Sour vegetables with honey

Γλυκόξινα λαχανικά με μέλι

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Συνταγές.

του Τόνυ Καβαλιέρου

Δεν είναι είδηση ότι τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στην πέψη των άλλων τροφών. Γι’ αυτό άλλωστε πρέπει, ακόμα κι όταν δεν αποτελούν το κυρίως πιάτο, να το συνοδεύουν. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, Β1, Β2 και προβιταμίνη Α και σε μικρότερη ποσότητα PP και φολικό οξύ.

* Υλικά για 2 άτομα

  • ηλιέλαιο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο  σε καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. ανθούς από μπρόκολο
  • 100 γρ. λεπτά φρέσκα φασολάκια κομμένα σε 4 εκατοστά μήκος
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη καρέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη καρέ
  • 1 καρότο σε λεπτές φέτες
  • 2 εκατοστά φρέσκια πιπερόριζα ψιλοκομμένη
  • ½ ποτήρι νερό
  • 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες
  • Αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο σουσάμι
  • Φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό για γαρνίρισμα

* προτιμήστε βιολογικά προïόντα

Για τη σάλτσα

  • 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κορνφλάουρ
  • 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε τη σάλτσα. Λιώνουμε το κορνφλάουρ στο κρύο νερό και αναμιγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί σε κατσαρολάκι. Σιγοβράζουμε για 3 λεπτά να δέσει η γλυκόξινη σάλτσα και αφήνουμε στην άκρη.

Σε τηγάνι ή ουόκ βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο και αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια με κουτάλα. Προσθέτουμε το μπρόκολο, τα φασολάκια, το καρότο και την πιπερόριζα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τις πιπεριές και το νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπερίτσα και αλατίζουμε. Αδειάζουμε τη γλυκόξινη σάλτσα μέσα στο τηγάνι, αναμιγνύουμε καλά και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Γαρνίρουμε με το φρέσκο κόλιανδρο-μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως με ρύζι μπασμάτι.

Καλή όρεξη!

Πηγή: NaturaNrg #15