pot-pourri, dried fruits

Πώς να φτιάξετε στο σπίτι υπέροχο αρωματικό ποτ πουρί

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Body and mind, Ευεξία, Συνταγές.

της Μαρίας Γκέκα

Τα ποτ-πουρί αρωματίζουν υπέροχα το χώρο μας, χαρίζουν ζεστασιά και είναι μια τέλεια ιδέα διακόσμησης για κάθε σπίτι. Μάθετε πώς να φτιάξετε γρήγορα και οικονομικά τα δικά σας ποτ πουρί από φρούτα και μπαχαρικά που έχετε σπίτι σας.

Ενώνετε σε ένα μπολ, κατά προτίμηση ξύλινο, τα υλικά που επιλέξατε, ξεκινώντας από αποξηραμένα άνθη και αποξηραμένα βότανα. Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο ποτ πουρί και σπόρους, μπαχαρικά, φλούδες εσπεριδοειδών και τα φύλλα τσαγιού, που θα τα έχετε εκ των προτέρων αποξηράνει, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνουμε.*

Ανακατέψτε τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι. Το ποτ πουρί σας, ανάλογα με τα συστατικά που θα επιλέξετε, θα έχει ένα φυσικό άρωμα περισσότερο ή λιγότερο έντονο. Αν δώσατε προτεραιότητα σε φλούδες εσπεριδοειδών, μπορείτε να αρωματίσετε το ποτ πουρί σας με λίγες σταγόνες από αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, μανταρίνι και γλυκό λεμόνι. Εάν έχετε επιλέξει μόνο αποξηραμένα άνθη, προσθέστε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που αντιστοιχεί στα άνθη και ούτω καθεξής. Αφήστε την όσφρηση και το ένστικτό σας να σας οδηγήσουν  στους συνδυασμούς που προτιμάτε.

Μετά την προσθήκη αιθέριων ελαίων στο ποτ πουρί ανακατεύετε καλά με ένα ξύλινο κουτάλι. Αν δεν σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως ή θέλετε να το χαρίσετε, κλείστε το σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι για 1-2 εβδομάδες ώστε το άρωμά του να γίνει πιο έντονο και να διατηρηθεί περισσότερο. Για να ενισχύσετε το άρωμα των αιθέριων ελαίων, μπορείτε να προσθέσετε στη σύνθεση ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ.

Υπολογίστε 20-30 σταγόνες αιθέριο έλαιο για την προετοιμασία του ποτ πουρί, ενώ κάθε τόσο θα προσθέτετε μερικές σταγόνες για να ζωντανεύετε το άρωμα.

*Ποτ πουρί από αποξηραμένα φρούτα

dried-orangefruitΥλικά:

• Φέτες μήλου, πορτοκαλιού ή λεμονιού
• καρύδια
• ξυλαράκια κανέλας
• γαρίφαλα
• κουκουνάρια
• αποξηραμένα cranberries
• αιθέρια έλαια σανταλόξυλου, γαρίφαλου, κανέλας, πορτοκαλιού.

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στον αέρα στη μέγιστη δυνατή θερμοκρασία. Επιλέγετε τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να κάνετε ποτ πουρί από πορτοκάλι, μήλο ή και λεμόνι. Τα πλένετε πολύ καλά και τα στεγνώνετε, ώστε να μην έχουν καθόλου υγρασία.
  2. Κόβετε τα φρούτα σε ροδέλες. Προσέχετε να έχουν πάχος 1 εκατοστό  και κατά προτίμηση, να είναι οριζόντια κομμένα. Απλώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετείτε επάνω τις φέτες .
  3. Βάζετε το ταψί στη μέση του φούρνου και χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 50-60ο  C. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 3 ώρες. Γυρίζετε τακτικά πλευρά στις ροδέλες. Σε καμία περίπτωση δεν δυναμώνετε την θερμοκρασία του φούρνου γιατί υπάρχει κίνδυνος να καούν.
  4. Όταν στεγνώσουν τελείως τα φρούτα, τα ανακατεύετε σε ένα μπολ μαζί με τα ξυλαράκια κανέλας, τα αποξηραμένα γαρίφαλα, τα κουκουνάρια,  τα αποξηραμένα cranberries και τα ραντίζετε με λίγο αιθέριο έλαιο με το αγαπημένο σας άρωμα!

Πηγή: NaturaNrg #66