Seitan-NaturaNrg- photo 01

Το κρέας των φτωχών ή το φτωχό κρέας

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Vegan, Διατροφή, Νέα, Συνταγές.

 

Πρόκειται για το σέιταν ή σεϊτάν, seitan. Το σέιταν αποτελεί ένα πρωτεϊνικό προϊόν φτιαγμένο από τη γλουτένη κάποιου σιτηρού, συνήθως από αλεύρι σίτου. Ωστόσο, σαν πρώτη ύλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι ή khorasan.

της Σοφίας Κανέλλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, www.siniditidiatrofi.gr

Παρασκευάζεται με πλύση της ζύμης σε νερό μέχρι να αφαιρεθεί όλο το άμυλο. Στην Ασία, ειδικά στην Κίνα, χρησιμοποιείται από το 600μ.Χ. ως συστατικό σε ποικίλες συνταγές. Για όσους δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης αφού ανά 100γρ τελικού προϊόντος μπορούμε να πάρουμε 75γρ καθαρής πρωτεΐνης. Βέβαια, η ποιότητα της πρωτεΐνης δεν είναι άριστη, αφού όπως σε όλα τα σιτηρά λείπει ένα από τα απαραίτητα αμινοξέα, η λυσίνη. Το αμινοξύ αυτό, βρίσκεται σε αφθονία στα όσπρια και ειδικά στα φασόλια azuki. Επομένως, ένας συνδυασμός για παράδειγμα, του σέιταν με τα κόκκινα φασόλια, μας εξασφαλίζει την πληρότητα των αμινοξέων.

Σε αντίθεση με το τόφου, δεν αποτελείται από σόγια, αλλά από σιτάρι ολικής άλεσης από το οποίο έχει αφαιρεθεί το άμυλο. Διατίθεται στο εμπόριο, αλλά μπορεί να παραχθεί στο σπίτι από σιτάρι ολικής αλέσεως ή λευκό αλεύρι αφαιρώντας όλο το άμυλο με τη βοήθεια του νερού.

Το σέιταν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα γιορτινό τραπέζι ή ένα πάρτυ. Η γεύση του και η υφή του εύκολα θα ξεγελάσει τη γεύση μας λόγω της ομοιότητάς του με κρέας. Γι’ αυτό το λόγο πολλά εστιατόρια το έχουν εντάξει στα μενού τους. Ωστόσο, από μόνο του, δεν μας παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, και έτσι η καθημερινή ή συχνή κατανάλωσή του, αντενδείκνυται. Επιπλέον, και η παρασκευή του απαιτεί αρκετή κατανάλωση νερού, σε σύγκριση με άλλες φυτικές πρωτεΐνες, γεγονός που το καθιστά μη οικολογικό για συχνή χρήση.

Σέιταν κοκκινιστό κατσαρόλας

Υλικά (2 μερίδες):

400γρ σέιταν απλό

250γρ ντομάτα ψιλοκομμένη

(2Κ πελτέ)

2 στικ σέλερι

1 κρεμμύδι

1 μεγάλο καρότο

1 σκελίδα σκόρδο

Λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

Καπνιστή πάπρικα

Για τη μαρινάδα: 4κ.σ. σάλτσα σόγιας, 1 σκ σκόρδο, θυμάρι, 2 κ.σ. λάδι, ½ φλ νερό

Ετοιμασία:

Κόψτε το σέιταν σε κομμάτια και τοποθετήστε το σε ένα βάζο με τη μαρινάδα. Ανακινήστε και αφήστε το για 2 ώρες.

Ψιλοκόψτε τα λαχανικά και βάλτε τα σε ένα τηγάνι εκτός από τη ντομάτα με ελάχιστο λάδι να μαραθούν για 5 λεπτά.

Ταυτόχρονα σε μια κατσαρόλα τοποθετήστε τα κομμάτια σέιταν και σοτάρετε για περίπου 3 λεπτά. Σβήστε με 2-3 κ.σ από τη μαρινάδα.

Προσθέστε στην κατσαρόλα τα λαχανικά, την ντομάτα ψιλοκομμένη (και τον πελτέ) και τα μπαχαρικά. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 35 λεπτά.

πηγή: natura nrg T. 91

Leave a Reply