apple-chia maffin

Μάφιν μήλου με σπόρους chia

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Συνταγές.

Λατρεύετε τα μάφινς; Ωραία, τότε είναι καιρός να ξεφύγετε από τα κλασικά σοκολάτα –μπανάνα και να δοκιμάσετε κάτι καινούριο, πιο υγιεινό που θα δώσει περισσότερη ενέργεια σ’εσάς και τα παιδιά σας! 

Γνωρίζετε τους σπόρους chia; Πριν πολλά χρόνια, οι σπόροι chia ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια στη Λατινική Αμερική. Αυτοί οι μικροί σπόροι αποτελούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ), ενώ περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά.
Χρειάζεται να πούμε κι άλλα; Δεν έχουν γεύση, οπότε μπορείτε να τους βάλετε παντού! Στο γιαούρτι, τα κουάκερ ή σε smoothies. Έχουν επίσης την ιδιότητα να διογκώνονται και να παίρνουν μορφή ζελέ, αν τους βάλετε σε νερό.

Υλικά για 2 μάφινς

  • 1 μήλο, τριμμένο
  • 5 κουτλιές του γλυκού βρώμη
  • 3 κουταλιές του γλυκού νιφάδες σίκαλης
  • 3 κουταλιές του γλυκού καρύδια
  • 3 κουταλιές του γλυκού σταφίδα
  • 1 κουταλιά του γλυκού σπόροι chia
  • 2 κουταλιές του γλυκού σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε δύο λαδωμένες φόρμες. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 20 λεπτά.

Γνωρίζετε ότι:

Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης, 2282 mg ωμέγα 3 και 752 mg ωμέγα-6 λιπαρά οξέα! Επίσης, έχουν 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.

Πηγή: NaturaNrg #41