Konjak

Γνωρίζετε τη ρίζα Konjac;

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Δίαιτα, Διατροφή.

της Μαρίας Γκέκα

Μια ρίζα από την Ιαπωνία ταράζει τα νερά στο χώρο της δυτικής διατροφής. Έχει μηδέν θερμίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και διαθέτει αποτοξινωτικές ιδιότητες.

Στη χώρα μας μάλλον λίγοι τη γνωρίζουν, στην Ασία όμως θεωρείται μία από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών φυτικών ινών. Το φυτό konjac (Amorphophallus Κonjac), φύεται σε όλη την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία και έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από χίλια χρόνια, τόσο ως πηγή τροφής, καθώς και για ιατρικούς σκοπούς (άσθμα, εγκαύματα, πόνο στο στήθος και δερματικές παθήσεις).  Καταρχάς λέγεται ότι η ρίζα του φυτού Konjak, γνωστή ως γλυκομαννάνη konjac χρησιμοποιήθηκε από  τους βουδιστές μοναχούς  για τη θεραπεία ασθενών που έπασχαν από παχυσαρκία και με ασταθή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Από τότε βέβαια έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, αφού εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται από τους γηγενείς κατοίκους της Κίνας και Ιαπωνίας στη δημιουργία ζυμαρικών (shirataki, noodles), tofu, μπισκότων και άλλων προϊόντων ή χρησιμοποιείται σε ακατέργαστη μορφή.

Φυτικές ίνες για την υγεία του πεπτικού

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τη σημασία των φυτικών ινών στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στη γενικότερη ευεξία του οργανισμού. Oι φυτικές ίνες συνδέονται στενά με την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, συμβάλλοντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Από την άλλη, η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης, καθώς και τη γλυκαιμική απόκριση, οδηγώντας έτσι σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να προκαλούν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού, γεγονός που τις καθιστά ένα χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους.

Ο βολβός που αδυνατίζει

Αυτός ο βολβός κρύβει έναν πολύτιμο θησαυρό για όλους όσοι θέλουν να αδυνατίσουν και να απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό τους. Το μυστικό του είναι η φυτική ουσία γλυκομαννάνη. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αναστασία Κόκκαλη, μέλος του Πανελληνίoυ Συλλόγου Διαιτολόγων, επισημαίνει: «Πρόκειται για ένα πολυμερές της γλυκόζης το οποίο δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με θερμίδες, αφού δεν περνάει στην κυκλοφορία του αίματος. Το εκχύλισμά της προκύπτει από τις ρίζες του φυτού konjac και αποτελεί μια διαλυτή φυτική ίνα. Το πλεονέκτημά της είναι ότι έχει μεγάλη ικανότητα να απορροφά νερό 100 έως 200 φορές το βάρος της με αποτέλεσμα να σχηματίζει ένα τζελ». Το τελευταίο μαλακώνει το παχύ έντερο, γι’ αυτό και το konjac θεωρείται ότι κάνει καλό σε προβλήματα δυσκοιλιότητας και δυσπεψίας. Επιπλέον μειώνει την αίσθηση της πείνας. «Όπως όλες οι φυτικές ίνες, έτσι και η γλυκομαννάνη αυξάνει τον όγκο της τροφής που καταναλώνουμε χωρίς να προσθέτει θερμίδες, προκαλεί κορεσμό και με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους, αφού μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι. Επίσης βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και ρίχνει εκείνα της χοληστερίνης» εξηγεί η διατροφολόγος. Όταν λαμβάνεται τακτικά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Η γλυκομαννάνη konjac (glucomannan) είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή φυτικών ινών. Το ισχυρό πλεονέκτημά της είναι ότι έχει μεγάλη ικανότητα να απορροφά νερό (100 έως 200 φορές το βάρος της), πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού  από άλλες, πιο παραδοσιακές ίνες.

Η γλυκομαννάνη, είναι τεκμηριωμένα πολύτιμος σύμμαχος για την καλή εντερική υγεία αλλά και τον έλεγχο του βάρους. Ειδικότερα η γλυκομαννάνη konjac  έχει τις εξής ιδιότητες:

✓ απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού
✓ προκαλεί αίσθηση πληρότητας
✓ μειώνει την επιθυμία για γλυκό και τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων
✓ απορροφά τις τοξικές ουσίες και τις αποβάλλει  
✓ αποτρέπει την απορρόφηση του λίπους
✓ συμβάλλει στη διατήρηση της ομαλής εντερικής δραστηριότητας
✓ συντελεί στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
✓ βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο διαβήτη και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, καθώς επιβραδύνει την απορρόφησή τους από το έντερο.

Πηγή: NaturaNrg #58

Sas-endiaferei_arrow

Μίσο, μια μακροβιοτική σούπερ-τροφή

Ας γνωρίσουμε τη «mama» quinoa…

Αγαύη: από το Μεξικό με αγάπη!!!

Βαοbab: το «φρούτο της ζωής» ήρθε από την Αφρική