Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Κόψτε την ζάχαρη στο μισό»

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Όλα για την υγεία.

Όποιος θέλει να προστατεύσει την υγεία του πρέπει να μειώσει στο μισό την κατανάλωση ζάχαρης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σε νέες οδηγίες που εξέδωσε αναφέρει πως η μείωση της ζάχαρης σε λιγότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων παρέχει «πρόσθετα οφέλη» και προσθέτει ότι αυτή είναι η ιδεώδης ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται. Για τους ενήλικες, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 6 κοφτά κουταλάκια του καφέ ζάχαρη, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει μόνον όση εμείς προσθέτουμε στη διατροφή μας (στον καφέ ή στα γλυκά ) αλλά και εκείνη που είναι «κρυμμένη» στα τρόφιμα του εμπορίου.

Η σύσταση του ΠΟΥ και για τα παιδιά είναι να μην τρώνε πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρες σοκολάτες ή πολλά επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, αλλά δεν πρέπει να πίνουν ούτε αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη. Ένα κουτάκι των 330 ml κανονικού αναψυκτικού περιέχει 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ 250 ml φρουτοποτού ή χυμού με ζάχαρη μπορεί να ξεπεράσει τα 6.

Η σύσταση του ΠΟΥ αφορά όλους τους μονοσακχαρίτες (σε αυτούς ανήκουν λ.χ. η γλυκόζη και η φρουκτόζη) και τους δισακχαρίτες (σε αυτούς ανήκει η ζάχαρη). Τα σάκχαρα αυτά εκ φύσεως υπάρχουν σε τρόφιμα όπως το μέλι και οι φρέσκοι φρουτοχυμοί, αλλά προστίθενται κιόλας σε δεκάδες προϊόντα – από τα σιρόπια μέχρι τα γιαούρτια και τα δημητριακά για πρωινό.

Πηγή: NaturaNrg τεύχος#48

Leave a Reply