woman-beauty

Τα οξέα της ομορφιάς

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Ευεξία, Ομορφιά.

της Αφροδίτης Ραυτοπούλου

Καθώς διαβάζετε τις ετικέτες των καλλυντικών, όποτε βλέπετε να αναγράφεται η λέξη «οξύ», τα ξαναβάζετε αμέσως στο ράφι θεωρώντας ότι πρόκειται για προϊόντα επιθετικά για το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν δεκάδες οξέα που χρησιμοποιούνται πλέον για τη σύνθεση των καλλυντικών και είναι πέρα για πέρα ασφαλή για την επιδερμίδα σας. Κάποια, μάλιστα, είναι φυσικές ουσίες που παράγονται και από τον ίδιο τον οργανισμό ή λαμβάνονται καθημερινά μέσω της διατροφής. Η προσθήκη τους λοιπόν στα καλλυντικά προϊόντα επωφελείται ακριβώς αυτής της ικανότητάς τους, να βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος.

lactic-acidΓαλακτικό οξύ για αναζωογόνηση

Πιο συγκεκριμένα, το γαλακτικό οξύ αποτελεί ένα από τα συστατικά του φυσικού παράγοντα ενυδάτωσης της επιδερμίδας (NMF, Natural Moisturizing Factor), δηλαδή του κοκτέιλ ουσιών που συνθέτουν την υδρολιπιδική μεμβράνη του δέρματος. Έχει την ικανότητα να αυξάνει θεαματικά τον αριθμό των ζωτικών κυττάρων της επιδερμίδας ευνοώντας έτσι την αναζωογόνησή της, να ενισχύει τα ποσοστά ενυδάτωσής της και να ισχυροποιεί την προστατευτική ασπίδα της. Είναι ιδανικό σε περίπτωση ενός πολύ ξηρού δέρματος, αλλά και για την αντιμετώπιση της ήπιας ακμής, της πιτυρίδας και των κάλων.
Το γαλακτικό οξύ υπάρχει στη  σύνθεση προϊόντων με σμηγματορυθμιστική δράση, όπως προϊόντα καθαρισμού, φον ντετεν και πούδρες για ματ αποτέλεσμα.
Επειδή είναι μία ουσία που υπάρχει στο γυναικείο κόλπο, χρησιμοποιείται συχνά και στα προϊόντα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, χάρη στην ικανότητά του να διατηρεί το κατάλληλο όξινο περιβάλλον.

Άλφα-υδροξυοξέα για ανανέωση

Στις ετικέτες των καλλυντικών προϊόντων, αναφέρονται συχνά ως AHA (άλφα-υδροξυοξέα): είναι φυσικά οξέα που προέρχονται από φρούτα, όπως τα μήλα (μαλικό οξύ), τα εσπεριδοειρή (κιτρικό οξύ) και το σταφύλι (τρυγικό οξύ), αλλά και από το γάλα (γαλακτικό οξύ) και το ζαχαροκάλαμο (γλυκολικό οξύ). Στα καλλυντικά χρησιμοποιούνται συνηθέστερα το γαλακτικό και το γλυκολικό οξύ, σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (μικρότερες του 10%),τα οποία δρουν σε δύο επίπεδα: α) επιφανειακά ασκούν μία ήπια απολεπιστική δράση, αποδυναμώνοντας τους δεσμούς που κρατάνε ενωμένα τα κύτταρα της επιδερμικής στιβάδας και συμβάλλοντας έτσι στο να έρθει στην επιφάνεια ένα νέο στρώμα δέρματος πιο νεανικό και χωρίς ατέλειες και β) βαθύτερα ενισχύουν το μεταβολισμό των κυττάρων και τα ποσοστά ενυδάτωσης.

Είναι τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται συχνότερα για να «ξυπνάνε» τους μηχανισμούς ανανέωσης των κυττάρων, που εξασφαλίζουν στο δέρμα φωτεινότητα και τόνο και το προετοιμάζουν να απορροφά καλύτερα τα ενεργά συστατικά των καλλυντικών.

water-splashΥαλουρονικό οξύ για ενυδάτωση

Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί εδώ και χρόνια τη θεμέλιο λίθο για την κοσμετολογία. Είναι ένα από εκείνα τα οξέα που υπάρχουν από τη φύση σε διάφορα όργανα και ιστούς του σώματος. Σχεδόν η μισή ποσότητά του, όμως, συγκεντρώνεται στο δέρμα: μαζί με το κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες συγκροτούν τη βασική δομή της δερμίδας (βαθύτερη στιβάδα δέρματος) που είναι υπεύθυνη για τη σύνδεση, την υποστήριξη και τη θρέψη των δερματικών ιστών.

