NAT_01312_037_CMYK

Όμορφη… από τη φύση!

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Ομορφιά.

της Μαρίας Γκέκα

Τα αιθέρια έλαια, τα εκχυλίσματα και τα φυτικά έλαια των φυτών πρωταγωνιστούν ολοένα και περισσότερο στα προϊόντα φροντίδας και περιποίησης, αποδεικνύοντας ότι η φύση είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ομορφιάς μας! Πράγματι, η  φύση συνιστά μια ανεξάντλητη πηγή βοτάνων και φυτών με ιαματικές ιδιότητες. Ας το εκμεταλλευτούμε…

Aloe Vera

Η αλόη θεωρείται η πιο πλούσια πηγή ενυδάτωσης της επιδερμίδας, καταπραΰνοντας το ευαίσθητο και αφυδατωμένο δέρμα. Το φυτό μοιάζει με κάκτο και είναι πλούσιο σε μέταλλα, ένζυμα, βιταμίνες και αμινοξέα. Είναι στην πραγματικότητα ένα θαυματουργό φυσικό οπλοστάσιο ομορφιάς με ενυδατικές, ρυθμιστικές, καθαριστικές και θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλο για κάθε τύπο επιδερμίδας. Τα ενεργά συστατικά της αλόης μεταφέρουν τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία στις εσωτερικές στιβάδες του δέρματος, ενώ τα πολυσακχαρίδια που περιέχει δημιουργούν πλέγμα, αποτρέποντας την απώλεια της φυσικής υγρασίας. Ακόμα, δρα στα κύτταρα βελτιώνοντας την κατάστασή τους και προκαλεί επιτάχυνση της παραγωγής του κολλαγόνου, περιορίζοντας τις ρυτίδες και βοηθώντας το δέρμα να αναγεννηθεί. Τέλος, η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση συνδυάζεται με την ιδιότητά της να αυξάνει την ενεργοποίηση του οξυγόνου στο δέρμα, δυναμώνοντας τους ιστούς και προλαμβάνοντας τις δερματικές βλάβες.

  • Τips: Πάρε μερικά φύλλα από το φυτό αλόη. Κόβεις τα φύλλα στη μέση και ο χυμός που βγαίνει είναι η μάσκα σου. Το βάζεις στο δέρμα για μια ώρα και ξεπλένεις. Αν έχεις ένα σπυράκι, κάνεις το ίδιο και εξαφανίζεται σε 2 μέρες.

avocadoΑβοκάντο

Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν το εξωτικό αυτό φρούτο για να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο και τον άνεμο, γι’ αυτό και το συναντάμε κυρίως στις κρέμες ημέρας. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως, αφού λόγω της περιεκτικότητάς του σε αμινοξέα και λεκιθίνη τρέφει και προστατεύει την επιδερμίδα από εξωτερικούς παράγοντες. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε διατηρεί το δέρμα νεανικό, καταπολεμώντας τη γήρανση των κυττάρων. Το έλαιο του αβοκάντο έχει μαλακτική δράση και απλώνεται ικανοποιητικά στο δέρμα.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο συνδυάζει τις μαλακτικές ιδιότητες ενός φυτικού ελαίου με τα αντιφλεγμονώδη συστατικά της ελιάς. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σκουαλένιο απαλύνει την επιδερμίδα, προστατεύοντάς την από τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση. Το σκουαλένιο προστατεύει το ανθρώπινο δέρμα από υπεροξείδωση των λιπιδίων λόγω των διάφορων πηγών ιονίζουσας ακτινοβολίας, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία. Έτσι όχι μόνο ενυδατώνει και καταπραΰνει το δέρμα, αλλά συγχρόνως το βοηθά να διατηρηθεί νέο και ελαστικό. Το απλώνουμε σαν κρέμα σε όλο το πρόσωπο μετά τον καθαρισμό, για να δημιουργήσει ένα προστατευτικό φιλμ και να συγκρατήσει την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λάδι ντεμακιγιάζ.

