ketchup teliki

Σπιτική Κέτσαπ

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Συνταγές.

Τίποτα δεν είναι περισσότερο Natura από αυτό που φτιάχνουμε μόνοι μας για να το χαρούμε εμείς και οι αγαπημένοι μας. Όταν μάλιστα περιέχει τη δική μας θετική ενέργεια (nrg), είναι σίγουρο ότι θα είναι και πετυχημένο.

Η διαδικασία είναι πανεύκολη! Προμηθευτείτε ώριμες ντομάτες, τις πιο φτηνές που θα βρείτε.. και θα απολαύσετε την καλύτερη σπιτική κέτσαπ!!! Η συνταγή είναι για την κλασική αμερικάνικη κέτσαπ. Εσείς, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως, πιπέρι, θυμάρι, ρίγανη, μπούκοβο αν την προτιμάτε πικάντικη! 

Υλικά για 500 ml κέτσαπ:

  • 2500 γρ. ντομάτες
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • 125 ml. νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο κρεμμύδι σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο σκόρδο σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη ή 1 κουταλάκι στέβια
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Aποστείρωση βάζων 

Καταρχάς αποστειρώνουμε τα βάζα: τα ξεπλένουμε με καυτό νερό, στρώνουμε καθαρή πετσέτα στη σχάρα του φούρνου, τοποθετούμε τα βάζα επάνω ανάποδα και τα αφήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 100 βαθμούς. 10 λεπτά πριν σβήσουμε το φούρνο, βάζουμε και τα καπάκια να αποστειρωθούν κι αυτά.

Tips

  • Δοκιμάσετε την κέτσαπ όταν τη βράζετε και αν σας φαίνεται ξινή προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμη.
  • Αν δεν έχετε κρεμμύδι και σκόρδο σε σκόνη, προσθέστε 1 κρεμμύδι ολόκληρο κανονικό και 1 σκελίδα σκόρδο, βρασμένη και χωρίς το πράσινο φύτρο.
  1. Πλένουμε τις ντομάτες, χωρίς να αφαιρέσουμε το πράσινο κοτσάνι. Βάζουμε τις ντομάτες για 3-4 λεπτά σε καυτό νερό για να τις ξεφλουδίσουμε ευκολότερα.
  2. Με ένα μαχαιράκι  αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  3. Βάζουμε όλες τις ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με το νερό σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 10 λεπτά.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μύλο λαχανικών ή σε σίτα και με το εργαλείο του πουρέ και αρχίζουμε να πολτοποιούμε το μείγμα, μέχρι να μείνουν μόνο τα υπολείμματα από τις φλούδες.
  5. Περνάμε το μείγμα που συλλέξαμε για 2η φορά από σχετικά λεπτή σίτα για να συγκρατήσει τυχόν σπόρους.
  6. Ανακατεύουμε τακτικά τα υλικά και σιγοβράζουμε περίπου για 30 λεπτά μέχρι να γίνει μία πηχτή σάλτσα χωρίς υγρά.
  7. Αφήνουμε την κέτσαπ να κρυώσει  ελαφρά και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια! Διατηρούμε την κέτσαπ στο ψυγείο!

 

Σπιτική σάλτσα ντομάτας 

Για να φτιάξετε σπιτική σάλτσα ντομάτας, ακολουθείτε την ίδια ακριβώς διαδικασία, με τη διαφορά ότι δεν προσθέτετε γλυκόζη και αφήνετε τη σάλτσα με περισσότερα υγρά (λιγότερο πηχτή). Αφού κρυώσει τη συσκευάζετε σε μικρά σακουλάκια polybag (250 γρ.), τα οποία αποθηκεύετε στην κατάψυξη, για να χρησιμοποιήσετε και μετά από μήνες.

της Εύας Μονοχάρη