Κρέμα φακής με κάρυ

Κρέμα φακής με κάρυ – συνταγή

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Vegan, Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Όσπρια όπως οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, τα μπιζέλια αποτελούν σημαντικό κομμάτι στο καλάθι των αγορών. Η τροφή αυτή αποτελεί καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και αμινοξέων για όλον τον πληθυσμό, ενώ συστήνεται να καταναλώνονται σε συχνή βάση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς και την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. – Κρέμα φακής με κάρυ

της Σοφίας Κανέλλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc, www.siniditidiatrofi.gr

Οι ΦΑΚΕΣ, από τα πιο δημοφιλή όσπρια σε Ελλάδα και Μεσόγειο, κατέχουν τη δεύτερη θέση σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης μετά τη σόγια. Η ποσότητα φυλικού οξέος, θειαμίνης, σιδήρου και  ψευδαργύρου είναι επίσης υψηλή. Είναι τροφή κατάλληλη για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και για όσους θέλουν να ρυθμίσουν το βάρος τους.

Κρέμα φακής με κάρυ

Υλικά

  • 125γρ φακές
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1Κ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2Κ κάρυ
  • αλάτι, πιπέρι
  • σάλτσα ντομάτας (προαιρετικά)

Ετοιμασία

Πλένετε τις φακές και τις βάζετε να βράσουν. Πετάξτε το πρώτο νερό και βράστε σε καθαρό νερό για 20 λεπτά. Στραγγίζετε. Τσιγαρίστε σε ένα  βαθύ τηγάνι με 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και 2 κουταλάκια του γλυκού νερό το κρεμμύδι για 1 λεπτό και προσθέστε το κάρυ. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά ακόμα. Αναμιγνύεται τις φακές και πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
Συνοδέψτε με κρίθινο παξιμάδι σαν ντάκος ή σε σαντουιτσάκια ολικής.

Διατροφική αξία (φακές μαγειρεμένες)/ 100γρ*
Ενέργεια kcal116
Πρωτεΐνες gr9,02
Υδατάνθρακες gr20,13
Λίπη gr0,38
Σίδηρο mg3,33
Μαγνήσιο mg36
Φώσφορο mg180
Ψευδάργυρος mg1,27
Φολικό οξύ μg181
Θειαμίνη mg0,169
Φυτική ίνα gr7,9

Πηγή: NaturaNrg #68

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *