black rice

Μαύρο ρύζι κατά καρκίνου

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Μαθήματα διατροφής.

Το υποτιμημένο στη Δύση, αλλά λατρεμένο στην Κίνα, μαύρο (ή άγριο) ρύζι αποτελεί ένα «θαυματουργό» τρόφιμο, αποκαλύπτουν Αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως περιέχει μεγάλη ποσότητα ανθοκυανινών που καταπολεμούν την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες χαρίζουν το έντονο χρώμα σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μούρα και οι κόκκινες πιπεριές. Είναι, επίσης, αυτές που προσδίδουν στο μαύρο ρύζι το χαρακτηριστικό χρώμα του.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα Ντέιλι Μέιλ, είναι καλά τεκμηριωμένο πως οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στην προστασία των αρτηριών και αποτρέπουν τις βλάβες στο DNA που οδηγούν στον καρκίνο, επειδή δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου – μια ομάδα ιδιαίτερα δραστικών μορίων.

Πηγή: NaturaNrg #09