liquid-chocolate

Σοκολάτα: γλυκιά μαγεία

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, τροφή του μήνα.

της Μαρίας Γκέκα

Σοκολάτα: γλυκόπικρη και ξεμυαλιστική! Ένας βοτανολόγος του 18ου αιώνα την ονόμασε Theobroma Cacao, δηλαδή «τροφή των θεών». Λένε ότι οι Μάγια πίστευαν ό,τι ακριβώς κι εμείς σήμερα: ότι το κακαόδεντρο είναι ένα δώρο των θεών για τους ανθρώπους γι’ αυτό κι η σοκολάτα έχει γεύση θεϊκή. Τώρα, που λόγω γιορτών θα την τιμήσουμε ιδιαίτερα, αντί να επιμένουμε τόσο πολύ στις θερμίδες της, ας επικεντρωθούμε στην υψηλή διατροφική της αξία και στη μοναδική ευφορία που προσδίδει στον ψυχισμό μας!

Οι γιορτές πλησιάζουν και οι γευστικοί πειρασμοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Εκτός από τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, κεντρική θέση στο γιορτινό τραπέζι κατέχει και η διαχρονική σοκολάτα! Και πρέπει να κατέχει, όσο περίεργο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο. Οι λόγοι; Πολλοί… Οι περισσότεροι απ’ αυτούς μάλιστα συνδέονται άμεσα με την υγεία μας,  καθώς η σοκολάτα παρέχει στον οργανισμό μας τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία του, ενώ είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έτσι, η σοκολάτα είναι χρήσιμη στον οργανισμό μας, καθώς διευκολύνει τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, τονώνει το μυϊκό σύστημα και συντελεί στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να επιδοθείτε σε άμετρη κατανάλωσή της…

Ήταν το 600 μ.Χ. όταν οι Μάγια μετακόμισαν από τη Γουατεμάλα στο Μεξικό φέρνοντας μαζί τους και τα μυστικά της καλλιέργειας του κακάο. Η καλλιέργεια εξαπλώθηκε σε όλη την Κεντρική Αμερική και το φυτό του κακάο απέκτησε τέτοια αξία, ώστε όλες οι οικονομικές συναλλαγές γίνονταν με τους σπόρους του φυτού. Αργότερα, οι Ισπανοί, αν και δεν συνειδητοποίησαν από την αρχή τα οφέλη του κακάο, το μεταφέρουν στη χώρα τους και το κακάο συνεχίζει το γευστικό ταξίδι του και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το 17ο αιώνα, η ζεστή σοκολάτα είχε πλέον εξαπλωθεί σ’ όλη την Ευρώπη και αποτελούσε το αγαπημένο ρόφημα όλων των αριστοκρατών και αυλικών της εποχής, οι οποίοι την κατανάλωναν και ως αφροδισιακό. Πέρασαν αρκετά χρόνια και μόλις τον 19ο αιώνα το κακάο άρχισε να χρησιμοποιείται και ως υλικό στη ζαχαροπλαστική, προκαλώντας  μια πραγματική γαστρονομική επανάσταση. Σήμερα, η σοκολάτα αποτελεί το δημοφιλέστερο τρόφιμο στις γυναίκες και το δεύτερο πιο δημοφιλές στους άνδρες.

Αντιοξειδωτικός πλούτος

Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Μάλιστα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, όπως οι πολυφαινόλες, οι φλαβονόλες και οι κατεχίνες υπερέχουν ποσοτικά σε σχέση με τα περισσότερα τρόφιμα. Σύμφωνα με μελέτη, το κακάο και η μαύρη σοκολάτα παρέχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση ακόμη και από τα μούρα, που θεωρούνται κατεξοχήν αντιοξειδωτική τροφή.

chocolate-heartΠροστατευτική δράση για την καρδιά

Τα συστατικά της μαύρης σοκολάτας φαίνεται ότι προστατεύουν από την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, που αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας. Αποτέλεσμα αυτής της προστατευτικής δράσης είναι η ελαττωμένη εναπόθεση χοληστερίνης στις αρτηρίες, με ευχάριστο επακόλουθο το χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου μακροπρόθεσμα. Η μαύρη σοκολάτα, που περιέχει κακάο πλούσιο σε φλαβονόλες, φαίνεται πως έχει ευεργετική δράση συνολικά στο λιπιδαιμικό προφίλ, ελαττώνοντας την «κακή» LDL και αυξάνοντας την «καλή» HDL χοληστερίνη.

Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη που περιέχονται στο κακάο διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (έτσι πιθανόν εξηγείται η φήμη του ως αφροδισιακού), ενώ θεωρούνται «κλειδί» για τη γρήγορη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Πιστεύεται, επίσης, ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή με ηρεμιστική και χαλαρωτική δράση. Τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι συνήθως χαμηλά σε άτομα με κατάθλιψη και σε γυναίκες που βιώνουν τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

Συστατικά της σοκολάτας

Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών. Έχει υπολογιστεί ότι μια σοκολάτα  100 γραμμαρίων περιέχει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε μαγνήσιο και φώσφορο, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες Α και Β1.

pinakas-choco

Το ξέρετε πως…

• Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
• Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150mg.
• Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.

chocolate souffleΑτομικά σουφλέ

Χρόνος παρασκευής: 55 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: μεγάλος
Θερμίδες ανά μερίδα: 480

Υλικά για 2 σουφλέ:

• 15 γρ. αλεύρι
• 60 γρ. ζάχαρη
• 100 ml γάλα
• 2 αυγά
• ½ ασπράδι
• 70 γρ. κουβερτούρα
• 15 γρ. βούτυρο
• Αλάτι

Εκτέλεση:

1. Βουτυρώνετε 2 μικρά πυρίμαχα μπολάκια χωρητικότητας 200ml και πασπαλίζετε το καθένα με 10 γρ. ζάχαρη. Τυλίγετε εξωτερικά τα τοιχώματά τους με αντικολλητικό χαρτί φούρνου ύψους 8 εκ. το οποίο στερεώνετε με συρραπτικό και τα τοποθετείτε στο ψυγείο.
2. Σπάτε τα αυγά, χωρίζοντας τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους στο μίξερ με την υπόλοιπη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε το βούτυρο, το αλεύρι και το γάλα χλιαρό. Ζεσταίνετε το μίγμα για 4-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να πήξει. Προσθέτετε την κουβερτούρα θρυμματισμένη, αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε ώσπου η σοκολάτα να λιώσει και την αφήνετε να κρυώσει.
3. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια μαζί με μια πρέζα αλάτι και τα ανακατεύετε με το μίγμα της σοκολάτας. Ρίχνετε το τελικό μίγμα στα μπολάκια γεμίζοντάς τα ως ένα εκατοστό πριν το χείλος τους και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά.
4. Μόλις ψηθούν, αφαιρείτε το χαρτί και σερβίρετε.

Για 6 άτομα θα χρειαστείτε:

• 40 γρ. αλεύρι
• 50 γρ. βούτυρο
• 110 γρ. ζάχαρη
• 340 ml γάλα
• 6 αυγά
• 2 ασπράδια
• 220 γρ. κουβερτούρα
• βούτυρο και ζάχαρη για τη φόρμα
• αλάτι και μια φόρμα χωρητικότητας 1,5 λίτρου

Πηγή: NaturaNrg #66