ΥγείαΑσθένειες & Θεραπείες10 συνήθεις μύθοι για τη νόσο ALZHEIMER

10 συνήθεις μύθοι για τη νόσο ALZHEIMER

Η νόσος Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου, η οποία αργά και προοδευτικά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Προσβάλλει τη μνήμη και τη νοητική λειτουργία, ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα, όπως σε σύγχυση, αλλαγές στη διάθεση, και αποπροσανατολισμό σε χώρο και χρόνο.  10 συνήθεις μύθοι για τη νόσο ALZHEIMER

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί το αποκλειστικό ενδιαφέρον πολλών ερευνητικών εργαστηρίων  σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα καθημερινά να καταρρίπτονται οι γνώσεις του παρελθόντος και να προστίθεται καινούργια γνώση.

♦ της Μάγδας Τσολάκη Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer

1ºς μύθος: H νόσος του Alzheimer είναι σπάνια…

Οι αριθμοί εδώ μιλούν μόνοι τους. Το 1907 περιγράφηκε η πρώτη ασθενής στη Γερμανία από τον Alois Alzheimer, η Augusta Deter. Το 2004 ο αριθμός των ασθενών στην Ευρώπη ήταν 4 εκατομμύρια, σήμερα φτάνει τα 10 εκατομμύρια, ενώ  σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούν τα 36 εκατομμύρια. Ακόμη, τα νέα περιστατικά κάθε χρόνο είναι περισσότερα από το άθροισμα των περιστατικών των νέων αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, των περιστατικών με καρκίνο του μαστού και των περιστατικών με σακχαρώδη διαβήτη.

2ºς μύθος: Η νόσος του Alzheimer είναι νόσος των ηλικιωμένων…

Πράγματι ο μέσος όρος έναρξης της νόσου είναι τα 75 χρόνια και η συχνότητα της νόσου >65 χρόνια είναι 7-10%. Αλλά τουλάχιστον 150/100.000 είναι < 65 χρόνων και η διάγνωση συνήθως είναι άλλη ψυχική νόσος.

3ºς μύθος: Η νόσος του Alzheimer είναι φτηνή για την κοινωνία  

Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί το 25% όλου του κόστους για την υγεία για την Ε.Ε., που σημαίνει το 2004 κόστιζε 100 δις € /χρόνο (EU), το 2006 >170 δις € (ΕU) και το 2012 σύμφωνα με τη μελέτη της ADI, 604 δις δολάρια/ χρόνο σε όλο τον κόσμο. Φτάνει το κόστος για τα καρδιακά νοσήματα, τον καρκίνο και το ΑΕΕ σε συνδυασμό (οι πρώτες τρεις αιτίες θανάτου).

4ºς μύθος: Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι να φροντίσουν αυτούς τους ανθρώπους…

Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε αυτή την άποψη, ίσως για την προηγούμενη δεκαετία όπου το 2005 ένας ασθενής με άνοια αναλογούσε σε 87 φυσιολογικούς (Ολλανδία). Υπολογίζεται ότι το 2050 ένας ασθενής θα αντιστοιχεί μόλις σε 43 φυσιολογικούς στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων με ηλικία άνω των 60  είναι 24% και σε 50 χρόνια υπολογίζεται ότι το ποσοστό θα αυξηθεί.

5ºς μύθος:  Η νόσος του Alzheimer μπορεί να διαγνωσθεί μετά το θάνατο…

Πολύ πρώιμη διάγνωση είναι τώρα δυνατή!! Κλινικά κριτήρια, ειδικές δοκιμασίες, νευροαπεικονιστικές μέθοδοι, ειδικές πρωτεΐνες στο ΕΝΥ, μεταλλάξεις στο DNA μας βοηθούν σήμερα στο να θέσουμε τη διάγνωση πριν ακόμη να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

6ºς μύθος:  Δεν υπάρχει προφύλαξη από την άνοια….

Αγγειακοί παράγοντες, όπως η Υπέρταση, ο Διαβήτης, η Υπερχοληστεριναιμία, το Κάπνισμα, η Υπερομοκυστιναιμία, η Παχυσαρκία  μπορούν να ρυθμιστούν σήμερα, όπως επίσης η κατάθλιψη και η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου. Η σωματική και νοητική άσκηση σε συνδυασμό στη μέση ηλικία επίσης φαίνεται ότι μας προφυλάσσουν από καρδιακά, εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και από την άνοια.

7ºς μύθος:  Δεν υπάρχει θεραπεία

Για τη συμπτωματική αντιμετώπιση γίνεται καλή δουλειά από ειδικούς και κέντρα.  Η παρακολούθηση των ασθενών κρίνεται απαραίτητη για την καλύτερη βοήθεια των ασθενών και έτσι επιτυγχάνουμε την καθυστέρηση της εξέλιξης και κερδίζουμε χρόνο! Έχει αποδειχτεί με την ανάλυση όλων των  κλινικών δοκιμών ότι η ριβαστιγμίνη είναι αποτελεσματική ως συμπτωματική αγωγή σε όλα τα στάδια της νόσου.

8ºς μύθος:  Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, στους ασθενείς με άνοια….

Όλη η Ευρώπη προσανατολίζεται τώρα στο να βρει καλύτερες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και για τους ασθενείς και για τους περιθάλποντες, χρησιμοποιώντας κυρίως νέες τεχνολογίες, και να εναρμονίσει αυτές που ήδη υπάρχουν έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τέσσερα ερευνητικά προγράμματα τρέχουν στο Αριστοτέλειο και στο ΕΚΕΤΑ με σκοπό την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην Άνοια: «Συνεργασία», «Αριστεία», το Dem@care και το Long lasting Memories.

9ºς μύθος:  Γρήγορα αναμένεται το εμβόλιο που θα δώσει τέλος σ΄ αυτή την ανθρώπινη περιπέτεια…

Δυστυχώς οι μελέτες με τα εμβόλια δεν έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι περισσότερες έχουν σταματήσει.

10ºς μύθος:  Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά γι’ αυτή τη μάστιγα…

Φαίνεται ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, αν καταφέρουμε να συνεργαστούμε ερευνητές, επαγγελματίες υγείας, ασθενείς, περιθάλποντες, εθελοντές και πολιτεία. Πολλές ταλαντούχες ομάδες ερευνητών ενεργοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα έχει πρόσφατα ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τη χορηγία για την έρευνα στη νόσο Alzheimer κατά 130 εκ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια (αύξηση κατά 25%).  Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις ΗΠΑ αλλά και στην E.Ε. πολλά δίκτυα έρευνας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συναρπαστικές θεραπείες, οι οποίες θα καθυστερούν, θα θεραπεύουν ή θα προφυλάσσουν από τη νόσο Alzheimer!

Τα ερευνητικά προγράμματα «Συνεργασία» και «Αριστεία» στην πατρίδα μας έχουν θέμα τους την Άνοια, ενώ παράλληλα τρέχουν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα με σκοπό να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και περισσότερη γνώση για τη νόσο.

Πηγή: NaturaΝrg #32

Εγγραφείτε σήμερα!

Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Περιεχόμενό μας

NaturaBUZZ

- Advertisement -

Νεα

Δείτε Επίσης

Contact to Listing Owner

Captcha Code