karpouzopita-gr-(1)

Kαρπουζόπιτα

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Συνταγές.

της Εύας Μονοχάρη

Αν έχετε συνηθίσει το καρπούζι μόνο ως φρούτο και δεν μπορείτε να το φανταστείτε να τρώγεται με άλλον τρόπο… η καρπουζόπιτα θα σας αλλάξει τη γνώμη! Απολαύστε την παραδοσιακή πίτα των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Μήλου!

Υλικά

  • 700 γρ. ψίχα καρπουζιού
  • 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. μέλι
  • ¾ φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • Σουσάμι

Διαδικασία

  1. Καθαρίζουμε το καρπούζι από τα κουκούτσια και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C Κελσίου. Το βάζουμε σε ένα τρυπητό και με το χέρι μας το πιέζουμε ώστε να φύγουν τα πολλά ζουμιά. Από κάτω βάζουμε ένα μπολ για να μαζέψουμε το χυμό που θα βγάλει.
  2. Προσθέτουμε στο πολτοποιημένο καρπούζι, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι και ¼ από το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρουμε ένα χυλό, σχετικά σφικτό.
  3. Λαδώνουμε  το ταψί με το ¼ από το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ρίχνουμε μέσα το χυλό και κουνάμε το ταψί, να απλώσει. Το πάχος του χυλού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3-4 εκατοστά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  4. Ψήνουμε την καρπουζόπιτα για 50-60 λεπτά στους 180°C Κελσίου. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, την πασπαλίζουμε με κανέλα. Τρώγεται ζεστή ή κρύα από το ψυγείο!

Tips:

    • Αν θέλετε, μπορείτε να την περιχύσετε με μέλι!
    • Μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά, όπως κανέλα, αστροειδή γλυκάνισο, κάρδαμο, τζίντζερ ή γαρίφαλο.
    • Αν το καρπούζι είναι πολύ γλυκό, αφαιρέστε μια μικρή ποσότητα ζάχαρης.

Χρησιμοποιήστε ένα ποτηράκι για να πολτοποιήσετε το καρπούζι και για να μαζεύετε εύκολα τυχόν κουκούτσια που έχουν μείνει.Το χυμό μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και να φτιάξουμε ζελέ, ένα παγωμένο ρόφημα ή ένα κοκτέιλ προσθέτοντας λίγη βότκα και φύλλα λουίζας!

Πηγή: NaturaNrg #40