Πρακτικά, το υαλουρονικό οξύ συμπεριφέρεται σαν ένα σφουγγάρι: απορροφάει, συγκρατεί και αποκαθιστά στον οργανισμό τις ποσότητες νερού που έχει ανάγκη. Χάρη στη χημική του σύνθεση, σχηματίζει ένα δίχτυ  προστασίας γύρω από το δέρμα που, πέρα από το ότι του προσφέρει μία ελαστική και σφριγηλή όψη, λειτουργεί και ως ασπίδα απέναντι σε ιούς, βακτήρια και τοξίνες. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες, καθώς διεγείρει την παραγωγή νέου κολλαγόνου και επιταχύνει τους φυσικούς μηχανισμούς επανόρθωσης των ιστών.
Το σώμα διαθέτει αρκετό υαλουρονικό οξύ. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου η ποσότητά του τείνει να μειώνεται στερώντας σταδιακά από το δέρμα την ενυδάτωση, τη σφριγηλότητα και την πυκνότητά του, με αποτέλεσμα οι πρώτες ρυτίδες να κάνουν την εμφάνισή τους. Επομένως, τα καλλυντικά με βάση το υαλουρονικό οξύ ενδείκνυνται κυρίως για τις ώριμες επιδερμίδες, αλλά μπορούν να αποδειχτούν πολύτιμα και για τις πιο νεανικές, καθώς η έλλειψη υγρασίας εμποδίζει την υδρολιπιδική μεμβράνη να δράσει προστατευτικά μειώνοντας έτσι τις άμυνες του δέρματος και ανοίγοντας το δρόμο στα φαινόμενα γήρανσης.

Το υαλουρονικό οξύ έχει δύο βασικές λειτουργίες: χαρίζει όγκο στους ιστούς, χάρη στην ικανότητά του να εγκλωβίζει μεγάλες ποσότητες νερού, και προσφέρει αναζωογονητική δράση, καθώς διεγείρει τους μηχανισμούς πολλαπλασιασμούς των κυττάρων. Πού θα το βρείτε; Σε κρέμες ημέρας με συσφικτική και αντιγηραντική δράση που έχουν δημιουργηθεί για να συγκρατούν νερό στους ιστούς, να προλαμβάνουν την αφυδάτωση που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο και τους ατμοσφαιρικούς παράγοντες, και την ίδια στιγμή να λειαίνουν την επιφάνεια του δέρματος προσφέροντας ιδανική βάση για το μακιγιάζ.  Υπάρχει ακόμα σε ορούς και τζελ για την περιοχή γύρω από τα μάτια, που αμέσως μετά την εφαρμογή, απαλύνουν τις ρυτίδες, τις γραμμές έκφρασης και τους μαύρους κύκλους.

Χρησιμοποιείται ακόμα σε μάσκες εντατικής ενυδάτωσης, ιδανικές για πολύ ξηρές επιδερμίδες που έχουν ανάγκη από ενισχυμένη θρέψη, αλλά και σε προϊόντα για λιπαρές επιδερμίδες, οι οποίες αντίθετα με την κοινή αντίληψη, έχουν ανάγκη ενυδάτωσης γιατί ξηραίνονται εύκολα. Περιέχεται όμως και σε προϊόντα ντεμακιγιάζ για τον καθαρισμό της επιδερμίδας χωρίς τη διατάραξη της προστατευτικής υδρολιπιδικής μεμβράνης, καθώς και σε προϊόντα μακιγιάζ (πούδρες, φον ντε τεν, μάσκαρες και κραγιόν), όπου εξασφαλίζει την τοπική ενυδάτωση και θρέψη αλλά και τη μακρά διάρκεια του αποτελέσματος.

Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται ακόμα σε προϊόντα για το σώμα, όπως σε αντιγηραντικά γαλακτώματα που αναστέλλουν τη δράση των ελευθέρων ριζών και βελτιώνουν τον τόνο του δέρματος, καθώς και σε προϊόντα after sun χάρη στην καταπραϋντικές και επανορθωτικές ιδιότητές του.

