Πεντανόστιμες Vegan συνταγές.

Πεντανόστιμες Vegan συνταγές

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Vegan, Διατροφή, Νέα.

Δυσκολεύει τη ζωή μας η προετοιμασία ενός γεύματος χωρίς κρέας; Αναζητήσαμε την απάντηση στις ευρηματικότατες foodbloggers «veggie sisters». Οι οποίες μας είπαν:
«Ούτως ή άλλως, αν θέλεις να ετοιμάσεις ένα νόστιμο φαγητό, με κρέας ή χωρίς, θα πρέπει να ασχοληθείς, θέλει ψυχή. Δεν είναι πιο δύσκολο το χορτοφαγικό», απάντησαν. «Σίγουρα θα πας για ψώνια – δεν τρως ποτέ σκέτο κρέας. Θα πρέπει, όμως, να οργανώσεις τις αγορές σου».

Και η νοστιμιά; Χορτοφαγικό φαγητό για τους περισσότερους σημαίνει άνοστη σαλάτα… «Λάθος! Χρησιμοποιεί κανείς δεκάδες υλικά που δίνουν απίθανες γεύσεις: ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αρωματικά φυτά… Δοκιμάστε τις παρακάτω ελληνικές συνταγές σε χορτοφαγική έκδοση και θα το καταλάβετε…»

cookies-recipeΜπισκότα με σοκολατένιο ταχίνι, βρώμη και καρύδα

Υλικά:

  • 1 φλ. νιφάδες βρώμης
  • 1 φλ. καρύδα
  • 1 φλ. αλεύρι ολικής
  • 1/4 φλ. κακάο
  • 1/2 φλ. σοκολατένιο ταχίνι
  • 1/4 φλ. σιρόπι αγαύης
  • 1/4 φλ. γάλα φυτικό
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύω τις νιφάδες βρώμης, την καρύδα, το αλεύρι, το baking powder και το κακάο. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το ταχίνι με το σιρόπι αγαύης, το γάλα και τη βανίλια. Ρίχνω σιγά-σιγά τα υγρά υλικά στα στέρεα και ανακατεύω καλά ώσπου να ομογενοποιηθούν. Πλάθω σε μορφή μπισκότων, τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω στους 180C για 20 περίπου λεπτά γυρνώντας τα, όταν πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν σε μια σχάρα.

pumkin-saladΠικάντικη σαλάτα με ψητή κολοκύθα και φακές

Υλικά για 4 άτομα:

  • 300 γρ. φυλλώδη λαχανικά της αρεσκείας σας (ρόκα, ραντίστιο, μαρούλι)
  • 3/4 φλ. φακές
  • 400 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε κύβους
  • 2+2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2+4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3+2 κ.σ. λεμόνι
  • από 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, κουρκουμά, σκόνη σκόρδου
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:

Βράζω τις φακές και τις σουρώνω. Δεν πρέπει να παραβραστούν, αλλά να κρατάνε. Σε ένα μπολ ανακατεύω 2 κ.σ. μουστάρδα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. λεμόνι, την πάπρικα, τη σκόνη σκόρδο, τον κουρκουμά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Βάζω σε ένα μπολ τα κυβάκια της κολοκύθας και τα περιχύνω με το μείγμα αυτό. Τα απλώνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 περίπου λεπτά. Τα αφήνω να κρυώσουν. Σε ένα μπολάκι χτυπώ το dressing της σαλάτας, δηλ. 2 κ.σ. μουστάρδα, 4 κ.σ. ελαιόλαδο κ 2 κ.σ. λεμόνι. Αναμειγνύω σε ένα μεγάλο μπολ τα λαχανικά με τις φακές και την ψητή κολοκύθα. Περιχύνω με τη σάλτσα και ανακατεύω καλά. Σερβίρω σε πιατέλα, πασπαλίζω με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

spetsofai-veganΧορτοφαγικό σπετσοφάι

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 400 γρ. ή 4 μεγάλα πορτομπέλο, χοντροκομμένα
  • 2 κόκκινες, σκούρες και ανοιχτές πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 750 γρ. χυμός ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
  • 1/2 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι κ πιπέρι

Εκτέλεση:

Σοτάρω σε 3 κ.σ. λάδι τα μανιτάρια, τις πιπεριές και το κρεμμύδι για 2 λεπτά και σβήνω με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτω το χυμό ντομάτας και τον πελτέ, χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω να σιγοβράσουν. Όταν η σάλτσα αρχίσει να δένει και είναι μαλακά τα λαχανικά, προσθέτω το υπόλοιπο λάδι, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη και την πάπρικα. Αφήνω να πάρουν μια τελευταία βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Συνοδεύω με ρύζι, πατάτες, πουρέ ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας!

who is who: The veggie sisters

«Είμαστε δυο αδερφές που αγαπάμε και οι δυο με πάθος τη μαγειρική! Δεν περιγράφεται η χαρά του να πειραματιζόμαστε και να δημιουργούμε διαρκώς νέα νόστιμα πιάτα από απλά κ αγνά υλικά που θα ευχαριστήσουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα! Επίσης λατρεύουμε τα ζώα, γι’ αυτό εξάλλου γίναμε και χορτοφάγοι!
Σκοπός μας μέσα από το blog μας είναι να διαδώσουμε τη χορτοφαγική κουζίνα αποδεικνύοντας ότι χορτοφαγία δεν σημαίνει βοσκή! Τουναντίον, η αποχή από ορισμένα υλικά πυροδοτεί τη φαντασία και οδηγεί στην ανακάλυψη νέων υλικών κ τεχνικών! Θέλουμε να δείξουμε στους αναγνώστες μας ότι μπορούν να τραφούν υγιεινά χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση ανοίγοντας τους νέους διατροφικούς ορίζοντες! Η χορτοφαγία είναι μια πολύ ισορροπημένη και νόστιμη διατροφική επιλογή κι όχι μια βαρετή κατανάλωση πρασινάδων! Το κοινό που μας ακολουθεί δεν αποτελείται μόνο από χορτοφάγους, αλλά και από ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από τη μονοτονία της κρεατοφαγίας. Προσκαλούμε λοιπόν τους αναγνώστες να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της χορτοφαγίας!»

 

Πηγή: www.naturanrg.gr