PASXALINA-KOYLOYRAKΙΑ

Πασχαλινά Κουλουράκια!

Αναρτήθηκε στις: Κατηγορίες: Διατροφή, Υγιεινές τροφές & Συνταγές

Αυτές οι υπέροχες και Άγιες Ημέρες του Πάσχα, της πιο ελληνικής γιορτής, δεν θα μπορούσαν παρά να συνοδεύονται με τις συγκλονιστικές μυρωδιές που ήδη εξάλλου κατακλύζουν τη φύση, το ανοιξιάτικο τοπίο. Έτσι και οι μυρωδιές της κουζίνας έρχονται να “στεφανώσουν” το άρωμα της Λαμπρής με την τόσο χαρακτηριστική θαλπωρή και τρυφερότητα που γεμίζει την ατμόσφαιρα.

της Εύας Μονοχάρη

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 3 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχα
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας αμμωνία
  • ½  κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 βανίλιες
  • Χυμό ενός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 2 κρόκοι αυγών για την επάλειψη

Εκτέλεση

  • Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, πολύ καλά, να αφρατέψει και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
  • Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα, τον χυμό, τα ξύσματα, το λικέρ, τις βανίλιες, το αλάτι, την αμμωνία και το μπέικιν πάουντερ.
  • Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι στο μείγμα βουτύρου – ζάχαρης – αυγών, ανακατεύουμε και με σπάτουλα ενσωματώνουμε το μείγμα με το γάλα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε το μείγμα.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη, η οποία θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη, να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
  • Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει.
  • Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε δίσκο στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Χτυπάμε τους κρόκους με 1 κουταλιά της σούπας νερό.
  • Αλείφουμε τα κουλουράκια με πινέλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Tips:

  • Η ποσότητα της ζύμης για το ιδανικό μέγεθος στα κουλουράκια είναι 12-14γρ.
  • Αποθηκεύουμε τα κουλουράκια σε βάζα που κλείνουν καλά για να διατηρηθούν τραγανά.

 

 Πηγή: NaturaNrg #38

Mαγειρίτσα με αγκινάρες

Λαμπροκουλούρα

Τσουρέκι

Πώς να βάψετε τα Πασχαλινά Αυγά με εναλλακτικές οικολογικές χρωστικές βαφές!

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς προβλήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *