μελομακάρονα

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με αλεύρι ζέας

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Συνταγές.

Συνδυάζονται οι γιορτές των Χριστουγέννων με την  υγιεινή διατροφή; Μπορούμε να τρώμε εορταστικά αλλά ταυτόχρονα σωστά και υγιεινά με βιολογικά προϊόντα; Στο ερώτημά μας απάντησε άμεσα και δημιουργικά  η  Σοφία Πιτσικάλη. H ίδια, παθιασμένη με την υγιεινή διατροφή δημιούργησε εδώ και δύο χρόνια την προσωπική της διαδικτυακή κουζίνα Sofeto Γεύσεις Υγείας (www.sofeto.gr), προτείνοντας λύσεις σε ανθρώπους που θέλουν να απολαμβάνουν νόστιμο και ποιοτικό φαγητό, χωρίς λίπη, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι συνταγές εύκολες στην παρασκευή τους. Η υγεία στη γεύση δεν θέλει πολλά, θέλει δημιουργικότητα, εξάσκηση και σωστή επιλογή των υλικών. 

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!

Υλικά για 20 – 25 κομμάτια:

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο (225 γρ.)
  • 1/3 του ποτηριού (120 γρ.) φυσικό χυμό πορτοκάλι βιολογικό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι βιολογικό
  • 1/2 σφηνάκι ρακί
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 30 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 340 γρ. αλεύρι ζέας ή ολικής αλέσεως
  • 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας στέβια* κρυσταλλική 95% γλυκοσίδες με εριθρυτόλη.

Για το σιρόπι:
 

  • 50 γρ. σιρόπι αγαύης
  • 50 γρ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού λικέρ κανέλας με στέβια
  • 1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια.

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με το χυμό πορτοκάλι, ρίχνουμε μέσα τη σόδα και ανακατεύουμε για να λιώσει. (Να το έχετε πάνω απ” το μπολ που θα φτιάξετε το μείγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται έξω απ” το ποτήρι.) Το ρίχνουμε λοιπόν στο μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ρακί και το κονιάκ, ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια θα βάλουμε μέσα τα μπαχαρικά μας, το ξύσμα, τη στέβια και θα ανακατέψουμε πολύ καλά.
  2. Ετοιμάζουμε τώρα τα αλεύρια μας και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ, ζυμώνουμε πολύ καλά. Μοσχομυρίζουν ήδη, πριν ακόμη ψηθούν!
  3. Στρώνουμε σ” ένα ταψί μια λαδόκολλα και ξεκινάμε να πλάσουμε τα μελομακάρονα…
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, ετοιμάζουμε το ταψάκι μας και τα βάζουμε στο φούρνο. Θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν… τότε είναι έτοιμα! Σύντομα θα έχετε τα πιο αφράτα και τραγανά μελομακάρονα που φάγατε ποτέ!
  5. Μέσα σ” ένα γυάλινο μπολάκι, θα ρίξουμε το σιρόπι αγαύης, το μέλι και το λικέρ, ανακατεύουμε καλά. Όπως βγάζουμε τα μελομακάρονα απ” το φούρνο ζεστά-ζεστά, τα βουτάμε μέσα στο μείγμα με το σιρόπι αγαύης, μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Τ” ακουμπάμε πάνω σε μια πιατέλα 
και τους προσθέτουμε λίνο τριμμένο καρύδι ανακατεμένο με λίγη κανέλα. Είναι έτοιμα!

* Αναλογία με τη ζάχαρη 1:6,5 (1 κουταλιά στέβια = 6,5 κουταλιές ζάχαρη)

Πηγή: NaturaNrg #55