  • Tips: Για την καθημερινή αντιγηραντική φροντίδα της επιδερμίδας σου επίλεξε κρέμες προσώπου με λάδι ελιάς ή αγνό εκχύλισμα φύλλων ελιάς. Χαρίζουν ελαστικότητα και σύσφιξη στην επιδερμίδα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης.

Έλαιο αργκάν

Το έλαιο αργκάν είναι πλέον ένα από τα πιο «καυτά» συστατικά στη βιομηχανία ομορφιάς. Αυτό το θαύμα, ο χρυσός της ερήμου όπως συχνά αποκαλείται, περιέχει 80% των απαραίτητων λιπαρών οξέων (για να συμβάλει στη μείωση των φλεγμονών), καθώς και σκουαλένιο, φυτοστερόλες ( συμβάλουν στην προστασία του κολλαγόνου) και φαινολικές ενώσεις ( κατά των ελεύθερων ριζών), καθιστώντας το ένα από τα κορυφαία προϊόντα ομορφιάς Το έλαιο Αργκάν  είναι εξαιρετικά πλούσιο σε  βιταμίνη Α, Ε και λιπαρά οξέα Ωμέγα 6 και 9.

  • Tips:  Λίγες σταγόνες στο νερό του μπάνιου αρκούν για ένα έξτρα ενυδατικό αποτέλεσμα. Ακόμη, για τα χέρια και τα νύχια μπορείτε να ανακατέψετε ίση ποσότητα χυμό λεμονιού με έλαιο αργκάν, και βουτήξτε τα δάxτυλά σας για 10 λεπτά (1-2 φορές την εβδομάδα).

almondsΑμυγδαλέλαιο

Το γνωστό σε όλους αμυγδαλέλαιο πλούσιο σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, Βιταμίνη Ε και Κ κάνει θαύματα στην επιδερμίδα μας.
Φημίζεται για την αντιγηραντική και επουλωτική του δράση στο δέρμα, ενώ είναι εξαιρετικά κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα γύρω από τα μάτια. Η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια χάνει γρήγορα τη φυσική της ελαστικότητα, δημιουργούνται ρυτίδες, μαύροι κύκλοι και το δέρμα χαλαρώνει. Εφαρμόζοντας λοιπόν αμυγδαλέλαιο το δέρμα ενυδατώνεται, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και σιγά-σιγά το δέρμα αποκτά τη χαμένη του σφριγηλότητα.

  • Tips:  Καθημερινά απλώστε λίγες σταγόνες γύρω από τα μάτια και κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για περίπου 2 λεπτά.

Ρόδι

Οι ζουμεροί κόκκινοι σπόροι με τις μοναδικές ιδιότητες δεν μας χαρίζουν μόνο υγεία αλλά και ομορφιά. Οι ξεχωριστές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες (περιέχει βιταμίνες C, A, E, σίδηρο και κάλιο) μας χαρίζουν μακροζωία αλλά και μοναδική λάμψη. Εκτός από την κουζίνα, το ρόδι πρέπει να έχει τη δική του θέση και στο ντουλαπάκι με τα καλλυντικά. Οι σπόροι του μπορούν να ανταγωνιστούν το ακριβότερο καλλυντικό.  Αναζωογονούν την επιδερμίδα και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση και τη φθορά που φέρουν οι ηλιακές ακτίνες. Ακόμα, έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν το δέρμα, να λειαίνουν τις ρυτίδες, να κάνουν απολέπιση και να ενυδατώνουν σε βάθος. Το ρόδι βοηθά πολύ και στην καταπολέμηση της ακμής, γι’ αυτό είναι ιδανικό για τους νέους και τους έφηβους.

  • Tips:  Χυμός ροδιού αναμεμειγμένος με ίση ποσότητα ελαιόλαδου βοηθά στον αποχρωματισμό των κηλίδων του δέρματος.

