woman_eating chocolate

Λατρεύετε τη σοκολάτα; Κι αυτή το ίδιο!

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Μαθήματα διατροφής.

της Ζωής Πορφύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Γλυκιά ή πικρή, γάλακτος ή μαύρη, σε πλάκα ή σε σοκολατάκι, γεμιστή με αμύγδαλο, φουντούκι, κρέμα ή λικέρ, η σοκολάτα σε κάθε της μορφή αποτελεί αναμφισβήτητα τον πιο γλυκό πειρασμό για μικρούς και μεγάλους.

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκίνησε το 600 π.Χ. στην εποχή των Μάγια, οι οποίοι πρώτοι ανακάλυψαν το κακαόδενδρο, το τροπικό φυτό που από τους σπόρους του παράγεται η σοκολάτα. Ψήνοντας και στη συνέχεια αλέθοντας αυτούς τους σπόρους, οι Μάγια και οι Αζτέκοι παρασκεύαζαν ένα ρόφημα που το αποκαλούσαν «ξοκοάτλ». Ο ινδιάνικος θρύλος των Ατζέκων έλεγε ότι οι σπόροι του κακάο είχαν έρθει από τον παράδεισο και χάριζαν στους ανθρώπους δύναμη και σοφία.

Τον 16ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι εξερευνητές γνώρισαν από τους Αζτέκους τους σπόρους του κακάο που καλλιεργούνταν στη Νότια Αμερική για εκατοντάδες χρόνια. Το 17ο αιώνα, η ζεστή σοκολάτα είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και ήταν το αγαπημένο ρόφημα των αριστοκρατών της εποχής, οι οποίοι την κατανάλωναν ως αφροδισιακό και ως αντίδοτο για την κούραση. Πέρασαν αρκετά χρόνια και μόλις τον 19ο αιώνα το κακάο, και κατ’ επέκταση η σοκολάτα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και ως υλικά στη ζαχαροπλαστική. Στις μέρες μας, η σοκολάτα αποτελεί το δημοφιλέστερο τρόφιμο στις γυναίκες και το δεύτερο δημοφιλέστερο στους άνδρες.

chocolate_piecesΔιάφορα είδη της σοκολάτας στην ελληνική αγορά:

  • Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter): φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και κακαόμαζα. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.
  • Κουβερτούρα: χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το ποσοστό του κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει το 35-40%.
  • Σοκολάτα γάλακτος: φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.
  • Γεμιστή σοκολάτα: σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί καρποί ή γέμιση, όπως πραλίνα, πορτοκάλι, καραμέλα, σταφίδες, διογκωμένο ρύζι κ.λπ.
  • Λευκή σοκολάτα: φτιάχνεται από βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και αρτύματα, όπως η βανίλια. Συνήθως η λευκή σοκολάτα δεν θεωρείται πραγματική σοκολάτα, γιατί δεν περιέχει κακαόμαζα, παρά μόνο βούτυρο κακάο.
  • Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.

Ωστόσο, η σοκολάτα εκτός από τη βελούδινη υφή, τη γλυκιά γεύση και το πλούσιο άρωμα, περιέχει και αρκετά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά:

chocolate_mouseΘρεπτικά συστατικά

  • Καφεΐνη: Η ουσία αυτή διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα.
  • Λιπαρές ουσίες: Η σοκολάτα αποτελείται μέχρι και κατά 50% (ανάλογα με το είδος της) από κορεσμένα λίπη.
  • Πρωτεΐνες: απαραίτητες στο μεταβολισμό των κυττάρων.
  • Ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο: πρόκειται για ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή και συντήρηση των οστών και των δοντιών.
  • Σίδηρος: στοιχείο απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
  • Χαλκός: σημαντικό στοιχείο, αφού συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στη σωστή δόμηση των οστών, στο μεταβολισμό και στην αποθήκευση σιδήρου, στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος κ.λπ.
  • Βιταμίνη Ε: λιποδιαλυτή βιταμίνη, σημαντική για τη δομή των μεμβρανών των κυττάρων, με αντιοξειδωτική δράση.
  • Φυτικές ουσίες: το κακάο από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Ας ανακαλύψουμε μερικές από τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας που ήταν ήδη γνωστές από την εποχή των Μάγια και των Αζτέκων, όπως:

  • Αντιοξειδωτική δράση: το κακάο περιέχει, μεταξύ άλλων, φλαβονοειδή και κατεχίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το σώμα από την κυτταρική και αγγειακή φθορά. Έτσι, καθυστερούν και οι συνέπειες της γήρανσης του οργανισμού.
  • Κατά του βήχα: η σοκολάτα αποτελεί, μια από τις κύριες φυτικές πηγές της ουσίας theobromine (θεοβρωμίνης), στην οποία αποδίδονται ιδιότητες που καταστέλλουν το βήχα. Ωστόσο, η δράση της θεοβρωμίνης δεν σταματά εδώ καθώς έχει και διουρητική δράση, ενώ προκαλεί και αγγειοδιαστολή.
  • Διεγείρει το νου: μία άλλη δράση της θεοβρωμίνης είναι η αύξηση της γνωσιακής λειτουργίας, έτσι η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει τη διαύγεια και τη μνήμη.
  • Χαρίζει ενέργεια: η θεοβρωμίνη προσφέρει επίσης μυϊκή τόνωση. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η σοκολάτα περιέχει απλούς υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης, συντελούν στην άμεση παροχή ενέργειας στο σώμα. Συνιστάται όμως να καταναλώνεται με μέτρο για την αποφυγή αύξησης του βάρους.
  • Μειώνει την πίεση: έχει αποδειχθεί πως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας έδειξε πως τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην ομαλότερη λειτουργία των αρτηριών, ενώ πιθανότατα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου.
  • Μειώνει την κακή χοληστερίνη: έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προστατεύσει από καρδιακά επεισόδια.
  • Ρυθμίζει τη διάθεση: δεν χρειάζεστε την επιστήμη για να σας πει ότι η σοκολάτα σας ανεβάζει τη διάθεση, καθώς αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφινών, των φυσικών δηλαδή οπιοειδών του οργανισμού, που χαρίζουν ευφορία. Κατ’ επέκταση η σοκολάτα έχει και αγχολυτική δράση.

Όσο για τους διάφορους ισχυρισμούς που συνδέουν τη σοκολάτα με ημικρανίες, προβλήματα ακμής και αλλεργίες, έχουν όλοι πλέον καταρριφθεί. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε το  «μέτρον άριστον», που έλεγαν οι αρχαίοι…

Πηγή: NaturaNrg #34

Sas-endiaferei_arrow

Σοκολάτα για την καρδιά σας και όχι μόνο!

Τροφές στην… υπηρεσία του Έρωτα

Γιατί η μαύρη σοκολάτα προστατεύει την καρδιά;