raw food diet

Ωμοφαγία είναι να τρώμε την τροφή μας, όπως μας την έδωσε η φύση!

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Διατροφή, Μαθήματα διατροφής.

της Στέλλας Μπανούση

Ούτε βρασμένο, ούτε τηγανισμένο, ούτε ψημένο στα κάρβουνα, ούτε καν στον ατμό, αλλά… ωμό. Αυτή η νέα διατροφική τάση έχει εδώ και μια δεκαετία φανατικούς υποστηρικτές, καταρχάς στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη, αλλά τα τελευταία χρόνια κερδίζει σταθερούς φίλους και στη χώρα μας. Ίσως να είναι το αντίδοτο για να δώσει τη λύση σε μία παχύσαρκη κοινωνία, παθιασμένη με το φαγητό, κορεσμένη από τα κακά λιπαρά και τη χοληστερίνη!

Αν δεν υπήρχαν τα φρούτα, τα λαχανικά και οι καρποί, δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη, ούτε ζώα ούτε άνθρωποι!
Αυτό υποστηρίζει το διατροφικό κίνημα της ωμοφαγίας που γεννήθηκε στις αρχές του 2001 στις Η.Π.Α. Με βάση τη θεωρία τους, η οποία έχει αποδειχτεί επιστημονικά, το ψήσιμο αποδυναμώνει τα τρόφιμα, «κλέβοντας» τα θρεπτικά ενεργά συστατικά τους. Πράγματι, τα ωμά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ζωτικά στοιχεία, όπως: ένζυμα, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα (κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο), νερό (που χαρακτηρίζεται «βιολογικό», επειδή βρίσκεται στο εσωτερικό ζωντανών συνθέσεων), μικροστοιχεία, αμινοξέα, πρωτεΐνες, φυτικά λιπαρά, όπως αυτά των ξηρών καρπών, που είναι σε θέση να μειώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα. Αυτό ισχύει ειδικά για τους ηλιόσπορους, που χρησιμοποιούνται πολύ στις φυσικές και μακροβιοτικές συνταγές, τα φιστίκια, αλλά και για τα σάκχαρα (ορισμένα από αυτά που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά, ευνοούν τις κενώσεις).

Πώς αλλοιώνει το μαγείρεμα τα θρεπτικά συστατικά;

Πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών μειώνονται όταν υποβάλλονται σε θερμικές διεργασίες. Το ψήσιμο οδηγεί στην απώλεια των βιταμινών Α, Β και C, καθώς και ορισμένων μετάλλων όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο. Τα πολύτιμα αυτά στοιχεία μειώνονται κατά 10-60%. Ακόμα, το ψήσιμο καταστρέφει τα ένζυμα κι έτσι το πάγκρεας αναγκάζεται να δουλεύει περισσότερο, για να παράγει άλλα, με αποτέλεσμα να καταπονείται.

Τα πολύτιμα ένζυμα

Οι αμαγείρευτες τροφές συντελούν στην καλή υγεία, γιατί περιέχουν ένζυμα, μερικά από τα σπουδαιότερα εργαλεία της φύσης. Τα ένζυμα είναι η σπίθα που χρειάζεται, για να ενεργοποιηθούν τα καύσιμα της ζωής. Τα ένζυμα επιτρέπουν στα πεπτικά όργανα να χωνεύουν σωστά τις τροφές, ώστε να μπορεί ο οργανισμός να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά τους και ιδιαίτερα τις πρωτεΐνες, που βοηθούν την ανάπτυξη των κυττάρων.

Για ενέργεια ποντάρετε στα φύτρα

Οι βλαστοί, ειδικά των δημητριακών, προσφέρουν μεγάλη ενέργεια καθότι είναι πλούσιοι σε ένζυμα, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, τα οποία πολλαπλασιάζονται κατά τη βλάστηση. Για παράδειγμα: τα 100 γραμμάρια κόκκων σιταριού περιέχουν 372 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου, ενώ τα φύτρα του σιταριού περιέχουν έως και 1.100 χιλιοστόγραμμα, δηλαδή περίπου το τριπλάσιο.
*Τα πιο ωφέλιμα φύτρα είναι: η πράσινη σόγια, τα ρεβίθια και οι φακές, η σίκαλη, το καλαμπόκι, το κολοκύθι, το φυτό άλφα-άλφα. Μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

nutsΣούπερ τροφές οι ξηροί καρποί

Οι ανάλατοι και άψητοι καρποί, κυρίως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, αλλά και τα  φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης, οι σπόροι του κουκουναριού, οι ηλιόσποροι χαρίζουν πολλή ενέργεια, γιατί περιέχουν πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες, πέρα από το ότι παρέχουν ένα σημαντικό αριθμό βιταμινών και μετάλλων. Χάρη στο γεγονός ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται καθημερινά, γιατί αντικαθιστούν την πρωτεΐνη που υπάρχει στο κρέας.

Tι δεν τρώνε οι ωμοφάγοι;

  • Οτιδήποτε είναι μαγειρεμένο, βρασμένο, ψημένο, τηγανητό και γενικά με κάθε τρόπο επεξεργασμένο.
  • Όλα τα ζωικά προϊόντα, γιατί η ωμοφαγία είναι είδος χορτοφαγίας και φυσικά τα ζωικά παράγωγα, γιατί είναι επεξεργασμένα, δηλαδή: τυρί, κρέας, γάλα, κ.λπ.
  • Με τη λογική ότι η επεξεργασία καταστρέφει τα φυσικά ένζυμα που περιέχονται στις τροφές και τις καθιστά θρεπτικά νεκρές δεν μαγειρεύεται τίποτα, αλλά ακολουθούνται άλλες μέθοδοι, όπως η αφύγρανση και το μαρινάρισμα.
  • Στον κατάλογο με τις επιτρεπόμενες τροφές δεν περιλαμβάνονται ζάχαρη, αυγά, καφές και γαλακτοκομικά.

