνο!

Prasino-Pasha-Tsoureki-Sifnou-naturanrg#81-Γιορτάστε «πράσινο» Πάσχα!
Υλικά
  • 500 gr. Αλεύρι για τσουρέκια
  • 275 ml. νερό χλιαρό
  • 90 ml. ελαιόλαδο
  • 8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
  • 145 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 3 μοσχοκάρφια
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Οδηγίες
  1. Βάζεις το νερό να βράσει μαζί με τη δάφνη, την κανέλα και το γλυκάνισο.
  2. Το αφήνεις στην άκρη ώστε να έρθει σε χλιαρή θερμοκρασία.
  3. Σε ένα μπωλ ανακατεύεις τη μαγιά, 100 gr. αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 95 ml από το νερό.
  4. Όσο αφήνεις το μείγμα για 20 λεπτά να φουσκώσει κοσκινίζεις το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτεις στο αλεύρι τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα 180 ml. από το αρωματισμένο νερό και ζυμώνεις μέχρι να πάρεις μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
  5. Αφήνεις τη ζύμη σε ζεστό σημείο για 1 ώρα. Με λαδωμένα χέρια χωρίζεις τη ζύμη σε τρία μέρη αν θέλεις να κάνεις κουλούρες ή πλεξούδες. Αν θέλεις να κάνεις πουλιά (μικρότερα τσουρέκια) την χωρίζεις σε 6 μέρη. Πλάθεις τη ζύμη και δίνεις το σχήμα πουλιού, με ένα ψαλιδάκι κόβεις τη ζύμη κάνοντας το σχέδιο που σου αρέσει. Χρησιμοποιείς τα μοσχοκάρφια για μάτι!
  6. Ψήνεις τα τσουρέκια ή τα πουλιά στους 175°C Κελσίου για περίπου 35-40 λεπτά ή αν είναι πιο μεγάλου μεγέθους η ζύμη για 45 λεπτά.
  7. Μόλις τα βγάλεις από το φούρνο τα αλείφεις με ελαιόλαδο για να γυαλίσουν και αφήνεις να κρυώσουν σε σχάρα.

Χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια

Αν θέλεις μια εναλλακτική πρόταση για το τραπέζι της Ανάστασης, φτιάξε αυτή την ελαφριά εκδοχή της μαγειρίτσας. Μια καταπληκτική νηστίσιμη μαγειρίτσα φτιαγμένη με μανιτάρια, μαρούλι, σπανάκι, ρυζάκι κ μυρωδικά! Είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείτε όλοι στο τραπέζι!

των Veggie Sisters

Prasino-Pasha-Mageiritsa-naturanrg#81-Γιορτάστε «πράσινο» Πάσχα!
Υλικά για 4-5 μερίδες:
  • 1 μεγάλο μαρούλι, χοντροκομμένο
  • 800 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
  • 3 πράσα, σε φέτες
  • 1 ματσάκι μάραθος, μαϊντανός, δυόσμος, ψιλοκομμένα
  • 8 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 60 γρ. (1 φλιτζανάκι) ρύζι
  • 80 ml χυμός λεμονιού
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1,5 κ.σ. corn flour
  • αλάτι, πιπέρι

 

 

 

 

 

 

Εκτέλεση:

Βάζεις τα λαχανικά στην κατσαρόλα με ελάχιστο βραστό νερό και τα πιέζεις με μια πιρούνα ώσπου να μαραθούν και να χωρέσουν. Ρίχνεις τα μανιτάρια, τα μυρωδικά, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτεις λίγο ζεστό νερό, το ρύζι και αφήνεις να βράσουν, όταν είναι έτοιμα ρίχνεις το λάδι, το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνεις. Σε ένα μπολάκι χτυπάς το corn flour με 5 κουταλιές σούπας από το ζωμό του φαγητού και περιχύνεις τη μαγειρίτσα. Ανακατεύεις καλά και περιμένεις να πήξει η σάλτσα σου. Καλή σας απόλαυση!

Tip:

Μη βάλεις πολύ νερό και βγει νερουλή η σούπα. Καλύτερα να παρακολουθείς τη μαγειρίτσα και να προσθέσεις ζεστό νερό, αν χρειαστεί!

Συμβουλές:

Αυτό Πάσχα, προτίμησε ντόπια, βιολογικά και εποχιακά προϊόντα. Όχι μόνο γιατί έτσι κάνεις καλό στο περιβάλλον (λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα), αλλά γιατί έτσι στηρίζεις την τοπική οικονομία και τη δική μας παραγωγή.

Κατανάλωσε μόνο όσο πραγματικά χρειάζεσαι. Όλοι μας είμαστε λίγο ή πολύ εξοικειωμένοι με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού αυτές τις μέρες. Αν φέτος είμαστε λίγο πιο συνετοί, κάνουμε κάτι καλό όχι μόνο για την τσέπη μας και το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία μας. Επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερη σπατάλη από το να καταλήγει φαγητό στα σκουπίδια, φέτος μπορούμε να μοιραστούμε φαγητό με συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Αν είσαι από τους τυχερούς που θα φύγουν εκτός πόλης στις γιορτές, θα δεις ότι η ελληνική ύπαιθρος είναι πανέμορφη αυτή την εποχή του χρόνου. Ξέκλεψε λίγο χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους και απόλαυσε τη φύση. Ένας περίπατος στο βουνό ή στη θάλασσα ή ακόμα ένα πικνίκ καλύτερα θα σε βοηθήσουν να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και θα σου θυμίσουν ποιος είναι ο πραγματικός πλούτος αυτής της χώρας.

Πηγή Natura Nrg #81

Leave a Reply