Οι νικητές των βραβείων Οικόπολις 2018 - Στον Λάκη Κουκιάσα το Βραβείο για το 'Εργο Ζωής

Οι νικητές των βραβείων Οικόπολις 2018 – Στον Λάκη Κουκιάσα το Βραβείο για το Έργο Ζωής

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Νέα, Περιβάλλον, Πολιτισμός.

Απονομή των βραβείων Οικόπολις 2018 σε μία μαγική βραδιά στη Μήλο – Οι νικητές των βραβείων – Στον Λάκη Κουκιάσα το Βραβείο για το Έργο Ζωής


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουνίου, στη διάρκεια μιας θαυμάσιας βραδιάς, η Τελετή Απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018, που διοργάνωσε για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ECOCITY.


Στην εκδήλωση, που υλοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του παλαιού εργοστασίου καολίνης ενός ιστορικού βιομηχανικού κτηρίου, αναπαλαιωμένου και διαμορφωμένου πλέον Συνεδριακού Κέντρου Μήλου «Γεώργιος Ηλιόπουλος«, παραβρέθηκαν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών της Μήλου και των Κυκλάδων, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πλήθος πολιτών του νησιού.

Η Κατερίνα Λάσπα υποδέχθηκε τους καλεσμένους και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη για την φιλοξενία και την υποστήριξη του Δήμου στην διοργάνωση, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλίων «Τέχνες» για την καλλιτεχνική πλαισίωση της εκδήλωσης με την συμμετοχή της παιδικής και εφηβικής χορωδίας καθώς και τον σύλλογο Γυναικών Μήλου για την συμμετοχή του χορευτικού «Μαμαλίς» και την προετοιμασία του κεράσματος που ακολούθησε.

Τα βραβεία

Συνολικά απονεμήθηκαν 27 βραβεία και ένας έπαινος, τα οποία συνοδεύθηκαν με το αγαλματίδιο που δημιούργησε η νεαρή Μηλία γεωλόγος & εικαστικός Σοφία Τραπατσέλη από πετρωμένη λάβα και χαλκό σε μια συμβολική σύνθεση που αναπαριστά την προστατευόμενη χλωρίδα και την μοναδική γεωφυσική  ταυτότητα της Μήλου.

Οι φετινοί βραβευθέντες ανά κατηγορία βράβευσης είναι:

OIKOΠOΛIΣ 2018- ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λάκης Κουκιάσας για το συνολικό του έργο.

Λίγα λόγια για το έργο του

♦Γεννήθηκε το 1950 στον Ορχομενό Βοιωτίας και κατοικεί στην Αθήνα από το 1967. Πάντα έδειχνε ενδιαφέρον για τις φυσικές επιστήμες  και ιδιαίτερα τη βιολογία, στην οποία έκανε και σπουδές.

♦Δραστηριοποιήθηκε στους Οικολόγους Εναλλακτικούς και αργότερα στους Οικολόγους Πράσινους, ωστόσο επικεντρώθηκε κυρίως στην ίδρυση και τη δράση της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης και του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, σε καιρούς που η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά ζητήματα ήταν ακόμη στα σπάργανα.

♦Παράλληλα, η επαγγελματική του απασχόληση στην ΕΥΔΑΠ ενίσχυσε το όραμά του για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

♦Το 2012 πέτυχε την υπογραφή της Διακήρυξης Νέας Κουλτούρας για την Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων από τον τότε Ευρωπαίο Επίτροπο, Σταύρο Δήμα.

♦Σε όλη του την εθελοντική πορεία υπήρξε πρωτοπόρος για τα ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, εμφατικά δε στην περιβαλλοντική ενημέρωση και εκπαίδευση, με γνώμονα την κοινωνική διαβούλευση και την ωφέλεια του συνόλου.

♦Παρά τα προβλήματα της υγείας του, αφοσιώθηκε στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, του οποίου, εκτός από ιδρυτικό μέλος, είναι ανελλιπώς μέλος του Δ.Σ. και υπήρξε πρόεδρος του επί συνολικά 17 χρόνια.

 

OIKOΠOΛIΣ 2018 – ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ       

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝIKOY ΕΡΓΟΥ: Καθηγητής Αναστάσιος Καράμπελας για το συνολικό του έργο.

ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Το βραβείο εφέτος απονεμήθηκε σε δύο νέες επιστήμονες καθώς η επιτροπή τις έκρινε εξ ίσου σημαντικές, στην Σταθάτου Πατρίτσια, για την εργασία: «Επαναχρησιμοποίηση Νερού: Περιβαλλοντική Προστασία & Δείκτες Μέτρησης Επίδοσης», Σχολή Χημικών Μηχανικών, Μονάδα Διαχείρισης Ενεργειακών & Περιβαλλοντικών Συστημάτων, ΕΜΠ και στην Αγγελίδου Μαργαρίτα για την μεταδιδακτορική έρευνα «Υφιστάμενες Εφαρμογές Εξυπνης Πόλης, Ευκαιρίες και Προτάσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας Πολεοδομίας, Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΑΠΘ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Ή ΟΜΑΔΑΣ: στην Υπηρεσία Παροχής Κλιματικών Δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την συνεχή επί 180 και πλέον χρόνια παρατήρηση και διατήρηση των χρονοσειρών δεδομένων.