Ποια είναι τα “ζωντανά” τρόφιμα;

  • Τα ωμά και «ζωντανά» φαγητά είναι: τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φύτρα. Μαζί με αυτά ακολουθούν τα μυρωδικά, τα βότανα, το ανεπεξέργαστο μέλι, χαρουπόσκονη, τα σιρόπια που παίρνουμε από τα δένδρα κυρίως του σφενδάμου, και το ακατέργαστο αλάτι (σε κρυσταλλική μορφή).
  • Στην καθημερινή διατροφή εντάσσονται το γάλα καρύδας, φύκια, όπως σπιρουλίνα, το ελαιόλαδο ψυχρής επεξεργασίας, μπαχαρικά και υπερτροφές, μεταξύ άλλων μάκα, σπόροι τσία, γύρη –για τη λήψη των απαραίτητων πρωτεϊνών και αμινοξέων.
  • Ως υποκατάστατο της ζάχαρης χρησιμοποιείται ανεπεξέργαστο μέλι, νέκταρ αγαύης, σιρόπι από γιακόν, στέβια και ξυλιτόλη.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντικαθίστανται με γάλα φυτικής προέλευσης (π.χ. γάλα αμυγδάλου), ο καφές με διάφορα είδη τσαγιού, γκουαρανά και κακάο, ενώ το ψωμί έχει ως βάση το λιναρόσπορο.

Συνταγές   

groats1. Πλιγούρι μαριναρισμένο με λαχανικά

Υλικά και Εκτέλεση  

Βάλτε σε ένα μπολ 100 γραμμάρια πλιγούρι (τριμμένοι κόκκοι σταριού), 2 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και λίγα μπουκετάκια κουνουπιδιού. Προσθέστε όσο θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι (σε κρυσταλλική μορφή) επιθυμείτε ή μια κουταλιά μηλόξυδο, καθώς και την τριμμένη φλούδα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού, 1 κουταλάκι τριμμένη ρίγανη και 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά σε κομματάκια. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το μίγμα να μουσκέψει σε θερμοκρασία δωματίου όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί προσθέστε 1 χούφτα από βλαστούς (σόγιας, ρεβιθιών ή φακής), 1 κουταλιά από φρέσκα τριμμένα βότανα (μαϊντανό, βασιλικό, μέντα, άνηθο). Σερβίρετε με σάλτσα από ωμή ντομάτα.

2. Κρέμα ξηρών καρπών  

Βάλτε σε ένα μπολ 200 γραμμάρια καρύδια ή αμύγδαλα, σταφίδες, κουκουνάρι, αποξηραμένα σύκα. Καλύψτε τα με χλιαρό νερό και αφήστε τα να μαλακώσουν τουλάχιστον μισή ώρα. Στη συνέχεια, χτυπήστε τα στο μπλέντερ με το νερό μέχρι να γίνουν μία ομοιόμορφη κρέμα. Αδειάστε το μίγμα σε μπολάκια και βάλτε τα στο ψυγείο για 1 ώρα. Μπορείτε να προσθέσετε ανεπεξέργαστο μέλι ολικής αλέσεως, λίγη τριμμένη κανέλα ή άλλα καρυκεύματα (πιπέρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κάρδαμο) για γαρνίρισμα.

Τα υπέρ και τα κατά

ΥΠΕΡ +

Βασικό επιχείρημα των ωμοφάγων είναι το γεγονός ότι κατά το μαγείρεμα ειδικά σε θερμοκρασίες άνω των 48 βαθμών Κελσίου καταστρέφονται πολύτιμα ένζυμα, μέταλλα, βιταμίνες, καθώς και το 50% της πρωτεΐνης. Αντιθέτως, τα ωμά πιάτα διακρίνονται για το ελάχιστο ή και μηδενικό κορεσμένο λίπος τους, για το χαμηλό επίπεδο χοληστερόλης, και φυσικά τη διατήρηση μετάλλων, βιταμινών, και αντιοξειδωτικών.  Στα θετικά της ωμοφαγίας, προσμετρώνται η γρήγορη απώλεια βάρους, το αίσθημα ευεξίας, αλλά και εντυπωσιακά αποτελέσματα στην στιλπνότητα των μαλλιών και της επιδερμίδας.

ΚΑΤΑ –

Οι διατροφολόγοι πάντως συνιστούν προσοχή, τονίζοντας ότι η ωμοφαγία δεν πρέπει να υιοθετείται από παιδιά, ηλικιωμένους, εγκυμονούσες και θηλάζουσες. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών και αμινοξέων από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης ενδέχεται να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε εξασθένιση του μυϊκού συστήματος και σιδηροπενική αναιμία. Οι ίδιοι μάλιστα τονίζουν ότι ο κανόνας που θέλει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά να χάνονται κατά το μαγείρεμα έχει και τις εξαιρέσεις του, καθώς για παράδειγμα η ντομάτα είναι πολυτιμότερη για τον ανθρώπινο οργανισμό μαγειρεμένη, ενώ τα λαχανικά είναι ασφαλέστερα –από μικροβιακής άποψης– ψημένα ή βρασμένα.

Πηγή: NaturaNrg #20