Τουρσί λαχανικών – Συνταγές

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Συνταγές.

 

Aποτελούν την πιο απλή αλλά και σίγουρη μέθοδο συντήρησης των λαχανικών.  Με τη βοήθεια του θαλασσινού αλατιού και ξιδιού μπορείτε να φτιάξετε συνταγές ιδανικές για μικρά γυάλινα δοχεία που θα συνοδεύουν καθημερινά την υγιεινή σας διατροφή!

Ανάμικτο τουρσίΤουρσί λαχανικών - Συνταγές

Υλικά         
  • 1 μικρό κουνουπίδι, καθαρισμένο από τα φύλλα και χωρισμένο στα μπουκετάκια του
  • 4 καρότα, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
  • 1 ματσάκι σέλινο (μόνο τα τρυφερά κλωνάρια και τα φύλλα), χονδροκομμένα
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από σπόρια και κοτσάνια και κομμένες σε ροδέλες
  • 6 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • 1 κουτ. γλυκού ανάμεικτοι κόκκοι από χρωματιστά πιπέρια (άσπροι πράσινοι, μαύροι, ροζ)
  • 1 – 2 φρέσκες καυτερές πιπερίτσες (αν τις θέλετε), ψιλοκομμένες
  • ελαιόλαδο
Για την άλμη:
  • 1 λίτρο χλιαρό νερό
  • Αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ξινό (το λένε και κρεμόριο, θα το βρείτε στο ράφι με τα μπαχαρικά)
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 50 γρ. καλής ποιότητας ξίδι
Πώς θα φτιάξετε την άλμη

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, προσθέτω  πρώτα 2 – 3 κουτ. σούπας αλάτι και ανακατεύω για να διαλυθεί. Βάζω μετά στο νερό ένα ολόκληρο αυγό, όχι βρασμένο. Η ιδανική αναλογία αλατιού-νερού είναι όταν το αυγό δεν βουλιάξει και η μύτη του εξέχει από το νερό με διάμετρο περίπου 1 εκατοστό, ενώ, αν δοκιμάσετε το αλατόνερο, θα δείτε ότι πιο αλμυρό από το θαλασσινό. Αν το αυγό βουλιάζει προσθέτω κι άλλο αλάτι, ενώ αν εξέχει περισσότερο ρίχνω λίγο ακόμη νερό. Μετά βγάζω το αυγό και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά της άλμης, δηλαδή το ξινό, τη ζάχαρη και το ξίδι και ανακατεύω καλά. Αφήνω την άλμη κατά μέρος.

Εκτέλεση

Βάζω νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνω τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού. Μόλις το νερό ξαναπάρει βράση μετράω 3 λεπτά μέχρι να ζεματιστεί το κουνουπίδι και το βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα. Προσοχή! Το κουνουπίδι δεν πρέπει να μαλακώσει, απλά να ζεματιστεί. Στο ίδιο νερό ρίχνω τις φέτες καρότου και τις ροδέλες πιπεριάς και τις ζεματίζω κι αυτές για 3 λεπτά. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τις ανακατεύω σε ένα μπολ μαζί με τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού.

Μοιράζω το μείγμα σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα και συμπληρώνω με τις φετούλες σκόρδου, το κομμένο σέλινο, τις καυτερές πιπερίτσες (προαιρετικά) και τους σπόρους πιπεριού. Προτιμώ να μοιράσω το τουρσί σε μικρά βαζάκια γιατί μετά το άνοιγμα διατηρείται για 1 εβδομάδα. Τα γεμίζω σχεδόν μέχρι επάνω και συμπληρώνω με άλμη, μέχρι να καλύψει καλά τα υλικά. Ρίχνω και λίγο ελαιόλαδο και κλείνω πολύ καλά τα βαζάκια. Τα φυλάω σε μέρος σκοτεινό και δροσερό, εκτός ψυγείου, αλλά μακριά από φως και πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ. Ιδανικά σε μια δροσερή αποθήκη ή κάτω από το ντουλάπι του νεροχύτη. Τα αφήνω εκεί για 2 εβδομάδες, οπότε και το τουρσί είναι έτοιμο.

Πόσο θρεπτικό είναι το τουρσί και γιατί πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής;


Πιπερίτσες με κόλιανδρο και σκόρδοΤουρσί λαχανικών - Συνταγές

Υλικά
  • 1 κιλό πιπερίτσες πράσινες, όχι καυτερές, μικρές
  • ½ λίτρο νερό
  • 200γρ. αλάτι
  • 1 λίτρο ξίδι λευκό (καλής ποιότητας)
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, ακαθάριστες
Εκτέλεση

Πλένετε και σκουπίζετε τις πιπερίτσες. Τις βάζετε σε ένα γυάλινο δοχείο. Σε μια κατσαρόλα βάζετε να βράσουν το νερό με το αλάτι, το ξίδι και τους σπόρους κόλιανδρου. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, μεταφέρετε το υγρό μίγμα πάνω από τις πιπεριές στο γυάλινο δοχείο. Προσθέτετε τις σκελίδες σκόρδου ακαθάριστες. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες.

Κατόπιν βάζετε τις πιπερίτσες και την άλμη σε αποστειρωμένο μεγάλο βάζο ή σε 2 -3 πιο μικρά πάντα όμως αποστειρωμένα. Κλείνετε ερμητικά το βάζο ή τα βάζα και τα αφήνετε σε σκιερό μέρος για 6 μέρες. Από την έβδομη μέρα μπορείτε να καταναλώσετε το τουρσί σας.

πηγή: www.naturanrg T.91

Leave a Reply