OIKOΠOΛIΣ 2018 – ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ      

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ): Μαρία Χατζηγιάννη, «Προσέγγιση ολοκληρωμένης διαχείρισης αστιών ρεμάτων και ομβρίων υδάτων: η περίπτωση της Εσχατιάς», ΕΜΠ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ): Ιωάννα Ζώτου, «Συγκριτική Αξιολόγηση επτά δεικτών ποιότητας νερού WQIs) Βάσει μετρήσεων σε επιφανειακά υδατικά συστήματα της Ελλάδας», Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείριση Υδάτινων πόρων, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ: Κάσδαγλη Μαρία Ιωσηφίνα, «Μετα-Ανάλυση Μελετών για την Διερεύνηση σε Σχέση με την  Ασθένεια Parkinson», Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τουμπουλιδης Παύλος, «Διερεύνηση της Απόδοσης και Εφαρμογής Ηλιακών Συλλεκτών Αέρα στις Κατασκευές». Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Νικηφοριάδης Ανδρέας, «Διερεύvηση τoυ Αντιληπτoύ Επιπέδoυ Εξυπηρέτησης τωv Πεζών σε Πεζoδρόμια και Πεζόδρομους με Παρουσία Ποδηλάτων», ΕΜΠ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ & ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ: Ελευεράκη Γωγώ, Σχεδιασμός Πρότυπης Βιοκλιματικής Κατοικίας, Σχολή Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ: Πιπεράγκας Οδυσσέας, «Ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση των μικροπλαστικών σε 3 παραλίες της ανατολικής Κρήτης» Εργαστήριο θαλάσσιας Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

OIKOΠOΛIΣ 2018 – ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΑΠΘ, «Στρατηγική ευαισθητοποίησης των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τα οφέλη της πεζής μετακίνησης».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΤΙΚΟ ΈΡΓΟ: Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας / Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, Ελληνικός Στρατός/ Περιφέρεια Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης «Εξυγίανση εσωτερικών χώρων με χρήση καινοτόμου επιχρίσματος«.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Πανεπιστήμιο Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Γεωλογίας & Τμήμα Χημείας  «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Παραστασιακές Τέχνες: Στοπ στα Μικροπλαστικά».

 

OIKOΠOΛIΣ 2018 – ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με τον ΕΔΝΣΑ για το έργο: «Καινοτόμες Πολιτικές από τη Διαχείριση Απορριμμάτων με Ανακύκλωση στην Πηγή».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: Δήμος Αγ. Παρασκευής σε συνεργασία με την ΕΡΤ για το έργο: «Το Κινητό Πράσινο Σημείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Δήμος Πλατανιάς σε Συνεργασία με το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), για το έργο «Ημέρες Πράσινου Πλανήτη στο Δήμο Πλατανιά: Γνωρίστε το Μέλλον».

ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: Δήμος Νέστου σε Συνεργασία με το ΙΓΜΕ και την ΔΕΥΑ Νέστου, για το έργο «Εκμετάλλευση Γεωθερμικού Πεδίου Ερατεινού».

 

OIKOΠOΛIΣ 2018 – ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ                                          

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Δικτυακός τόπος GReenLiving.gr, για την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών συνηθειών και νέου τρόπου ζωής.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: ΕΡΤ 3 για την Εκπομπή « Βότανα οι Καρποί της Γης».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Προκόπης Γιόγιακας για δημοσιογραφικό έργο εστιασμένο στο Περιβάλλον.

 

OIKOΠOΛIΣ 2018 – ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ   

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ : ATTICA ΑΕ.

ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ :ΟΤΕ, για τις εφαρμογές κυκλικής οικονομίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: ΕΠΤΑ ΑΕ, για την δημιουργία της πλατφόρμας FOLLOW GREEN.

ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ : INTERAMERICAN, για την Μελέτη Ανάδειξης Φυσικού Περιβάλλοντος του Ευρύτερου Αρχαιολογικού Χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΟΤΕ, για το έργο VIMSEN.

 

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 – ΕΠΑΙΝΟΣ

Σύλλογος Γυναικών Γενισέα Ξάνθης, για την Αναγέννηση Καλλιέργειας Ζαχαροκάλαμου για Πετιμέζι.


Η πανέμορφη εκδήλωση απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, είχε το συντονισμό και την επιμέλεια του έμπειρου σκηνοθέτη Νίκου Κροντηρά.

Η Επιτροπή Οργάνωσης του ECOCITY, ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν και φέτος στη διοργάνωση των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στηρίζοντας με την εθελοντική τους δράση για μια ακόμη χρονιά τη μεγάλη προσπάθεια για την προαγωγή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας στη χώρα μας.

Χορηγός της Τελετής Απονομής ήταν η IMERYS Mettallurgy.
Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν η Εφημερίδα των Συντακτών, τα περιοδικά PLEFSI, ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ, ΑUTO ΤΡΙΤΗ, ΜΟΤΟ ΤΡΙΤΗ, ReCSR και ECOTEC, καθώς και οι δικτυακοί τόποι csrnews.gr και ecozen.gr. Υποστήρικτές  οι  Ε.Υ.Δ.Α.Π. , ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΗΛΟΥ,  AEGEAN SPEED LINES.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επισκεφθούν τους διαδικτυακούς τόπους www.oikopolisawards.gr και www.ecocity.gr ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 210-6196757.

Leave a Reply