Κινητοποιηθείτε ενάντια στο κρύο του χειμώνα

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Body and mind, Fitness, Νέα.

 

Τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι δύσκολο να αντισταθούμε στην τάση μας να κουκουλωθούμε και να μείνουμε ξαπλωμένοι στον καναπέ. Μόνο να βάλουμε και να βγάλουμε όλα αυτά τα χοντρά ρούχα και τις μπότες μπορεί να είναι αρκούντως εξουθενωτικό.

Pure Yoga → της Μαρίας Χρυσοχεράκη, πιστοποιημένη δασκάλα Iyengar Yoga, [email protected]

Φωτογραφίες: Γιώργος Ζαχαρίου, Studio: Happy Yogi

Για να βγούμε από το λήθαργο χρειαζόμαστε άσανας που κινητοποιούν το μυαλό και την καρδιά μας. Οι πίσω κάμψεις και οι ανεστραμμένες θέσεις βαθαίνουν την αναπνοή, ενισχύουν το μεταβολισμό και οξύνουν την προσοχή μας. Ταυτόχρονα, το αποτοξινωτικό αποτέλεσμα των στροφών φέρνει μια αναζωογονητική ελαφράδα στη διάθεση και την ενέργειά μας.

Όταν θα έχουμε τελειώσει θα νιώθουμε έτοιμοι για μια βόλτα με τους φίλους μας ή ακόμα και για λίγο χιονοπόλεμο – αν είμαστε τυχεροί!

Μην ξεχνάτε να οργανώνετε την πρακτική σας με ασφάλεια, ακολουθώντας τον τρόπο που έχουμε επισημάνει και στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς.

  1. Σκύλος που Κοιτάζει Κάτω, παραλλαγή (Eka Pada Adho Mukha Svanasana)

Από τη θέση τραπεζάκι ερχόμαστε σε Σκύλο που Κοιτάζει Κάτω. Ενώνουμε τα πέλματά μας και, ενώ σπρώχνουμε με τα χέρια μας ώστε να πάει πίσω ο κορμός μας, υψώνουμε το δεξί μας πόδι όσο πιο ψηλά μπορούμε. Και τα δύο πόδια παραμένουν τεντωμένα. Μένουμε για μερικές αναπνοές και στη συνέχεια κατεβάζουμε το δεξί πόδι και ανεβάζουμε το αριστερό.

  1. Θέση του Ψαριού (Matsyasana)

Ξαπλώνουμε ανάσκελα. Λυγίζουμε τα χέρια και πιέζουμε τους πήχεις στο πάτωμα, προκειμένου να υψωθεί το στέρνο και το κεφάλι μας. Θα ακουμπήσουμε το πίσω μέρος ή την κορυφή του κεφαλιού στο πάτωμα, κρατώντας ενεργοποιημένους τους μηρούς και καλά τεντωμένα τα πόδια, τα οποία πρέπει να παραμείνουν στο πάτωμα.

  1. Θέση του τόξου (Urdhva Dhanurasana)

Ξαπλώνουμε ανάσκελα. Λυγίζουμε τα πόδια και πατάμε τα πέλματα στο πάτωμα, όσο πιο κοντά γίνεται στη λεκάνη. Λυγίζουμε τα χέρια και ακουμπάμε τις παλάμες στο πάτωμα δίπλα στ’ αυτιά μας, με τα δάχτυλα στραμμένα προς τους ώμους μας. Θα σπρώξουμε παλάμες και πέλματα στο πάτωμα για να υψωθεί το στέρνο μας και να ακουμπήσουμε την κορυφή του κεφαλιού μας στο πάτωμα. Σε δεύτερο χρόνο θα ξανασπρώξουμε για να σηκώσουμε όλο το σώμα μας από το πάτωμα. Στοχεύουμε στο να τεντώσουμε τα χέρια μας.

  1. Βασιλιάς των ψαριών (Ardha Matsyendrasana)

Καθόμαστε στο πάτωμα. Λυγίζουμε το αριστερό πόδι κάτω από το δεξί και φέρνουμε την αριστερή φτέρνα δίπλα στο δεξί ισχίο. Στη συνέχεια, φέρνουμε τη δεξιά φτέρνα, πάνω από το αριστερό πόδι, στην εξωτερική μεριά του αριστερού γονάτου. Βεβαιωνόμαστε ότι το δεξί γόνατο «κοιτάει» προς το ταβάνι. Ο αριστερός αγκώνας έρχεται στην εξωτερική μεριά του δεξιού γονάτου. Με την εισπνοή υψώνουμε το στέρνο και με την εκπνοή στρίβουμε προς τα δεξιά. Στη συνέχεια αλλάζουμε τη θέση των ποδιών και στρίβουμε από την άλλη μεριά.

  1. Στήριξη στους ώμους (Sarvangasana)

Ξαπλώνουμε ανάσκελα. Στρίβουμε τα χέρια προς τα έξω έτσι ώστε να ακουμπήσει η κορυφογραμμή των ώμων στο πάτωμα. Λυγίζουμε τα πόδια και, παίρνοντας λίγη φόρα, τα φέρνουμε προς το στέρνο και αμέσως τα υψώνουμε προς το ταβάνι. Στηρίζουμε την πλάτη μας με τις παλάμες μας. Κρατάμε τεντωμένα τα πόδια μας και ενωμένα.

  1. Μικρή γέφυρα (Setu Bandha Sarvangasana)

Ξαπλώνουμε ανάσκελα με τα χέρια τεντωμένα, δίπλα στον κορμό. Στρίβουμε τα μπράτσα προς τα έξω έτσι ώστε να ακουμπήσει η κορυφογραμμή των ώμων στο πάτωμα. Τα πόδια είναι λυγισμένα και υψώνεται η λεκάνη, προκειμένουν να πλησιάσει το στέρνο στο πηγούνι. Οι εξωτερικές μεριές των χεριών σπρώχνουν το πάτωμα για να ανέβει λίγο ακόμα η λεκάνη.

Στο τέλος ξαπλώνουμε ανάσκελα για μερικά λεπτά με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια μας προκειμένου να χαλαρώσουμε και να ξαναβρούμε το ρυθμό της αναπνοής μας (Savasana).

Namaste,

Μαρία

Leave a Reply