woman-beauty-faceΓλυκολικό οξύ για δέρμα χωρίς κηλίδες

Το γλυκολικό οξύ ενδείκνυται για δέρματα που έχουν εμφανίσει κηλίδες: έχει απολεπιστική δράση που ευνοεί την ανανέωση των κυττάρων,κάνοντας πιο ομοιόμορφο το χρώμα του δέρματος, ενώ εμποδίζει το σχηματισμό νέων δυσχρωμιών. Χρησιμοποιείται σε πολλούς ορούς, κρέμες, μάσκες και λοσιόν. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται πάνω σε καθαρό δέρμα αλλά όχι στις περιοχές γύρω από τα μάτια και το στόμα. Συστήνεται να χρησιμοποιείται σε κύκλους των δύο ή τριών μηνών, με διακοπή το καλοκαίρι καθώς αλληλεπιδρά με τις ακτίνες του ηλίου προκαλώντας κηλίδες στο δέρμα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα προϊόντα που περιέχουν γλυκολικό οξύ, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και φαινόμενά ευαισθησίας, κυρίως στα πιο ντελικάτα δέρματα.
Το γλυκολικό οξύ ενδείκνυται και για τη φροντίδα του σώματος, ειδικά στις αλλαγές της εποχής, όταν η πτώση της θερμοκρασίας προκαλεί συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων και μικρότερη αιμάτωση των ιστών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ξηροδερμίας και απολέπισης. Αντιγηραντικά καλλυντικά που περιέχουν AHA και προορίζονται για την περιοχή των χεριών, του λαιμού και του ντεκολτέ χαρίζουν λεία και ομοιόχρωμη επιδερμίδα, αποκαθιστούν τη φωτεινότητά της, μειώνουν τις υπάρχουσες κηλίδες και προλαμβάνουν το σχηματισμό νέων.

Ασκορβικό, αζελαϊκό και ελλαγικό οξύ

Παρόμοια δράση με το σαλικυλικό οξύ έχουν και άλλα οξέα, όπως το ασκορβικό (δηλαδή η βιταμίνη C) και το αζελαϊκό. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο χάρη στην τριπλή αντιβακτηριακή, κερατολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση του. Πρόκειται για ένα οξύ που παράγεται από μαγιά που υπάρχει στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, ενώ βρίσκεται εκ φύσεως και στο δέρμα. Περιορίζει το σχηματισμό σμήγματος και λιπαρότητας, ενώ διακρίνεται και για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες (κυρίως απέναντι στο προπιονοβακτηρίδιο της ακμής).

forest-fruitsΑπό το ρόδι και τα φρούτα του δάσους εξάγεται αντιθέτως το ελλαγικό οξύ, μία πολυφαινόλη που είναι σε θέση να αναστέλλει την τυροσινάση και να προλαμβάνει τη μελάγχρωση που προκαλείται από την έκθεση του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αποτελεί ακόμα μία τέλεια ασπίδα απέναντι στο νέφος, καθώς καταπολεμά το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες.

Σε ό,τι αφορά τη βιταμίνη C, έχει ισχυρή λευκαντική δράση και προλαμβάνει την επανεμφάνιση των κηλίδων. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο δέρμα, ενώ επίσης συστήνεται να εφαρμόζεται τις βραδινές ώρες.

Σαλικυλικό οξύ κατά της ακμής και των πόρων

Το σαλικυλικό οξύ (από 1% έως 3%) ανήκει στην κατηγορία των βήτα-υδροξυοξέων. Διακρίνεται για την έντονη απολεπιστική δράση του και χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα για τον καθαρισμό και την περιποίηση του παραμελημένου ή ακνεϊκού δέρματος, καθώς πραγματοποιεί ένα ελαφρύ peeling που απομακρύνει τις βρόμικες ουσίες που κατακάθονται πάνω στο δέρμα φράζοντας και φλεγμαίνοντας τους πόρους του. Το σαλικυλικό οξύ έχει την ικανότητα να εισχωρεί γρήγορα στα σημεία των φλεγμονών, που ασκεί βακτηριοστατική και καταπραϋντική δράση, χωρίς να ερεθίζει το δέρμα. Αποκαθιστά τη φωτεινότητα της επιδερμίδας, μειώνει τις ατέλειες και τους διασταλμένους πόρους, καθαρίζει σε βάθος και φέρνει στην επιφάνεια μία πιο λαμπερή και ομοιόχρωμη επιδερμίδα.
Χάρη στην καθαριστική και απολεπιστική δράση του, χρησιμοποιείται και σε σαμπουάν και λοσιόν κατά της πιτυρίδας, ενώ υπάρχει και στη σύνθεση ειδικών υγρών τσιρότων για την αντιμετώπιση των κάλλων και των ρόζων, καθώς προκαλεί σταδιακή απολέπιση του δέρματος και λιώσιμο της κερατίνης. Είναι ένα ενεργό συστατικό που θα το βρείτε και στα καλλυντικά κατά των κηλίδων: αναστέλλει τη δράση της τυροσινάσης, του υπεύθυνου ενζύμου για τη σύνθεση της μελανίνης.

Πηγή: NaturaNrg #66