Αντιμετωπίστε τις λοιμώξεις του φθινοπώρου

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Ασθένειες & Θεραπείες, Διατροφή, Ολιστικές Θεραπείες, Υγεία, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Με τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου έρχονται και τα πρώτα κρυολογήματα και οι συνηθισμένες ιώσεις της εποχής. Κι αν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας βρεθεί απροετοίμαστο να υποδεχτεί αυτές τις καιρικές αλλαγές, η υγεία μας μπορεί να κλονιστεί σοβαρά. Είναι ώρα λοιπόν να προσέξουμε τη διατροφή μας και να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

της Μαρίας Γκέκα 

Δυστυχώς,  οι συχνές εναλλαγές υψηλών-χαμηλών θερμοκρασιών της εποχής ευνοούν την εκδήλωση συχνών λοιμώξεων κυρίως του αναπνευστικού μας συστήματος. Την εξάπλωση των λοιμώξεων αυτών ευνοεί και το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και σχολείων στα οποία δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη μετάδοση τους.  Τι κάνουμε ως πρόληψη και θεραπεία;

Πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι πραγματικοί σύμμαχοι στη μάχη κατά των ιών και των βακτηρίων. Αλλά εκτός από τη γνωστή και πάντα αποτελεσματική συμβουλή, να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά, χρειάζεται να γνωρίσουμε και άλλες τροφές – πραγματικά φάρμακα, χρήσιμα (στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθολογικών προβλημάτων) για να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα παθολογικά προβλήματα.

Έχει αποδειχτεί πως το χτίσιμο ενός γερού ανοσοποιητικού επιτυγχάνεται με  την ικανοποιητική παρουσία των βιταμινών Α, Β, C, Ε, του ψευδάργυρου και άλλων θρεπτικών ουσιών, που δυστυχώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του. Η πρόσληψη λοιπόν αυτών των ουσιών διαμέσου της τροφής, συμβάλλει στην πρόληψη και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών της εποχής. Ας δούμε σε ποιες τροφές βρίσκονται αυτές οι πολύτιμες ουσίες, αλλά και μερικά απλά σπιτικά γιατρικά για όσους έχουν ήδη ασθενήσει.

Ποια συστατικά δυναμώνουν το ανοσοποιητικό; 
Τα κυριότερα συστατικά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας είναι:  βιταµίνη  Α,  βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ,  βιταµίνη C, βιταµίνη, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρος. ψευδάργυρος. ω-3 λιπαρά οξέα

Τα κρεμμύδια κατά της γρίπης

Το κρεμμύδι ωμό ή μαγειρεμένο μάς εξασφαλίζει πολύτιμα συστατικά, όπως: γλυκολικό οξύ, θειούχες οργανικές συνθέσεις, σάκχαρα, θείο, φθόριο, ένζυμα, πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες Β1 και Β2, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και κερσετίνη. Με λίγα λόγια ότι ακριβώς χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τη γρίπη και τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που τη συνοδεύουν. Το κρεμμύδι εκτός από ισχυρό τονωτικό, είναι αντιαναιμικό και μικροβιοκτόνο, τονώνει τη νεφρική λειτουργία, διευκολύνοντας την αποβολή των άχρηστων αζωτούχων ουσιών του αίματος, ενώ επίσης διατηρεί την ελαστικότητα των αρτηριών

*Η κερσετίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό, της οικογένειας των φλαβονοειδών και πιο συγκεκριμένα των φλαβονολών. Υπάρχει στα κόκκινα μήλα, το κόκκινο κρεμμύδι, την κάπαρη. Η κερσετίνη θεωρείται ότι μπορεί να προστατεύσει από τον ιό της γρίπης ενώ τουλάχιστον τρεις μελέτες έδειξαν ότι αυξάνει την αντοχή κατά την άθληση.

Καρότα για τους πνεύμονες

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, το καρότο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Είναι λαχανικό που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι όλες τις εποχές του χρόνου. Οι ευεργετικές του ιδιότητες πολλές, η πιο σημαντική όμως δράση του αφορά συνολικά το αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες, τραχεία, βρόγχοι, φάρυγγας, λαιμός). Άλλωστε έχει επανειλημμένως αποδειχθεί η αντικαρκινική δράση των καρότων, γι’ αυτό είναι σκόπιμο οι καπνιστές να καταναλώνουν καθημερινά μεγάλες ποσότητες καρότων.

Λεμόνι για το βήχα

Loimoxeis-lemoni-NaturaNrg-#86Το λεμόνι είναι η πιο αντιπροσωπευτική τροφή – γιατρικό. Πραγματικά κάνει καλό στα πάντα και είναι άριστη πηγή της βιταμίνης C, τόσο απαραίτητη αυτή την περίοδο. Μια ιδιαίτερη δράση του λεμονιού είναι να βοηθά στην αποβολή των βλεννών και στην απόχρεμψη.

Η βλεννολυτική  του δράση οφείλεται στη συνεργία μεταξύ τριών ουσιών: της βιταμίνης C, του κιτρικού οξέος και των φλαβονοειδών. Αυτή η ομάδα των φυσικών συστατικών,  εκτός του ότι ενδυναμώνουν το αμυντικό σύστημα, ρευστοποιούν τη βλεννογόνο, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να ανακάμψει. Το καλύτερο θα είναι για όλη αυτή την περίοδο (φθινόπωρο και χειμώνα) να πίνουμε κάθε πρωί ένα φρέσκο χυμό λεμόνι, ίσως αραιωμένο με λίγο νερό για να κάνουμε τη γεύση του λιγότερη ξινή.

