«Μαύρισαν» οι ακτές στο Σαρωνικό

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Νέα, Περιβάλλον.

«Μαύρισαν» οι ακτές στο Σαρωνικό εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στη Σαλαμίνα. Κομμάτια μαζούτ έχουν φθάσει στις ακτές της Πειραϊκής, της Φρεατίδας, του Ελληνικού, του Αγίου Κοσμά και της Γλυφάδας.  Ενώ οι κάτοικοι μιλούν για ανυπόφορη δυσοσμία. Η διαδικασία απορρύπανσης θα ολοκληρωθεί σε 20 ημέρες έως ένα μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ναυτιλίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην πετρελαιοκηλίδα που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας και θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί.

Rocks are covered with oil that leaked from a small oil tanker that sank on September 10 off the shores of Salamina island, Greece, September 12, 2017. REUTERS/Giorgos Moutafis

Ο κύριος Καραβέλλας, διευθυντής του WWF HELLAS, έθεσε τα εξής καυτά ερωτήματα δίνοντας αρκετή τροφή για σκέψη:

-Κατά πόσο η χώρα μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα πολύ μεγαλύτερο περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης;

-Τι ρίσκα για το περιβάλλον και τον τόπο μας είναι διατεθειμένοι να μας επιβάλλουν οι υποστηρικτές των εξορύξεων;

Και συνεχίζει:

«Το WWF έχει προ καιρού αποτυπώσει συνολικά τις πιέσεις που ασκούνται στον μεσογειακό και ελληνικό θαλάσσιο χώρο και τις τάσεις που διαμορφώνονται για τις επόμενες δεκαετίες (http://www.wwf.gr/areas/marine/medtrends). Δυστυχώς, η εικόνα που έχουμε από τους αντίστοιχους χάρτες για την κίνηση των δεξαμενόπλοιων και τα ατυχήματα θαλάσσιων μεταφορών, δείχνει μια αυξανόμενη πίεση, η οποία απαιτεί και συνεχή και αυξανόμενη εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού. Το περιστατικό της Σαλαμίνας δεν μας πείθει δυστυχώς, μέχρι στιγμής, για αυτήν την ετοιμότητα.

Ο θαλάσσιος πλούτος μας δεν είναι απλά μια περιβαλλοντική κληρονομιά με την δική της αυταξία, αλλά προϋπόθεση ζωής – και επιβίωσης – για τη χώρα μας και τους κατοίκους της. Όπως όλες οι περιβαλλοντικές κρίσεις, έτσι και η συγκεκριμένη, αντιμετωπίζονται με άμεσο έλεγχο και σχέδιο, αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών νόμων και κοινωνική εγρήγορση. Θα φανούμε αντάξιοι των προκλήσεων;»

Oil that leaked from a small oil tanker that sank on September 10, is seen on a beach on Salamina island, Greece, September 12, 2017. REUTERS/Giorgos Moutafis Oil that leaked from a small oil tanker that sank on September 10, is seen on a beach on Salamina island, Greece, September 12, 2017. REUTERS/Giorgos Moutafis

Πηγή naturanrg.gr

Leave a Reply