School-lunch-ideas-NaturaNrg-#86

Ιδέες για σχολικό γεύμα

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Μαθήματα διατροφής, Παιδί, Υγεία & διατροφή.

Τα σχολεία άνοιξαν και μαζί με το άγχος για τη νέα σχολική χρονιά θα έρθει πάλι στο προσκήνιο το πρόβλημα με τα σχολικά κυλικεία. Τι μπορεί να αγοράσει σήμερα ένας μαθητής από το κυλικείο; Δυστυχώς μπορεί να βρει διάφορα ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως πατατάκια, τοστ με τυριά και αλλαντικά με πλήρη λιπαρά (ζαμπόν, μπέικον κλπ), αναψυκτικά, χυμούς με ζάχαρη, κρουασάν, γλυκά και άλλα. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από διάφορους φορείς σχετικά με την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων των κυλικείων, στα περισσότερα σχολεία η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Ναι, η κακή διατροφή στην Ελλάδα «διδάσκεται» από το σχολείο, και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει η πολιτεία που δεν προέβη σε ριζική αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία των κυλικείων, φροντίζοντας την εισαγωγή υγιεινών παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων στα σχολεία. – School lunch ideas

Άραγε υπάρχει λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα, που αφορά στη διατροφή των παιδιών; Η λύση είναι μία: φαγητό από το σπίτι.

της Μαρίας Γκέκα

Τι πρέπει να περιέχει ένα υγιεινό γεύμα στο σχολείο;

Η τροφή είναι τα εφόδια – καύσιμα του οργανισμού και χωρίς αυτά δεν μπορούμε να αναμένουμε σωστή απόδοση. Μέχρι το μέσο του πρωινού, η δυσφορία της πείνας μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού από τα μαθήματα.

Η υπογλυκαιμία είναι ένας από τους λόγους των πιο πάνω προβλημάτων και ένα από τα προβλήματα της έλλειψης προγεύματος. Ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 10, χρειάζεται να τρώει τουλάχιστον κάθε 4-6 ώρες για να διατηρήσει σε ισορροπία την γλυκόζη του αίματος για να ενισχύει την λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η κατανάλωση τροφής παράγει γλυκόζη που είναι και η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου. Έτσι για την διασφάλιση της πνευματικής δουλειάς που απαιτεί το σχολείο, χρειάζεται συνεχής τροφοδότηση του εγκεφάλου με γλυκόζη /διαμέσου διατροφής).

Τα θρεπτικά συστατικά, που θα πρέπει να παρέχει το υγιεινό γεύμα στο σχολείο είναι οι πρωτεΐνες για την ανάπτυξη, εγρήγορση και αναπλήρωση απωλειών κατά τη διάρκεια παιχνιδιού ή αθλημάτων, οι υδατάνθρακες (κυρίως σύνθετοι), για αργή αποδέσμευση της γλυκόζης, προκειμένου να διατηρούνται τα επίπεδα της ενέργειας και της συγκέντρωσης των παιδιών σε υψηλά επίπεδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα και να έχουν καλή διάθεση, καλά λιπαρά για ενέργεια, αντιοξειδωτικά και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ασβέστιο για την ανάπτυξη, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυσικά το πολύτιμο νερό.

Το κολατσιό δε θα πρέπει να περιέχει αλάτι, ζάχαρη και «κακά» λιπαρά, όπως είναι τα κορεσμένα και trans λιπαρά (που περιέχονται κυρίως στα τυποποιημένα τρόφιμα και το ζωικό βούτυρο).

School-lunch-ideas-NaturaNrg-1-#86

Τι να ετοιμάσετε από το σπίτι

  • Φραντζολάκι ολικής αλέσεως ή πολύσπορο ή ρολάκια με αραβική πίτα ή σπιτική κρέπα.

Αποτελούν καλή, χορταστική και υγιεινή λύση, ανάλογα με τη γέμισή τους. Μπορείτε να δημιουργήσετε μεγάλη ποικιλία γευστικών συνδυασμών. Δοκιμάστε να τα γεμίσετε με: Φρέσκα ή ψητά λαχανικά, τυρί ή λεπτή ομελέτα. Ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε μια σπιτική σάλτσα ντομάτας ή πάστα ελιάς (προσέχοντας να μην είναι αλμυρή). Εναλλακτικά, αν θέλει το παιδί γλυκιά γεύση, ετοιμάστε του μια κρέπα με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο με ξηρούς καρπούς, μέλι και φρούτα.

  • Τα φρέσκα φρούτα

που μπορείτε να προτιμήσετε να του δώσετε στο σχολείο είναι εκείνα που είναι ανθεκτικά στη μεταφορά, που ξεφλουδίζονται εύκολα ή που τα έχετε κόψει σε μορφή φρουτοσαλάτας σε θερμομονωτικό τάπερ.

  • Χορταστικές λύσεις

για το σχολείο είναι τα σπιτικά κέικ, με υλικά όπως το τυρί και τα λαχανικά ή γλυκά κέικ με ξηρούς καρπούς και φρούτα. Μεγάλη ποικιλία έχετε ακόμα και σε πίτες και τάρτες με φύλλο με ελαιόλαδο, που μπορεί να είναι αλμυρές με τυρί, σπανάκι, πράσο ή γλυκές με κολοκύθα, μήλα, αχλάδια, λεμόνι, κ.α.

  • Οι εύκολες λύσεις

είναι πάντα και οι πιο εφαρμόσιμες και μία από αυτές είναι και τα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα οποία αν τα συνδυάστε με ανάλατους ξηρούς καρπούς, ρυζογκοφρέτες. Δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας θρεπτικές μπάρες δημητριακών με βρώμη, ξηρούς καρπούς, μέλι, ταχίνι, σοκολάτα. Οι συνταγές είναι άπειρες.

  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάζουν

φρουτοσαλάτες, φρούτα, φρουτογιαούρτι. Μην ξεχάσετε να τους δώσετε να πάρουν μαζί τους ένα πολύχρωμο σακούλι με ραβδάκια από καρότο, αγγούρια και ολόκληρα ή τεμάχια φρούτων.

  • H περιεκτικότητα της ζάχαρης αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο σχολικό γεύμα.

Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που προκαλεί τερηδόνα και φθορές στην υγεία των δοντιών. Παράλληλα, είναι από εκείνα τα διατροφικά συστατικά που λέμε ότι έχουν «κενές» θερμίδες, δηλαδή εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν δεν περιλαμβάνουν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό (πρωτεΐνη, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία).

Τα βιολογικά τρόφιμα στα σχολεία

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η είσοδος των βιολογικών και των παραδοσιακών προϊόντων στις καντίνες των σχολείων, των νοσοκομείων και των δημοσίων υπηρεσιών είναι πια γεγονός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γειτονική μας Ιταλία, που εκτός από τις καντίνες προχώρησε ακόμη περισσότερο. Έτσι, στα ολοήμερα σχολεία, τα γεύματα που προσφέρονται στους μαθητές παρασκευάζονται στις περισσότερες περιπτώσεις με βιολογικές πρώτες ύλες.

Ο ρόλος, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουν τα κυλικεία στην Ελλάδα, επομένως, επιβάλλεται άμεσα να επαναπροσδιοριστεί και να συγχρονιστεί με τις απαιτήσεις της υγιεινής διατροφής.

 Πηγή Natura Nrg #85