bread

Συνταγή για ψωμί

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Συνταγές.

Τα τελευταία χρόνια το ψωμί έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα κι έχει κατηγορηθεί ως ιδιαίτερα παχυντικό. Όμως μία φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες μόνο, με μικρές παραλλαγές, αν πρόκειται για ολικής άλεσης, σικάλεως ή καλαμποκιού ή ακόμα και πολύσπορο.

Το ψωμί μας προσφέρει διαιτητικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ πολλές μελέτες τις έχουν συσχετίσει με αυξημένο αίσθημα κορεσμού και συνεπώς, μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. Ακόμα, το ψωμί είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β (απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος), σιδήρου, ενώ μας προμηθεύει και με μικρές ποσότητες πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη του ψωμιού είναι χαμηλής βιολογικής αξίας, αλλά συνδυαζόμενο με λίγο τυρί ή ταχίνι αποτελεί εξαιρετική εναλλακτική του κρέατος. Η παρεξήγηση δημιουργήθηκε, επειδή στο έτοιμο ψωμί προστίθενται συντηρητικά, περισσότερο αλάτι, βούτυρο, ακόμα και τυρί που αυξάνουν κατά πολύ τη θερμιδική του αξία. Γι’ αυτό φτιάξτε το δικό σας ψωμί, με αγνά βιολογικά υλικά που θα επιλέξετε μόνοι σας.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι (το αλεύρι μας μπορεί να είναι μισό άσπρο και μισό κίτρινο)
  • 20 γρ.αλάτι
  • 20 γρ. μαγιά νωπή ή 10 γρ.ξερή
  • 600-650 γρ. νερό
  • 200 γρ. προζύμι ή ξυνάδι
  • Προαιρετικά 20 γρ. λάδι

Μπορούμε να βάλουμε μέσα στη ζύμη μας σπόρους όπως σουσάμι, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους κ.ά.

Εκτέλεση     

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά –σιγά το νερό, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια ζύμη μαλακιά που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα σκεπάζοντάς την. Έπειτα την πλάθουμε σε καρβέλια ή σε μακρόστενα μπαστουνάκια και την τοποθετούμε στις φόρμες ή στα ταψιά που θα την ψήσουμε. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ακόμα 15 με 20 λεπτά. Οι χρόνοι ωρίμανσης και ξεκούρασης του ψωμιού εξαρτώνται από την θερμοκρασία του χώρου και την εποχή. Τις φόρμες ή τα ταψιά μας τα έχουμε αλείψει πρώτα με λάδι. Πάνω στο ψωμί μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους όπως σουσάμι, παπαρούνας, κ.ά. Για να κολλήσουν οι σπόροι μας, ψεκάζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με νερό. Την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200-220 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει.

Ξυνάδι (αντί για προζύμι)

Το ξυνάδι είναι το ζυμάρι που έχουμε αφήσει να ξυνίσει από το προηγούμενο βράδυ και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί για προζύμι.

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 500 γρ. νερό

Εκτέλεση

Το ζυμώνουμε αποβραδίς και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι το πρωί. Παίρνουμε ένα μέρος του και το χρησιμοποιούμε αντί για προζύμι.

Ευχαριστούμε την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι για την παραχώρηση της συνταγής. Μπορείτε να αναζητήσετε κι άλλες συνταγές στο www.peliti.gr και να ενημερωθείτε για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών και την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Πηγή: NaturaNrg #20