Το κεφίρ αποτελεί ένα δώρο της φύσης με πολλές αρετές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προέρχεται από τις χώρες της Καυκάσου και της μέσης Ανατολής και η φήμη του συνδέεται με την μακροζωία. Πρόκειται για ένα προϊόν γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση μετά από την προσθήκη κόκκων κεφίρ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 18-24 ωρών. Οι κόκκοι μπορούν να προσδεθούν και σε άλλα ροφήματα όπως το νερό και οι χυμοί φρούτων αλλά με διαφορετική θρεπτική αξία
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κεφίρ βοηθά στη θωράκιση του οργανισμού μας
- Είναι πλούσιο σε ασβέστιο μαγνήσιο και φώσφορο, καθώς και σε βιταμίνες Α, Β12, Β1 και C.
- Μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα.
- Έχει διουρητικές ιδιότητες.
- Σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, εξαιτίας του αμινοξέος τρυπτοφάνη που περιέχει.
- Θεωρείται άριστο διαιτητικό προϊόν, καθώς έχει λίγα λιπαρά και θερμίδες.
- Αποκαθιστά τη χλωρίδα του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.
- Συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και προλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ουρολοιμώξεις.
- Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.
- Συμβάλλει στη βελτίωση καταστάσεων όπως η αναιμία.
της Σίλιας Κορελή, Δαιτολόγος-Διατροφολόγος, www.mednutrition.gr