snowman-handmade

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από αλατοζύμη!

Αναρτήθηκε τη Κατηγορία: Συνταγές.

της Magica, www.sheblogs.eu

Ένα εύπλαστο υλικό με αλάτι και αλεύρι που μοιάζει σαν πλαστελίνη, αλλά ψήνεται στο φούρνο του σπιτιού και διατηρείται για χρόνια. Με την αλατοζύμη μπορείτε να φτιάξετε ό,τι θα φτιάχνατε με πλαστελίνη ή FIMO αλλά είναι ένα πιο υγιεινό υλικό και μπορούν άφοβα να παίζουν μαζί του παιδιά. Αφού δημιουργήσετε κάτι, το ψήνετε κανονικά στο φούρνο και σκληραίνει πολύ. Μετά μπορείτε να περάσετε τις δημιουργίες σας με βερνίκι, για να γυαλίσουν.

Υλικά

  • μισή κούπα αλάτι (αυτό στο σακουλάκι)
  • μισή κούπα νερό (συν 1-2 κουταλιές πιθανόν ανάλογα με το αλεύρι)
  • μιαμιση κούπα αλεύρι

Εναλλακτικά για πιο μεγάλη ποσότητα η φόρμουλα είναι 1:1:3, δηλαδή 1 δόση αλάτι, 1 δόση νερό και 3 δόσεις αλεύρι.  Απλά στο ζύμωμα μπορεί να νιώσετε ότι είναι πολύ σφιχτή αναλόγως της ποιότητας του αλευριού, οπότε μπορείτε να βάλετε 1 κουταλιά ακόμα νερό ή και 2 αν χρειάζεται.

alatozymi[1]Και πώς το κάνουμε;

Πολύ απλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε. Χωρίζετε τη ζύμη σας σε μικρά κομμάτια και προσθέτετε τέμπερα.  Ζυμώνετε το χρώμα με το ζυμάρι μέχρι να αποκτήσει ομοιόμορφό χρώμα η ζύμη σας. Αν θέλετε μπορείτε να τα βάψετε μετά ακόμα και με ακρυλικά χρώματα. Ψήνουμε την αλατοζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 15-20 λεπτά αν είναι λεπτές σαν κουλουράκια οι κατασκευές σας ή περισσότερο αν είναι πιο χοντρά.  Καλό είναι να τα σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο και να έχετε το νου σας, για να μην αρπάξουν. Μπορείτε να τη διατηρήσετε μέσα σε σακουλάκια τροφίμων ή τυλιγμένη με μεμβράνη κουζίνας στο ψυγείο. Δε παθαίνει τίποτα για εβδομάδες ή και μήνες.

Τα μανιτάρια

Τι θα χρειαστούμε

  • αλατοζύμη
  • ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής
  • πινέλα
  • μια παλέτα για τα χρώματα και ένα ποτηράκι νερό
  • σύρμα χοντρούτσικο για να στέκει αλλά εύκαμπτο για να το γυρνάμε στο κλαδί του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας
  • οδοντογλυφίδα
  • λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο
  • ταψάκι και φούρνο για το ψήσιμο
  • Προαιρετικά ασημόσκονη σε τζελ κόλλας

manitaria1[1]Και πως το κάνουμε;

1. Τα δουλεύουμε στο χέρι μας ώστε το καπελάκι να φωλιάζει στην παλάμη μας.
2. Στην κάτω μεριά από τα καπελάκια των μανιταριών σας μπορείτε να χαράξετε ακτίνες με μια οδοντογλυφίδα για να γίνει ανάγλυφο.
3. Αφού τα σχηματίσουμε κόβουμε κομμάτια σύρματος  και τα περνάμε από το κάτω μέρος αρκετά βαθιά αλλά με μια συνεχόμενη κίνηση, ώστε να μην φαρδαίνει η τρύπα.
4. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε απλώσει λαδόκολλα να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Σκεπάζουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξουν. Ψήνουμε 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να σκληρύνουν, αλλά προσέχουμε να μην πάρουν πολύ χρώμα. Όσο πιο λευκά τόσο καλύτερα.
5. Αν μετά το ψήσιμο δείτε πως φεύγει κάποιο σύρμα μπορείτε να βάλετε λίγη κόλλα και να το ξαναβάλετε στην τρύπα, ώστε να κολλήσει.

Βάψιμο μανιταριών

Προτιμώ να ξεκινάω με την πρώτη στρώση κόκκινου στο καπελάκι του μανιταριού. Το αφήνω να στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια το γυρνάω από την ανάποδη και βάφω με ένα κιτρινομπέζ χρώμα το κάτω μέρος από τα καπελάκια (και τη βάση μας προαιρετικά). Το χρώμα το έφτιαξα με κίτρινο-λευκό-καφέ. Με ένα στεγνό σχετικά πινελάκι βουτάμε λίγο καφέ χρώμα και με γρήγορες κινήσεις βάφουμε ακτινωτά από μέσα προς τα έξω, όπως βλέπετε στη φωτογραφία που ακολουθεί. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Ακολουθεί το δεύτερο χέρι κόκκινου από την επάνω μεριά, όπου και πάλι πρέπει να το αφήσουμε να στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα πολύ λεπτό στεγνό στρογγυλό πινελάκι, το βουτάμε κατευθείαν σε άσπρο χρώμα που δεν έχουμε αραιώσει με νερό και αρχίζουμε να φτιάχνουμε το πουά στα καπελάκια των μανιταριών μας. Προσέξτε να έχει πάντοτε χρώμα η άκρη του πινέλου σας. Αν θέλετε, κάντε ένα δοκιμαστικό πρώτα σε ένα πρόχειρο σκούρο χαρτί.
Τέλος κι αφού έχουν πια στεγνώσει, μπορείτε αν θέλετε για να αποκτήσουν μια λάμψη να αλείψετε με ένα πινελάκι ασημόσκονη που βρίσκεται σε τζελ κόλλας. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να περάσετε και μια στρώση βερνίκι.

Πηγή: NaturaNrg #23