Τζίντζερ, το πολυφάρμακο

Το τζίντζερ είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα του κόσμου. Εκτός από τις παραδοσιακές χρήσεις που έχει ως διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος και ως αναντικατάστατο γιατρικό για πολλές διαταραχές του πεπτικού, όπως δυσπεψία, ναυτία, κολικούς, είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τις παθήσεις του αναπνευστικού. Αυξάνει την εφίδρωση και μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος στον πυρετό. Ακόμη, είναι καταπραϋντικό για το βήχα, τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τους πόνους των μυών και αρθρώσεων, χάρη στο συνδυασμό των ιχνοστοιχείων που περιέχει: θείο, χαλκό και μαγγάνιο.

Κόκκινη πιπεριά

Η κόκκινη πιπεριά κρύβει μυστικά υγείας που μας διαφεύγουν. Αποτελεί πηγή πολλών βιταμινών, όπως βιταμίνης C,  που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην προστασία των κυττάρων μας από τη γήρανση, βιταμίνης Α, που προστατεύει τα οστά και τα μάτια, βιταμίνης Β6, που βοηθά στον σχηματισμό αμινοξέων και στις διαδικασίες μεταβολισμού, και σημαντικούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες, όπως το λυκοπένιο.

Η δράση της κόκκινης πιπεριάς δεν σταματά όμως εδώ. Το λυκοπένιο, που αποτελεί ένα ισχυρό προληπτικό όπλο έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, συνδυαζόμενο με τη βιταμίνη Β6, δίνουν μια εξαιρετική ασπίδα προστασίας για τα αγγεία του σώματός μας, καθώς το λυκοπένιο προστατεύει τα τοιχώματά τους, ενώ η βιταμίνη  Β6 εμποδίζει την αρτηριοσκλήρυνση.
Η κόκκινη πιπεριά τονώνει το ανοσοποιητικό και γι’ αυτό θεωρείται κατάλληλη τροφή σε περιπτώσεις κρυολογημάτων και μολύνσεων.

Καρύδια Βραζιλίας πλούσια σε σελήνιο

Ένα άλλο φάρμακο της φύσης μας έρχεται από τη Νότια Αμερική, αλλά μπορούμε να βρούμε σε πολλά καταστήματα βιολογικών και στη χώρα μας.  Είναι τα καρύδια Βραζιλίας, τροφή με υψηλότατη περιεκτικότητα σε σελήνιο. Υπολογίζεται μάλιστα πως κάθε καρπός περιέχει 100 μικρογραμμάρια σελήνιο, που σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Archives of Internal Medicine” είναι σε θέση να προλαμβάνει τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Καλό είναι λοιπόν να τρώμε τουλάχιστον 3 καρύδια την ημέρα ιδιαίτερα τώρα, γιατί η έλλειψη του σεληνίου, μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας.

Το σκόρδο το φυσικό αντιβιοτικό

Το σκόρδο έχαιρε ανέκαθεν εκτίμησης για τις θεραπευτικές του ικανότητες και πριν από την ανάπτυξη των αντιβιοτικών, ήταν φάρμακο για όλων των ειδών τις λοιμώξεις, από τη φυματίωση μέχρι τον τύφο. Είναι γνωστό ότι το χρησιμοποιούσαν για την περιποίηση των τραυμάτων κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει διαπιστωθεί, ακόμη, πως είναι εξαίρετο γιατρικό για όλες τις μολύνσεις του κατώτερου αναπνευστικού, για το κρυολόγημα, τη γρίπη, την ωτίτιδα, ενώ βοηθάει στη μείωση της καταρροής.
Καθώς, είναι τροφή φάρμακο, δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας, τόσο για τη θεραπευτική, όσο και για την προληπτική του δράση.

Κουρκουμάς

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον κουρκουμά και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αυτό εν μέρει οφείλεται στις πολυπληθείς επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύονται συνεχώς στα ιατρικά έντυπα. Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες και προωθεί τις φυσικές άμυνες του σώματος, για το λόγο αυτό συστήνεται σε ανθρώπους που υποφέρουν συνεχώς από κρυολογήματα, συμφόρηση, κόπωση κλπ.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει και για το χρυσό γάλα! Είναι ένα ρόφημα με κουρκουμά, μαύρο πιπέρι, λάδι καρύδας και γάλα και το οποίο μπορεί ο καθένας να το ετοιμάσει στο σπίτι του.

Χρυσό γάλα

Για να φτιάξετε το χρυσό γάλα (golden milk) με γάλα αμυγδάλου, θα πρέπει καταρχήν να ετοιμάσετε μια κρέμα κουρκουμά την οποία θα προσθέσετε αργότερα στο γάλα αμυγδάλου.
Loimoxeis-NaturaNrg-#86
Θα χρειαστείτε για την κρέμα κουρκουμά 
1/2 φλιτζάνι φιλτραρισμένο νερό
1/4 φλιτζάνι βιολογικό κουρκουμά σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μαύρο πιπέρι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Μετά, βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει.

Στη συνέχεια, για να παρασκευάσετε το χρυσό γάλα αμυγδάλου, θα χρειαστείτε:
1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό λάδι καρύδας
1/4 κουταλάκι του γλυκού κρέμα κουρκουμά, που παρασκευάσατε προηγουμένως
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
Βιολογικό, ακατέργαστο μέλι
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά, εκτός από το μέλι. Μην αφήνετε να φτάσει σε σημείο βρασμού το μείγμα. Μόλις ζεστάνει, βγάλτε το από τη φωτιά και προσθέστε λίγο μέλι για γεύση. Πιείτε το αμέσως και θα νιώσετε αμέσως καλύτερα.

Πηγή: naturanrg.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *