γκάραμ μασάλα

Γκάραμ Μασάλα

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Συνταγές.

Συνταγή: Εύα Μονοχάρη

Το garam masala είναι ένα μείγμα μπαχαρικών, που χρησιμοποιείται στην Ινδική Κουζίνα και σημαίνει «ζεστό μείγμα».Το μείγμα αυτό, δεν είναι τόσο καυτερό όσο πικάντικο και με μεγάλη ένταση!
Οι πιο γνωστές συνταγές με garam masala είναι το κοτόπουλο garam masala και τίκα μασάλα! Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνταγή ζητάει έντονη την παρουσία των μπαχαρικών, σε κοκκινιστά, κρεατικά, πίτες ακόμη και γλυκά! Ετοιμάστε λοιπόν το δικό σας garam masala!

Προετοιμασία: (15’ λεπτά)

  • 1 μεγάλο ξύλο κανέλας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
  • 2 κουταλιές σπόρους κόλιαντρο
  • 2 κουταλιές της σούπας σπόρους κύμινου
  • 2 κουταλιές της σούπας σπόρους κάρδαμο
  • 2 κουταλιές μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σαφράν (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα, το κόλιαντρο, το κύμινο, το κάρδαμο και το πιπέρι.
  2. Ανακατεύουμε για 10’ λεπτά μέχρι τα μπαχαρικά να αναδύουν μια γλυκιά καπνιστή μυρωδιά.
  3. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά τα μπαχαρικά και κατόπιν πολτοποιούμε στο multi ή σε γουδί, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  4. Τέλος, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το σαφράν.
  5. Φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο και σε δροσερό, ξηρό μέρος. To Garam Masala διατηρείται για 3 μήνες.

Το garam masala είναι ένα μείγμα μπαχαρικών με διάφορες εκδοχές. Η παραπάνω συνταγή είναι η βασική. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ανάλογα με τα γούστα σας: σπόρους μουστάρδας, γλυκάνισο, σουσάμι, τσίλι, σκόρδο, τζίντζερ, κουρκουμά, πάπρικα, φύλλα δάφνης

Πηγή: NaturaNrg #33

Sas-endiaferei_arrow

Το «Μαγικό» Turmeric

Στο δρόμο των μπαχαρικών

Μίσο, μια μακροβιοτική σούπερ-τροφή

Πιπέρι… και να καίει