shutterstock_49840819

Γλυκό ψωμί με αποξηραμένα φρούτα

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Συνταγές.

Συνταγή της Εύας Μονοχάρη

Μικρές πορτοκαλί & κόκκινες πινελιές μέσα σε αφράτο γλυκό ψωμί. Ναι βάλτε στο ψωμί σας αποξηραμένα φρούτα, γιατί  είναι από τις πιο υγιεινές, διατροφικές επιλογές που έχουμε όταν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη  αλλά και ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβουμε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E και η C, καθώς και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το σελήνιο και το κάλιο. Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται γρήγορα το σάκχαρο του αίματος. Έτσι, αποδεικνύονται φιλικά προς την καρδιά, ωφέλιμα για τα οστά και πολύτιμα για το έντερο, ενώ μειώνουν τη χοληστερίνη.

Υλικά 

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • ¼ κουτ γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 75 γρ. βούτυρο φρέσκο λιωμένο
  • 
1 κουτ. γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • ½ κουτ. γλ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού πορτοκάλι γλασέ,
  • βερίκοκα αποξηραμένα & κράνμπερις (ψιλοκομμένα)
  • ½ φλ. σταφίδες ξανθές
  • ¾ – 1 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 1 κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη.

Εκτέλεση 

  1. Διαλύουμε τη μαγιά με μια κουταλιά από τη ζάχαρη σε λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Βάζουμε το μείγμα του αλευριού σε ένα μπολ και κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά.
  2. Ξεκινάμε το ζύμωμα ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι υγρή αλλά όχι νερουλή. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό με το κουτάλι ή βουτάμε τα χέρια μας σε ζεστό νερό. Στο τέλος του ζυμώματος προσθέτουμε το βούτυρο λίγο-λίγο, λιωμένο και χλιαρό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και όταν η ζύμη απορροφήσει όλο το βούτυρο και γίνει ελαστική είναι έτοιμη. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και ξαναζυμώνουμε.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την βάζουμε σε ζεστό μέρος (χωρίς ρεύματα) για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν περάσει η ώρα την πατάμε με τα δάκτυλα να ξεφουσκώσει και την μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα ψωμιού ή βάζουμε στη φόρμα λαδόκολλα.
  4. Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 40 λεπτά. Πριν το βγάλουμε από την φόρμα το αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά.
Το βγάζουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

tips:

  • Φρούτα ξερά μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε.
  • Όταν προσθέτετε το βούτυρο λίγο-λίγο ζυμώνετε καλά να ενσωματωθεί.
  • Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική.
  • Mπορείτε να βάλετε λαδόκολλα στη φόρμα για να σας βγει εύκολα το ψωμί. 

Πηγή: NaturaΝrg #44

 

Sas-endiaferei_arrow

Γλυκό κρασί με μπαχαρικά (Glühwein)

Φτιάξτε τα δικά σας αποξηραμένα φρούτα  

Χριστόψωμο, ξεχασμένη συνταγή στο μπαούλο της γιαγιάς

Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα με τζίντζερ και λεμόνι