Ρύζι

Πλούσιο σε βιταμίνες Β, Ε, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο βοηθάει στην αντιμετώπιση της φυσικής φθοράς των κυττάρων. Το ρύζι αποτελεί ένα από τα μυστικά ομορφιάς  των γυναικών στην Ιαπωνία και  το χρησιμοποιούσαν οι γκέισες από τον 16ο αιώνα στο μακιγιάζ του προσώπου τους και για τη φροντίδα του δέρματος. Αποτελεί πλήρη τροφή για το δέρμα, αφού αναπλάθει τα κύτταρα και απομακρύνει τις σκούρες κηλίδες που προκαλούνται εξαιτίας της γήρανσης και της ηλιακής ακτινοβολίας.

Φύτρο σταριού

Αποτελεί μια άριστη πηγή βιταμίνης Ε και ένα φυσικό αντιοξειδωτικό κατά των ελεύθερων ριζών, τη βασική αιτία γήρανσης του δέρματος. Το έλαιο από φύτρο σταριού είναι παχύρρευστο και πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Για το λόγο αυτό είναι  πολύ χρήσιμο στα μείγματα, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μόνο του σε εξαιρετικά ξηρό και κουρασμένο δέρμα.

lavender essential oilΑιθέριο έλαιο λεβάντας

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει σµηγµατορρυθµιστική δράση, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως σε καθαριστικά προσώπου. Η λεβάντα συµβάλλει στην ανάπλαση των κυττάρων, ενώ είναι αντισηπτική εµποδίζοντας την ανάπτυξη µικροβίων. Θα τη βρείτε συχνά ως συστατικό σε λοσιόν σώματος (αποτοξινώνουν και τονώνουν την επιδερµίδα) και σε  σαµπουάν που αναδοµούν και θρέφουν την τρίχα.

Λάδι Jojoba

Χρησιμοποιείται για τη φροντίδα του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών, ενώ είναι ιδανικό και για μασάζ. Προέρχεται από τους σπόρους του φυτού χοχόμπα (Simmondsia chinensis). Καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, θρέφει και τονώνει την επιδερμίδα, διατηρώντας την υγρασία και την ελαστικότητά της. Είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος και καθαρίζει σε βάθος, χαρίζοντας λάμψη και υγεία. Στα μαλλιά, δίνει λάμψη και βοηθά στην αντιμετώπιση της ψαλίδας.

  • Tips:  Η δομή του λαδιού χοχόμπα μοιάζει αρκετά με το φυσικό σμήγμα της επιδερμίδας, και γι’ αυτόν το λόγο μπορεί και εισχωρεί σε αυτήν ευκολότερα από κάθε άλλο έλαιο.

Έλαιο καλέντουλας

Το λάδι καλέντουλας εξάγεται από τα πέταλα του φυτού Calendula officinalis. Είναι ιδανικό για την περιποίηση του προσώπου και του σώματος, καθώς ανακουφίζει από δερματικούς ερεθισμούς και κοκκινίλες και βοηθά στη γρήγορη αποκατάσταση των προβλημάτων της επιδερμίδας. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή, με ευεργετικές για το δέρμα ιδιότητες. Ιδανικό κατά των ραγάδων.

Boύτυρο καριτέ

Στην Αφρική το λατρεύουν από χιλιετίες, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε δημοφιλές στο δυτικό κόσμο. Το βούτυρο καριτέ (shea) παράγεται από τους σπόρους του δέντρου καριτέ το οποίο φύεται σε σαβάνες της Αφρικής. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, D, E και F, προβιταμίνη Α, αλλαντοΐνη, ακόρεστα λιπαρά οξέα: ελαϊκό, στεατικό, παλμιτικό, λινολεϊκό. Προτείνεται για βαθιά ενυδάτωση παρέχοντας θρέψη και προστασία σε ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα. Είναι ιδανικό για χρήση στο πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά.

  • Tips:  Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για έγκυες γυναίκες ή νέες μητέρες. Η τακτική χρήση των καλλυντικών προϊόντων με βούτυρο καριτέ προστατεύει το δέρμα από σχηματισμό ραγάδων και από χαλάρωση του δέρματος.

Πηγή: NaturaNrg #34

Sas-endiaferei_arrow

Φυσικά καλλυντικά

Λεβάντα: …Συνταγές ευεξίας

Τα αιθέρια έλαια της ομορφιάς