aloe vera

Η Αλόη στην υπηρεσία της ομορφιάς!

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Ευεξία, Ομορφιά.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν την αλόη “φυτό της αθανασίας” και τη χρησιμοποιούσαν σαν καλλυντικό. Λέγεται πως η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο με αλόη και γάλα κατσίκας και πως η λάμψη των ματιών της οφειλόταν σ’ ένα κολλύριο με βάση την αλόη.

Σήμερα έχουν αποδειχθεί οι αναζωογοννητικές και αντιγηραντικές ιδιότητες του φυτού, και γι’ αυτό η αλόη χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία: τζελ κατά των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια, λοσιόν για αναδόμηση των μαλλιών, τονωτικές μάσκες για το πρόσωπο, μαλακτικές κρέμες για τους ερεθισμούς και τα εγκαύματα… Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα σπουδαίο φυσικό καλλυντικό στην υπηρεσία της ομορφιάς.

Η Αλόη Βέρα είναι ένα χυμώδες φυτό που μοιάζει πολύ στον κάκτο. Η γέλη της Αλόης Βέρα αποτελείται από 99,3% νερό και το υπόλοιπο 0,7% αποτελείται από πολυσακχαρίτες μαζί με ένζυμα, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα. Συγκεκριμένα περιέχει:

  • Βιταμίνη A (ρετινόλη), η οποία φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμετολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό.
  • Bιταμίνη C, με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος και στη διατήρηση της υγείας του.
  • Βιταμίνη E, που με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες, προστατεύει το δέρμα, προλαμβάνοντας τις βλάβες της κυτταρικής μεμβράνης.
  • Είναι επίσης πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων (π.χ. σιδήρου, χρωμίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου κ.ά.), ενζύμων (έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς), αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Η γέλη της Αλόης Βέρα έχει σημαντικές ενυδατικές, απαλυντικές, καταπραϋντικές και επανορθωτικές ιδιότητες.

Ένας θησαυρός για το δέρμα σας

Η Αλόη Βέρα κρατά το δέρμα απαλό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση.
Ακόμη, χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη και γενικότερα συμβάλλει αποτελεσματικά στις φυσικές διαδικασίες κυτταρικής ανάπλασης και στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Πηγή: NaturaNrg #29