flowers-salad

Και τα λουλούδια τρώγονται!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Green, Βιολογικά, Διατροφή, Πράσινο Σπίτι

Οι περισσότεροι από εμάς όμως δεν ξέρουν ότι και τα περισσότερα λουλούδια είναι βρώσιμα! Μερικά έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες, όπως η καλεντούλα, το χαμομήλι, η μολόχα.Και τα λουλούδια τρώγονται!

της Nicolette Van Der Smissen – Γεωπόνος, σύμβουλος βιολογικών προϊόντων- agrobio@otenet.gr

Όλοι γνωρίζουμε τα γεμιστά και τηγανητά κολοκυθολούλουδα και το γλυκό από άνθη τριανταφυλλιάς. Τα περισσότερα λουλούδια όμως τρώγονται ωμά. Μαζεύουμε τα άνθη πριν το μεσημέρι και τα καταναλώνουμε γρήγορα. Τα πλένουμε στα γρήγορα κάτω από τρεχούμενο νερό. Προτιμάμε τα άνθη που έχουν μόλις ανοίξει. Από τα μεγάλα άνθη διαλέγουμε τα πέταλα (τριαντάφυλλα, καλεντούλα, ηλίανθος), ενώ χρησιμοποιούμε τα μικρά άνθη ολόκληρα (μενεξές, θυμάρι). Η «κλασική» χρήση είναι η προσθήκη στη σαλάτα. Τα φυτά που έχουμε τη δυνατότητα να μαζέψουμε σε μεγάλες ποσότητες, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε φαγητά, όπως η ομελέτα (καλεντούλα, ηλίανθος, χρυσάνθεμο).

Έξυπνες ιδέες

Ένας εύκολος και πολύ όμορφος τρόπος αξιοποίησής τους είναι σε παγάκια. Μια άλλη δυνατότητα είναι το «γλασάρισμα». Αλείφουμε τα άνθη με λίγο ασπράδι αυγού, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν σε μια πιατέλα και τα χρησιμοποιούμε για τη διακόσμηση γλυκών. Τέλος – βουτάμε άνθη κουφοξυλιάς ή «ακακίας» σε ζύμη λουκουμάδων και τα τηγανίζουμε στο λάδι.

Η σπορά

Αυτή την εποχή σπέρνουμε τα μονοετή λουλούδια, όπως σπέρνουμε και τα λαχανικά. Γεμίζουμε μια γλάστρα με κοσκινισμένο μίγμα χώματος και οργανικού λιπάσματος. Κάνουμε με το δάχτυλο ένα μικρό αυλάκι ή τρύπες βάθους διπλάσιου από τη διάμετρο του σπόρου. Τοποθετούμε τους σπόρους έναν-έναν στο βάθος του αυλακιού και τα σκεπάζουμε με χώμα. Αν είναι πολύ μικροί, τους ρίχνουμε στην επιφάνεια και τους σκεπάζουμε με ένα λεπτό στρώμα χώματος. Ποτίζουμε για να έχει καλή επαφή ο σπόρος με το χώμα.

Tropaeolum-majusΜονοετή λουλούδια

  • Καπουτσίνος (Tropaeolum majus) (για σαλάτα)
  • Καλέντουλα (Calendula officinalis) (για σαλάτα, στο μαγείρεμα)
  • Ηλίανθος
  • Γλαδίολος (για σαλάτα)
  • Κατηφές (Tagetes sp.)
  • Μποράγκο (Borago officinalis)

Άνθη από πολυετή λουλούδια

  • Νερομολόχα – δεντρομολόχα (Althea sp.)
  • Πανσές – Γιούλια – Μενεξές – Βιολέτα (Viola sp. – για γλασάρισμα)
  • Μπέλα (Bellis perennis – για σαλάτα)
  • Ντάλια (για σαλάτα)
  • Γαρύφαλλο (Dianthus – για γλασάρισμα)
  • Χρυσάνθεμο
  • Σκυλάκι (Anthirrinum majus)
  • Αρμπαρόριζα (Geranium sp.)

Άνθη από δέντρα και πολυετή φυτά

  • Oπωροφόρα δέντρα (αμυγδαλιά, μηλιά, κερασιά, ροδακινιά κ.λπ.)
  • Εσπεριδοειδή (λεμονιά, πορτοκαλιά., περγαμόντο κλπ.)
  • Αρωματικά φυτά (φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο, λεβάντα)
  • Φλαμουριά (Tilia sp.)
  • «Ακακία” (Robinia pseudoacacia)
  • Κουφοξυλιά (Sambucus nigra)
  • Γιασεμί (Jasminum sp.)
  • Ρολογιά (Passiflora sp.)
  • Αγιόκλημα (Lonicera sp.)

flower-food-saladΆνθη από άγρια χόρτα

  • Ταραξάκο (για σαλάτα)
  • Σοχός (για σαλάτα)
  • Αγριοράδικο (για σαλάτα)
  • Μολόχα (για γλασάρισμα)
  • Παπαρούνα
  • Χαμομήλι

Άνθη από λαχανικά

  • λάχανο,
  • μπρόκολο,
  • κουνουπίδι,
  • ρόκα
  • κρεμμύδι,
  • σκόρδο,
  • πράσο
  • καρότο,
  • μαϊντανός,
  • μάραθος,
  • άνηθος
  • μπιζέλι,
  • φασόλι

ΠΡΟΣΟΧΗ !

Τα άνθη από αγορασμένα φυτά και λουλούδια ΔΕΝ τρώγονται, επειδή συνήθως έχουν ψεκαστεί, για να έχουν καλύτερη εμφάνιση. Φυσικά δεν τρώμε άνθη από ψεκασμένα φυτά αλλά όσα βρίσκονται δίπλα σε δρόμους.

ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ !!!

Δελφίνιο (Delphinium) // Δακτυλίτιδα (Digitalis purpurea) // Πατάτα, τομάτα  // Κόνιο (Conium maculatum) // Πικροδάφνη (Nerium oleander) // Κρόκο (συγκεκριμένα είδη), Νάρκισσος (Narcissus) // Αζαλέα, ροδόδεντρο, μυρτιά // Ιριδα ή «κρινάκια» (Iris sp.), // Μιγκέ (Convallaria majalis) // Κληματίδα (Clematis), Oυιστέρια (Wisteria)

Πηγή: NaturaNrg #16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *