Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ανοίγει το δρόμο στο έμφραγμα

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Μαθήματα διατροφής.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης από ροφήματα και τρόφιμα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά και θανάτου εξαιτίας τους, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από 42.880 εθελοντές και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερη ζάχαρη κατανάλωναν, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να υποστούν σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους. Στην πραγματικότητα, όσοι προσλάμβαναν από πρόσθετη ζάχαρη περισσότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων τους είχαν κατά 30% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο στη διάρκεια των 15 ετών που διήρκησε η μελέτη. Όσοι όμως προσλάμβαναν από ζάχαρη πάνω από το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Αν ένα τρόφιμο ή ρόφημα αναγράφει στη συσκευασία του περισσότερα από 22,5 γρ. σάκχαρα ανά 100 γρ., σημαίνει ότι έχει πολλή ζάχαρη. Αντιθέτως, αν αναγράφει 5 γρ. σάκχαρα ή λιγότερα ανά 100 γρ., έχει μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Πηγή NaturaNrg τεύχος 46